Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
uciu_85 napisał(a): Można to jakoś sprawdzić, naprawić?
fulbi napisał(a):A może ktoś z Was napisać numery zamienników obu wiatraków do ARL? Chodzi oczywiście o numery własne danej firmy zamiennika. Fajnie by było jakby dało się zebrać informacje w postaci:
firma
mały wiatrak - numer
duży wiatrak - numer
Muszę na szybko kupić oba wiatraki, a mój mechanik nie potrafi namierzyć zamienników. A tak przy okazji utworzy się takie małe kompendium wiedzy o zamiennikach dla potomnych
-- 14 cze 2012, o 11:56 --
To jednak nie takie proste z tymi numerami, bo miałem do wyboru dwa rodzaje wentylatorów, jedne no name po 175 zł szt, a drugie HANS PRIES po 300 zł szt. Wybrałem te droższe, aczkolwiek nie miały żadnych numerów seryjnych...
Grześ napisał(a):Spawanie tego tez nie jest wcale proste bo wszystko jest filigranowe i zbyt duży prąd może potopić wszystko, dobrze jak mamy dostęp do niewielkiej zgrzewarki punktowej . Ja spawałem mig i się udało ale praktycznie na zerowym prądzie.
Grześ napisał(a):w obu przypadkach potrzebny jest kawałek nowego przewodu miedzianego ja pod ręka miałem koncentrak i z niego wydobyłem sobie potrzebne kawałki
raby napisał(a):jak już ktoś pisał na forum: po wymianie dużego mały uszkodzony tez zacznie pracować na 1 biegu,
raby napisał(a):Jak ktos chetny to moge zalatwic taka naprawe wysylkowo.
raby napisał(a):trzeba tylko odkrecic rurke od klimy i ja odgiac.
W_O_J_T_E_K_87 napisał(a):Mówił tez jeszcze że można zamówić trochę inne rezystorki na internecie
W_O_J_T_E_K_87 napisał(a):jak nie to następnym razem będę wymieniał rezystory
W_O_J_T_E_K_87 napisał(a):przerwany drut oporowy połączył przy użyciu jakiegoś malutkiego zacisku elektrycznego
przy prawej lampie jest obejma rurki i tylko ja trzeba odkręcićthe_rahzel napisał(a):czy po prostu odkrecenie uchwytu/mocowania rurki?
zdecydowanie tam za malo miejsca jest, trzeba by lamac porcelanke i nie wiadomo czy zwarcia nie bedzie pozniejthe_rahzel napisał(a):Co wy na to![]()
the_rahzel napisał(a):Panowie,a mi właśnie dzisiaj znajomy-elektryk(co prawda nie samochodowy,ale z długoletnim stażem i praktyką) powiedział że on by ten drut oporowy połączył takim czymś
Grześ napisał(a):łatwo powiedzieć napisać niech ktoś znajdzie te rezystorki na tym internecie to będzie fajnie
beliaruss napisał(a):U mnie niestety załączają się oba wentylatory (czyli chyba drugi bieg) dopiero przy 108st. i wyłączają przy chyba 102st. Wszystko oczywiście przy wyłączonej klimie Co to może być?
beliaruss napisał(a):ale co może być powodem że dopiero 108st. je rusza? I nie schładzają do tych 99st.?
Grześ napisał(a):sory ale nie laska przeczytać caly temat! ja wiem ze najłatwiej zadać pytanie i niech ktoś odpowie a potem z tematu robią sie stonogi i nikomu się nie chce czytać bo 3/4 postów to wałowanie tego samego
Grześ napisał(a):Po podpięciu wiatraków bezpośrednio pod akumulator okazało się ze działa tylko 2 bieg kabel brazowy masa i czerwono czarny . Pierwszy bieg kabel brązowy i czerwono biały w obu wentylatorach spalony
beliaruss napisał(a):Chodzi mi o to, że na logikę: brak pierwszego biegu= nie chodzą wiatraki na wolnych obrotach w zakresie 97st. do 92st., ale drugi sprawny bieg powinien się załączyć przy 105st. i schłodzić chyba do 97st. a załącza dopiero przy 108st. i nudzi się chłodzeniem przy około 103st. Czyli nie wykonuje swojej roboty w 100%
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości