Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wentylatory na chłodnicy różne zagadnienia itp.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Wentylatory - problemy i pytania

Postprzez adam1.9TDI » 27 maja 2011, 11:27

Koledzy jak jest w Leonie? Kiedy zalacza sie wiatrak chlodnicy wody? Ja mam juz tego Leona 5 miesiecy i nie bylem jeszcze swiadkiem pracy tego wiatraka..... Jade na trasie, zatrzymuje sie na kilka minut, auto pracuje, patrze na wskaznik temp. leciutko za 90C a wiatrak stoi. On zaczyna pracowac od 100C w gore czy jak?
adam1.9TDI
Sport
Sport

Auto: leon asv+
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Postprzez marcin7x5 » 27 maja 2011, 13:45

Powinien załączać sie przy temp ok 95-96 st. i ostudzic ciecz do temp ok 92-94 st.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez the_rahzel » 27 maja 2011, 16:10

oczkolek napisał(a):Ludzie nie ma do tego manuala.

Naprawa wentylatorów polega na naprawie rezystora wewnątrz wentylatora. Lecz sposób naprawy aby miało to sens wymaga dość drogiego urządzenia, którego też nie posiadam, jednakże mam możliwość skorzystania z niego (oczywiście za odpłatnością).

Więc jeżeli jest ktoś chętny na naprawę wentylatorów (tylko I bieg) to zapraszam na PW.

Czy idzie ten rezystor wstawić gdzieś na przewodach (+) ?? bez zdejmowania wentylatorów ??
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez oczkolek » 27 maja 2011, 20:33

the_rahzel napisał(a):
oczkolek napisał(a):Ludzie nie ma do tego manuala.

Naprawa wentylatorów polega na naprawie rezystora wewnątrz wentylatora. Lecz sposób naprawy aby miało to sens wymaga dość drogiego urządzenia, którego też nie posiadam, jednakże mam możliwość skorzystania z niego (oczywiście za odpłatnością).

Więc jeżeli jest ktoś chętny na naprawę wentylatorów (tylko I bieg) to zapraszam na PW.

Czy idzie ten rezystor wstawić gdzieś na przewodach (+) ?? bez zdejmowania wentylatorów ??

Jeżeli chcesz spalić auto w trakcie jazdy w desezczu lub w wilgotnych warunkach to wstawiaj.
Jeszcze raz napiszę. Ten rezystor zajebiście się grzeje i przepływa przez niego prąd rzędu kilkunastu amperów. Wystarczy małe spięcie (zwarcie) do masy auta i pożar gotowy.
Ja w swoim aucie nawet nie pomyślałbym aby coś takiego zrobić.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez the_rahzel » 27 maja 2011, 22:28

oczkolek napisał(a):Jeżeli chcesz spalić auto w trakcie jazdy w desezczu lub w wilgotnych warunkach to wstawiaj.
Jeszcze raz napiszę. Ten rezystor zajebiście się grzeje i przepływa przez niego prąd rzędu kilkunastu amperów. Wystarczy małe spięcie (zwarcie) do masy auta i pożar gotowy.
Ja w swoim aucie nawet nie pomyślałbym aby coś takiego zrobić.

Ja nie myślę,ja pytam,bo się nie znam...

PS.Dzięki za odpowiedź...
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez czabu » 1 czerwca 2011, 17:34

Dziś okazało się, że w moim aucie (ARL) również nie działa pierwszy bieg w obu wiatrakach.
Oryginały mają nieakceptowalną cenę, więc zacząłem rozglądać się za alternatywą.
Prześledziłem ten wątek i niestety wniosek jest jeden: kupić używkę lub zamiennik.
Używki nie budzą mojego zaufania, szczególnie, że to popularna usterka, więc istnieje ryzyko, że kupię z tym samym problemem.
W IC są zamienniki marki Thermotec, po ok. 200zł za sztukę. Ze zniżkami pewnie da się je wyrwać jeszcze taniej. Pytanie: ile są warte? Marka zupełnie mi nieznana...

Podobno istnieją również zestawy obu wiatraków już zamontowane w ramce. Podobno są o tyle lepsze, że są lepiej wyważone i nie wpadają w wibracje jak chińskie zamienniki sprzedawane jako oddzielne wiatraki. Niestety nie udało mi się znaleźć takich w sprzedaży.
Może ktoś potwierdzić/zanegować powyższą informację?

Jeżeli ktoś już ma sprawdzone źródło takich wiatraków, będę wdzięczny za informację...
czabu
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez dominik082 » 1 czerwca 2011, 20:20

Witam.

Może podać ktoś jakie nr ma:

Mały wentylator chłodnicy
Duży wentylator chłodnicy
Całość razem z obudową
Sterownik wentylatorów

Leon 1M ARL 2004r

Z góry dziękuję i pozdrawiam. (jak jest to gdzieś w tym temacie napisane to sorry ;/ szukałem ale nie widziałem)
dominik082
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Top Sport

Postprzez czabu » 1 czerwca 2011, 21:22

Wg ASO w moim Leonie z 2003r.:

mały wentylator: 1J0959455R (820zł)
duży wentylator: 1J0959455S (860zł)
czabu
Stella
Stella

Postprzez colin23 » 1 czerwca 2011, 21:29

ARL:

wentylator 220/60W 290MM temic 1J0 959 455 R
wentylator 300/60W 345MM temic 1J0 959 455 S
osłona wentylatorów 1J0 121 207 AA
sterownik 1J0 919 506 M
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Nie działa wentylator w chłodnicy.

Postprzez maroszczak » 3 czerwca 2011, 08:55

Witam!
Panowie mam pytanie w moim Leonie pojawił się dziwny problem.
Wentylatory na chłodnicy nie włączają się dodam że jak włączę klimę to wszystko jest ok.
Druga sprawa na zegarach pokazuje 90 stopni a na VAG-u przechodzi 100 domyślam się że wentylatory już dawno powinny schłodzić chłodnicę.
I teraz mam pytanie co to może być czy to może być wina czujnika temperatury który jest pod vacum pompą czy on odpowiada za włączanie wentylatorów???
maroszczak
Stella
Stella

Auto: Seat CUPRA4

Postprzez marcin7x5 » 3 czerwca 2011, 13:46

Raczej czujnik cieczy w chłodnicy
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez DAN115 » 5 czerwca 2011, 12:30

Witam ponownie.
Problem z klimą dalej nierozwiązany.Sprawdziłem wszystko i wychodzi na to że problem jest z 8 pinem we wtyczce dochodzące do modułu na lewej podłużnicy.Albo zasilania wcale na nim nie ma albo pojawia się 2-5V.Po podaniu 12V na 8 pin wszystko chodzi jak należy.Teraz pytanie skąd podawane jest napięcie na 8 pin w kostce?
Jeżeli dobrze odczytałem na module to pin8 ma oznaczenie T4 w instalacji.
Dodam tylko że czasem klima na dziurach potrafi się włączyć na chwilę, czasem na dłużej.
Pozdrawiam
DAN115
Stella
Stella

Auto: TOP SPORT

Postprzez piter01 » 15 czerwca 2011, 16:51

Panowie, dzis zabrałem sie za wymiane tych wentylatorów, jednak skapitulowałem ... Czy do wyciągnięcia calej tej ramy z wentylami trzeba rozebrać cały przód tzn zderzak i pas??
leon ARL
Podpis niezgodny z regulaminem -> usunięto. Administracja LCT.
piter01
Stella +
Stella +

Auto: Leon TOP SPORT
Silnik: ARL 1.9

Postprzez dominik082 » 16 czerwca 2011, 07:39

Nie trzeba :) odkręć dolną poduszkę silnika i niech jedna osoba go odepchnie do tyłu a Ty wyciągaj wentylatory dołem :)
dominik082
Sport
Sport

Postprzez piter01 » 16 czerwca 2011, 10:48

hmm wydawal;o mi sie ze silnik nie przeszkadza, z dolu nie puści wąż idący do chłodnicy klimy a po bokach te rurki tez od klimy i kolanka z chłodnicy, ktore nie chca puścić tego stelaża
piter01
Stella +
Stella +

Postprzez adam1.9TDI » 22 czerwca 2011, 10:47

Padl mi duzy wentylator klimy. Rozebralem go i okazalo sie ze do wymiany są szczotki węglowe w silniczku. Wymiar dość nietypowy 8x8 i długość około 20mm ale tego nie wiem na 100% (zmierzyłem tak, ze szczotka dostaje do wirnika i ma trochę zapasu, tak z 4mm)
Wymieniał ktoś już te szczotki??? Pewnie muszę kupić większe i sobie je wytrzeć na papierze do potrzebnego wymiaru. Według mnie to główna przyczyna padniętych wentylatorów w Leonie.
adam1.9TDI
Sport
Sport

Postprzez Marcin_TDI » 22 czerwca 2011, 11:38

to nie są szczotki muszę Cię zmartwić.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez marcus415 » 22 czerwca 2011, 11:41

dominik082 napisał(a):odkręć dolną poduszkę silnika i niech jedna osoba go odepchnie do tyłu a Ty wyciągaj wentylatory dołem

Ja jak zmienialem wentylatory, to po odkreceniu ich poszly gora. Fakt, trzeba bylo sie troche nagimnastykowac.
marcus415
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Zuk
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez adam1.9TDI » 22 czerwca 2011, 19:59

Zrobione!!! Wentylator kreci, że leon sam do przodu jedzie :jupi:
Szczotek urzylem tych samych, zawiesily sie tylko. Wyciagnalem je i to miejsce w którym siedzą,papier scierny i ogien!
Pozniej umylem, szczotki chodzą gładziutko. Pod aku i działał aż miło :ok:

marcus415 napisał(a):
dominik082 napisał(a):odkręć dolną poduszkę silnika i niech jedna osoba go odepchnie do tyłu a Ty wyciągaj wentylatory dołem

Ja jak zmienialem wentylatory, to po odkreceniu ich poszly gora. Fakt, trzeba bylo sie troche nagimnastykowac.

Tylko górą!!! Jak ktos wyciagnie dołem to gratulacje :hahaha:
Odkręcić tylko pokrywę silnika i działać
adam1.9TDI
Sport
Sport

Postprzez piter01 » 23 czerwca 2011, 11:15

no tak , mówicie góra.. ale czy macie u siebie klimę?? ja mam i ta cala jej instalacja wadzi;/ najchętniej dal bym to komuś zrobić, ale nie ma swojego zaufanego szpeca, bo w poprzednim aucie wszytko robiłem sam... a oddać byle partaczom jakich wielu to nie sztuka i jeździć potem na poprawki :no:

tak czy siak przydał by sie manual :nauka: , jeśli sam w końcu to wymienię to pewnie zrobie ;)
piter01
Stella +
Stella +

Postprzez colin23 » 23 czerwca 2011, 11:23

Raczej ARL bez klimy nie wychodził a 99% innych TDI też miało klimę :)
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez dominik082 » 23 czerwca 2011, 12:54

adam1.9TDI napisał(a):Zrobione!!! Wentylator kreci, że leon sam do przodu jedzie :jupi:
Szczotek urzylem tych samych, zawiesily sie tylko. Wyciagnalem je i to miejsce w którym siedzą,papier scierny i ogien!

marcus415 napisał(a):

adam1.9TDI co w tym takiego śmiesznego, że już 4 razy wyciągałem dołem wentylatory ? Uważam, że dołem jest łatwiej, a jak np. Tobie jest łatwiej wyjąć górą to sobie górą wyjmuj i ja nic w tym śmiesznego nie będę widział. Pozdrawiam Dominik.
dominik082
Sport
Sport

Postprzez adam1.9TDI » 23 czerwca 2011, 13:39

dominik082 napisał(a):
adam1.9TDI napisał(a):Zrobione!!! Wentylator kreci, że leon sam do przodu jedzie :jupi:

marcus415 napisał(a):

adam1.9TDI co w tym takiego śmiesznego, że już 4 razy wyciągałem dołem wentylatory ? Uważam, że dołem jest łatwiej, a jak np. Tobie jest łatwiej wyjąć górą to sobie górą wyjmuj i ja nic w tym śmiesznego nie będę widział. Pozdrawiam Dominik.

Nie no luz, ale w moim przypadku gdzie nie mam kanału to raczej jest nie wykonalne. Ja wyciągałem tylko ten większy nie oba. Tez chciałem po pierwszej myśli do dołu napierać. Jednak do gory na drodze tylko był waż chłodnicy(którym spokojnie dało się uciec na bok bez odkręcania) i tyle. Ja mam wersje z klimą manualną. W arl'u może jest lepiej w dół?
adam1.9TDI
Sport
Sport

Postprzez przemobed » 15 lipca 2011, 09:19

Witam chcialbym odswiezyc troche temat. Otoz padl mi pierwszy bieg na wentylatorach. Diagnoza: wentylatory do wymiany. Przymierzam sie do zakupu nowych zamiennikow. Jednak bedac w ASO powiedzieli mi ze zamienniki sa zle wywarzone i gdy wlaczy sie na nich drugim biegu to beda bardzo mocno odczuwalne drgania w kabinie. Czy ktos kto posiada zamienniki tych wentylator ma taki problem?

Dodam ze posiadam seata leon 1.9 TDI ARL
przemobed
Stella +
Stella +

Postprzez dominik082 » 15 lipca 2011, 21:52

Witam. Mam zamienniki i nic takiego nie zauważyłem (nie odczułem), może drugi bieg się jeszcze nie załączył. Pozdrawiam Dominik.
dominik082
Sport
Sport

Postprzez PrzemoPL » 28 lipca 2011, 06:29

Panowie tak czytam o tych wentylatorach i nie znalazłem objawu podobnego do swojego, mianowicie jak kupiłem auto to nie działała klima, wczoraj zerknąłem na bezpieczniki nad akumulatorem i jeden (zielony 30A) był spalony (pierwszy od strony silnika odpowiadający za wentylatory), wymieniłem i gdy włączyłem klimę to od razu włączyły się dwa wentylatory na chłodnicy, (czyli OK). Ale moja radość była przedwczesna, pojechałem do miasta, wróciłem (w czasie jazdy włączałem klimę) i bezpiecznik znowu spalony (wcześniej jeszcze sprawdzałem mocno się grzał). Nawet jak go wymienię i jadę bez włączonej klimy to przepala się i wentylatory nie działają. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim ? Cóż to może być? Dodam że VAG błędów nie pokazuje, raz tylko (przy pierwszym podpięciu) pojawił się błąd biegu pierwszego wentylatora, ale skasowałem i ponownie póki co nie wyskoczył.
I teraz kwestia, co może być najbardziej prawdopodobne?
- silnik któregoś wentylatora iskrzy i pali bezpiecznik (same wentylatory kręcą się bez oporów)
- zwarcie na przewodach (chodź wtedy bezpiecznik spalił by się momentalnie)
- sterownik wentylatorów (czy do jego wymontowania wystarczy wyjąć akumulator czy trzeba od spodu się dostawać (z kanału?)

Koledzy z Wrocławia podpowiedzcie gdzie można podjechać do jakiegoś konkretnego elektryka, który mi to sprawdzi i określi powód ?

[ Dodano: 2 Sierpień 2011, 21:19 ]
Sprawa wentylatorów wyjaśniona, diagnoza w warsztacie: spalony 1 bieg w obydwu wentylatorach, a że przez poprzedniego właściciela były one zmostkowane dlatego przy załączeniu pobierały ok 50A i paliło bezpiecznik. Teraz mam podpięty jeden wentylator, który działa tylko na 2 biegu. W związku z tym jestem zmuszony kupić nowe zamienniki i tutaj pytanie jakiej firmy ? Opcje są następujące (informacje uzyskane od sprzedawców):
- 2 szt. bezmarkowe chińskie
- 2 szt bezmarkowe tajwańskie
- 2 szt. bezmarkowe wyprodukowane w UE
- 2 szt. firmy TYC
- 2 szt. firmy Thermotec lub Maxgear

Cenowo różnica wychodzi pomiędzy nimi jakieś 150 zł za 2 sztuki pomiędzy najtańszymi a firmy TYC. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii ? Pomijam tutaj Hans Preis ze względu za cenę niecałe 400 zł sztuka.
PrzemoPL
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.9 ARL

Postprzez myrcek » 19 sierpnia 2011, 08:43

Witam! Podłączam sie pod temat! Byłem u mechanika, szybka diagnoza - padł 1szy bieg wentylatorów dlatego klima nie chłodzi jak należy! Dałem 450 zł za wentylatory plus 100 zł za robotę :olaboga: ale klima chłodzi aż miło :-)
myrcek
Stella
Stella

Auto: Toledo 1M

Postprzez transit_master » 19 sierpnia 2011, 08:56

PrzemoPL, napisz w sprawie wentylatorów do kolegi oczkolek. Ma mozliwość ich naprawy co z pewnością bedzie tańsze od zakupu nowych.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez PrzemoPL » 19 sierpnia 2011, 12:32

Napisz proszę jakiej firmy/producenta kupiłeś ?
PrzemoPL
Stella +
Stella +

Postprzez myrcek » 26 sierpnia 2011, 16:34

Duży kupiłem firmy nieznanej za 170 plus przesyłka = 200 i mały firmy tyc za 250, wszytko działa ok ale jednak są odczuwalne wibracje w samochodzie jak chodzą te wiatraczki, oryginałów nie było czuć. Oczywiście tylko ja czuje różnice bo pasażerowie nic a nic...Ogólnie wysyłam oryginały do regeneracji tylko muszę kaske uzbierać bo zamienniki mnie wytrzepały z waluty...pozdro
myrcek
Stella
Stella

Auto: Toledo 1M

Postprzez Ace Ventura » 26 sierpnia 2011, 19:24

myrcek napisał(a): wszytko działa ok ale jednak są odczuwalne wibracje w samochodzie jak chodzą te wiatraczki, oryginałów nie było czuć. Oczywiście tylko ja czuje różnice bo pasażerowie nic a nic...

Może są niewyważone - ja mam takie wyważające blaszki pozakładane , skoro w fabryce takie dawali, to gdzieś pewnie da się to wykonać.
---PitR---
Ace Ventura
Sport
Sport

Auto: Leon tDI

Postprzez PrzemoPL » 3 września 2011, 22:47

Nowe wentyle założone, wszystko gra i buczy, jeśli chodzi o drgania to po włączeniu klimy, na postoju czuć jakby delikatne mrowienie jak się ściska kierownice, buda nie drży, powiedzcie mi proszę jak to jest z oryginałami, czy po ich włączeniu nic a nic nie było czuć drgań itp ? Moje wentylatory to Hans Preis i Maxgear.
PrzemoPL
Stella +
Stella +

Postprzez Sony » 3 września 2011, 22:48

PrzemoPL, ja mam oryginały i delikatne drżenie również czuję po złapaniu kiery na postoju.
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto admin
Sony
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Toledo II

Postprzez Nogaj » 3 września 2011, 22:54

A mi się wiatraki powykrzywiały i jak włączę klimę wali jak w kombajnie :P
Muszę je cholera wymienić.
TDI+ by Goodhope
Obrazek
Nogaj
Sport
Sport

Silnik: ASZ 1.9

Postprzez ciapciak » 24 września 2011, 20:31

ja po swoich przebojach z wentylatorem od chlodnicy wymieniłem go w końcu

działał nie działał , chodził po 20 minut od zgaszenia fury

w sklepie skody na świętokrzyskiej 100pln duży

problem ustał
ciapciak
Stella +
Stella +

Auto: 1.8T AUQ

[TDI VP] Wentylator chłodnicy i klimatyzacji

Postprzez cianek » 29 września 2011, 17:18

Witam Panowie,
mam problem z wentylatorami. U mechanika okazało się, że są po prostu zajechane i trzeba kupić nowe. Niby kupiłem u gościa, ale nie pasują. Niestety nie udało mi się odczytać numeru z wentylatora klimy (mniejszego) tylko z większego 1JO 959 455S. Poszukuję numeru tego drugiego wiatraka i samych wiatraków do kupienia. Na allegro znalazłem coś takiego i nie wiem czy będzie pasować:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1830371179
Proszę o pomoc, bo samochód jest mi pilnie potrzebny...

PS> Samochód to Leon Top Sport 2003 ARL
Obrazek
cianek
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon TS

Re: [TDI VP] Wentylator chłodnicy i klimatyzacji

Postprzez przemobed » 29 września 2011, 19:26

ARL:

numery wentylatorow:
1J0959455R i 1J0959455S

Ja zamawialem zamienniki na www.seatczesci.pl
koszt:
1J0959455R - 180zl
1J0959455S - 180zl

Jak narazie sprawuja sie elegancko. Brak jakichkolwiek wibracji w kabinie nawet jak zalaczy sie drugi bieg.

Pozdrawiam
przemobed
Stella +
Stella +

Postprzez cianek » 30 września 2011, 12:26

Dzięki za numery - bardzo mi się przydały. Niestety w typ sklepie ceny poszły w górę i trzeba dać odpowiednio 320/280. Poszukam jeszcze używanych na lokalnym szrocie.
Obrazek
cianek
Stella +
Stella +

Postprzez sid » 1 października 2011, 18:10

Witam, przerabiałem ten temat w lipcu. Padł duży wentylator. Na szrotach ta część jest nieosiągalna. Jedynie zamiennik. U mechanika trzech kolesi szukało zamienników i skończyło sie na wiatraku za 360 zł. Różni się tylko tym, że na dwóch skrzydłach ma odważniki do wyważenia. Wymianę pozostawiłem serwisowi bo jest tam strasznie ciasno. Wymiana 200 zł :/.
sid
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON TS 4x4

Postprzez cianek » 3 października 2011, 13:35

W końcu udało mi się załatwić części w sklepie z allegro : OBROTEX AUTO CZĘŚCI KRAKÓW. Jak się poszukuje jakiejś części to gość sporo może sprowadzić i to całkiem dobrej jakości. Doradzi i potargować się można. Udało mi się wyrwać te wiatraki za komplet za 430zł (w ASO 1900 + wymiana :olaboga: ). Niby tajwańskie, ale firma robiąca ogólnie klimatyzację i dają 2 lata gwarancji. Napiszę już po założeniu jaka firma i jak się sprawują.
Obrazek
cianek
Stella +
Stella +

Postprzez K_O_z_a » 3 października 2011, 19:08

sid napisał(a):Witam, przerabiałem ten temat w lipcu. Padł duży wentylator. Na szrotach ta część jest nieosiągalna. Jedynie zamiennik. U mechanika trzech kolesi szukało zamienników i skończyło sie na wiatraku za 360 zł. Różni się tylko tym, że na dwóch skrzydłach ma odważniki do wyważenia. Wymianę pozostawiłem serwisowi bo jest tam strasznie ciasno. Wymiana 200 zł :/.

Ja kupiłem ten wentylator na szrocie w Brzeziu przy głownej drodze na z Krakowa na Bochnie. Koles wymontował całość z seata leona i sprzedał za 90zl. Jak nigdy tam niebyłeś to gdybyś cos kiedys potrzebował to podbij do niego, ma dużo czesci z Audi, Seata i VW.
K_O_z_a
Stella
Stella

Auto: Leon Spirit Cool
Silnik: BCB 1.6

Postprzez cianek » 15 października 2011, 08:19

Przejechałem już "kilka" kilometrów i muszę przyznać, że wszystko jest w porządku. Nie czuć żadnych wibracji i dodatkowych odgłosów. Dodam, co ciekawe, że spadło mi spalanie po tym jak są naprawione.
Obrazek
cianek
Stella +
Stella +

Postprzez Martini » 15 marca 2012, 08:40

Witam, odgrzeje troche kotleta ale nie do konca. Dziś usłyszalem halas spod maski , okazało sie ze wiatrak chłodnicy (wiekszy) po właczeniu strasznie hałasuje, trzeszczy podobnie jak sprzęgiełko alternatora. Mozna ten mechanizm spryskac np WD40? czy jakims smarem, czy odrazu wymiana? Teraz deszcze i lipa jest bo paruja szyby..
Martini
Stella +
Stella +

Auto: Leo ASV

Postprzez oczkolek » 15 marca 2012, 08:45

Martini napisał(a):Witam, odgrzeje troche kotleta ale nie do konca. Dziś usłyszalem halas spod maski , okazało sie ze wiatrak chłodnicy (wiekszy) po właczeniu strasznie hałasuje, trzeszczy podobnie jak sprzęgiełko alternatora. Mozna ten mechanizm spryskac np WD40? czy jakims smarem, czy odrazu wymiana? Teraz deszcze i lipa jest bo paruja szyby..

Wiatraki na chłodnicy nie mają bezpośrednio wpływu na parowanie szyb, to nie ten wentylator.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez jarzab » 15 marca 2012, 08:47

Martini napisał(a):Witam, odgrzeje troche kotleta ale nie do konca. Dziś usłyszalem halas spod maski , okazało sie ze wiatrak chłodnicy (wiekszy) po właczeniu strasznie hałasuje, trzeszczy podobnie jak sprzęgiełko alternatora. Mozna ten mechanizm spryskac np WD40? czy jakims smarem, czy odrazu wymiana? Teraz deszcze i lipa jest bo paruja szyby..

U mnie również trzeszczał, a potem zaczął niesamowicie piszczeć. Pomogła jedynie wymiana.
Sealt Leon 1.4 16 V 75 KM BCA
jarzab
Stella +
Stella +

Postprzez Martini » 15 marca 2012, 08:56

Wiatraki na chłodnicy nie mają bezpośrednio wpływu na parowanie szyb, to nie ten wentylator.
oczkolek napisał(a):
Wiem kolego, chodziło mi o to ze jezdze bez właczonego nawiewu,ale zapommnialem o tym ze on sie sam załącza.. :-P
jarzab napisał(a):
U mnie również trzeszczał, a potem zaczął niesamowicie piszczeć. Pomogła jedynie wymiana.

Uu to lipa straszna,dzieki Wam za szybka odp :wink:
Martini
Stella +
Stella +

Auto: Leo ASV

Postprzez tomV6 » 18 kwietnia 2012, 11:46

Ponieważ w moim Leonie większy wentylator miał odłamany kawałek plastiku, gdy załączał się wpadał w wibracje odczuwalne we wnętrzu. Bardzo mnie to irytowało więc okazyjnie zakupiłem komplet wentylatorów od Golfa IV z takim samym silnikiem jak u mnie czyli 2.8V6.

I teraz pytanie. Oba zakupione wentylatory maja identycznie jak u mnie po 3 przewody – kostaka 3-pinowa (brązowy przewód czyli masa i dwa czerwone czyli plusy).
Jak podłączam kostkę wentylatorów:
- brązowy przewód i pierwszy czerwony – wentylator działa
- brązowy i drugi czerwony – wentylator nie działa!!!!!!

Ponieważ auto jest w warsztacie nie mogę osobiście sprawdzić jak jest u mnie w aucie ale mechanik zapewniał mnie, że sprawdzał i jak podłączył:
- brązowy i pierwszy czerwony – wentylator działał
- brązowy i drugi czerwony – wentylator również działa.

Przeczytałem wątek ale w sumie i tak nie wiem jak powinny działać wentylatory jak podaję prąd bezpośrednio na 3-pinową kostkę wentylatorów.
Na koniec dodam, że u mnie wentylatory są takie same jak w ARL-u.
tomV6
Sport
Sport

Auto: Leon V6

Postprzez marcus415 » 18 kwietnia 2012, 13:51

tomV6 napisał(a):brązowy i drugi czerwony – wentylator nie działa!!!!!!

Jesli podlaczyles poprawnie, to wentylator ma uwalony bieg. Na jednym czerwonym jest plus do pierwszego biegu wentylatorow, a na drugim czerwonym do drugiego biegu wentylatorow.
Najczesciej uszkadza sie pierwszy bieg.
marcus415
Sport
Sport

Postprzez tomV6 » 18 kwietnia 2012, 14:17

Dzięki za informację.
Podpiąłem raczej poprawnie: masę dawałem na pin z brązowym przewodem a plus najpierw na pierwszy czerwony przewód a później na drugi. Identycznie sprawdzałem duży i mały wentylator – jednak ani duży ani mały wiatrak nie działał (chyba) ma wolnym biegu. widocznie oba mają uszkodzone pierwsze biegi.
tomV6
Sport
Sport

Auto: Leon V6

Postprzez marcus415 » 18 kwietnia 2012, 14:20

tomV6 napisał(a):widocznie oba mają uszkodzone pierwsze biegi

Bardzo mozliwe, ja np. tak mialem u siebie.
marcus415
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne