Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
oczkolek napisał(a):Ludzie nie ma do tego manuala.
Naprawa wentylatorów polega na naprawie rezystora wewnątrz wentylatora. Lecz sposób naprawy aby miało to sens wymaga dość drogiego urządzenia, którego też nie posiadam, jednakże mam możliwość skorzystania z niego (oczywiście za odpłatnością).
Więc jeżeli jest ktoś chętny na naprawę wentylatorów (tylko I bieg) to zapraszam na PW.
the_rahzel napisał(a):oczkolek napisał(a):Ludzie nie ma do tego manuala.
Naprawa wentylatorów polega na naprawie rezystora wewnątrz wentylatora. Lecz sposób naprawy aby miało to sens wymaga dość drogiego urządzenia, którego też nie posiadam, jednakże mam możliwość skorzystania z niego (oczywiście za odpłatnością).
Więc jeżeli jest ktoś chętny na naprawę wentylatorów (tylko I bieg) to zapraszam na PW.
Czy idzie ten rezystor wstawić gdzieś na przewodach (+)bez zdejmowania wentylatorów
oczkolek napisał(a):Jeżeli chcesz spalić auto w trakcie jazdy w desezczu lub w wilgotnych warunkach to wstawiaj.
Jeszcze raz napiszę. Ten rezystor zajebiście się grzeje i przepływa przez niego prąd rzędu kilkunastu amperów. Wystarczy małe spięcie (zwarcie) do masy auta i pożar gotowy.
Ja w swoim aucie nawet nie pomyślałbym aby coś takiego zrobić.
dominik082 napisał(a):odkręć dolną poduszkę silnika i niech jedna osoba go odepchnie do tyłu a Ty wyciągaj wentylatory dołem
marcus415 napisał(a):dominik082 napisał(a):odkręć dolną poduszkę silnika i niech jedna osoba go odepchnie do tyłu a Ty wyciągaj wentylatory dołem
Ja jak zmienialem wentylatory, to po odkreceniu ich poszly gora. Fakt, trzeba bylo sie troche nagimnastykowac.
adam1.9TDI napisał(a):Zrobione!!! Wentylator kreci, że leon sam do przodu jedzie![]()
Szczotek urzylem tych samych, zawiesily sie tylko. Wyciagnalem je i to miejsce w którym siedzą,papier scierny i ogien!
Pozniej umylem, szczotki chodzą gładziutko. Pod aku i działał aż miło
marcus415 napisał(a):dominik082 napisał(a):odkręć dolną poduszkę silnika i niech jedna osoba go odepchnie do tyłu a Ty wyciągaj wentylatory dołem
Ja jak zmienialem wentylatory, to po odkreceniu ich poszly gora. Fakt, trzeba bylo sie troche nagimnastykowac.
Tylko górą!!! Jak ktos wyciagnie dołem to gratulacje![]()
Odkręcić tylko pokrywę silnika i działać
dominik082 napisał(a):adam1.9TDI napisał(a):Zrobione!!! Wentylator kreci, że leon sam do przodu jedzie![]()
Szczotek urzylem tych samych, zawiesily sie tylko. Wyciagnalem je i to miejsce w którym siedzą,papier scierny i ogien!
Pozniej umylem, szczotki chodzą gładziutko. Pod aku i działał aż miło
Tylko górą!!! Jak ktos wyciagnie dołem to gratulacje![]()
Odkręcić tylko pokrywę silnika i działać
adam1.9TDI co w tym takiego śmiesznego, że już 4 razy wyciągałem dołem wentylatory ? Uważam, że dołem jest łatwiej, a jak np. Tobie jest łatwiej wyjąć górą to sobie górą wyjmuj i ja nic w tym śmiesznego nie będę widział. Pozdrawiam Dominik.
myrcek napisał(a): wszytko działa ok ale jednak są odczuwalne wibracje w samochodzie jak chodzą te wiatraczki, oryginałów nie było czuć. Oczywiście tylko ja czuje różnice bo pasażerowie nic a nic...
sid napisał(a):Witam, przerabiałem ten temat w lipcu. Padł duży wentylator. Na szrotach ta część jest nieosiągalna. Jedynie zamiennik. U mechanika trzech kolesi szukało zamienników i skończyło sie na wiatraku za 360 zł. Różni się tylko tym, że na dwóch skrzydłach ma odważniki do wyważenia. Wymianę pozostawiłem serwisowi bo jest tam strasznie ciasno. Wymiana 200 zł :/.
Martini napisał(a):Witam, odgrzeje troche kotleta ale nie do konca. Dziś usłyszalem halas spod maski , okazało sie ze wiatrak chłodnicy (wiekszy) po właczeniu strasznie hałasuje, trzeszczy podobnie jak sprzęgiełko alternatora. Mozna ten mechanizm spryskac np WD40? czy jakims smarem, czy odrazu wymiana? Teraz deszcze i lipa jest bo paruja szyby..
Martini napisał(a):Witam, odgrzeje troche kotleta ale nie do konca. Dziś usłyszalem halas spod maski , okazało sie ze wiatrak chłodnicy (wiekszy) po właczeniu strasznie hałasuje, trzeszczy podobnie jak sprzęgiełko alternatora. Mozna ten mechanizm spryskac np WD40? czy jakims smarem, czy odrazu wymiana? Teraz deszcze i lipa jest bo paruja szyby..
oczkolek napisał(a):
Wiem kolego, chodziło mi o to ze jezdze bez właczonego nawiewu,ale zapommnialem o tym ze on sie sam załącza..
jarzab napisał(a):
U mnie również trzeszczał, a potem zaczął niesamowicie piszczeć. Pomogła jedynie wymiana.
tomV6 napisał(a):brązowy i drugi czerwony – wentylator nie działa!!!!!!
tomV6 napisał(a):widocznie oba mają uszkodzone pierwsze biegi
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości