Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dodatkowe reflektory dalekosiężne

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Dodatkowe reflektory dalekosiężne

Postprzez chlorek » 4 stycznia 2012, 09:06

nie ma sensu prowadzić wątku, każdy z nas wie że światła dalekosiężne są stosowane w rajdach przy dużych prędkościach, Seat raczej nie wypuściłby samochodu który nie spełnia wymogów oświetlenia drogi (zastosować mocniejsze - lepsze żarówki i problem zniknie) - możesz też trochę do góry podnieś światła tylko nie za mocno, by innych kierowców nie oślepiać - reszta pola widzenia zależy od naszych oczu i doświadczenia.
Aby w Polsce można było korzystać z xenonów musi spełniać jak koledzy pisali:
poziomowanie i spryskiwacze na lampy oraz lampa spełniające normy xenonów (chodzi o soczewki pewnie).
Przeciwmgielne światła w nowszych autach są zastąpione ledowym oświetleniem.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez Andi » 4 stycznia 2012, 13:43

florek napisał(a):nie ma sensu prowadzić wątku, każdy z nas wie że światła dalekosiężne są stosowane w rajdach przy dużych prędkościach, Seat raczej nie wypuściłby samochodu który nie spełnia wymogów oświetlenia drogi (zastosować mocniejsze - lepsze żarówki i problem zniknie)

To że światła w leonie spełniają wymogi ustawodawcy, nie oznacza, że świecą rewelacyjnie i nie można ich poprawić. Bo idąc tym tropem nie należy niczego tuningować bo całość spełnia wymogi.

Światła dalekosiężne są używane w rajdach jak najbardziej, ale nie znaczy że nie można ich używać w cywilnych samochodach, a jadąc w nocy po krętych np górskich i mało uczęszczanych drogach, na pewno poprawią bezpieczeństwo, bo na ruchliwej drodze używać raczej się ich nie da.
Jak zsiadam z motocykla i wsiadam do auta to, bez względu na moc nasuwa mi się jedno stwierdzenie mojego kolegi: "Zapier.... samochodem jest po prostu żenujące " ;) ale bywają wyjątki i ich szukam.
Andi
Signo
Signo

Auto: Leon Cupra 4

Postprzez chlorek » 4 stycznia 2012, 15:14

ja jeżdżę sporo i nie mam problemów z leonem, nie świecą co prawda jak w poprzednim moim aucie ale nie jest to tak znaczne że trzeba dokładać jeszcze dodatkowe światła - bez urazy dla nikogo, jeśli ktoś nie widzi wystarczająco można dołożyć i tak niech uczyni.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne