Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czujnik otwierania/zamykania drzwi

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Czujnik otwierania/zamykania drzwi

Postprzez cyc999 » 19 października 2012, 13:26

Cała lampka kosztuje na allegro 30-50 PLN. Wiec myślę, że nie ma się nad czym zastanawiać patrząc na twoją.
Obrazek
cyc999
Signo
Signo

Auto: Leonard 1M BCB

Reklama

Postprzez oczkolek » 19 października 2012, 19:12

k0zi napisał(a):dzięki za info - ale ten przełącznik mam chyba ułamany bo nawet po zdjęciu obudowy od lampek, w tym miejscu jest po prostu dziura...co proponujecie teraz zrobić? wymienić cały moduł oświetlenia kabiny?

EDIT: wygląda to w ten sposób (brakujący przycisk posiadam problem tkwi w przełączniku)

Obrazek

Proponuję zajrzeć tu
viewtopic.php?f=42&t=30692&hilit=o%C5%9Bwietlenie+wn%C4%99trza
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez jocker » 20 października 2012, 17:18

Mój problem jest następujący:
Otwieram drzwi kierowcy lub pasażera, nie zapala się główne światło w podsufitce, włączają się lampki kopertówki w drzwiach i tylne do czytania.
Jeżeli przełącznik ustawię na pozycję "zawsze włączony" działają wszystkie żarówki 1xC5W, 2XW5W.
Wyjąłem lampkę z podsufitki oglądnąłem pobieżnie i wszystko wygląda ok. Co robić? Pomóżcie
Leo z szyberdachem
jocker
Sport
Sport

Auto: 4x4+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez kriswoj2 » 20 października 2012, 17:46

Kolego zainwestuj parę złotych i kup "nową" lampkę. Tak jak kolega wcześniej pisał koszty są znikome, a problem raczej na pewno jest po stronie lampki.
kriswoj2
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Postprzez jocker » 20 października 2012, 17:57

Kupić używkę zawsze można, do takich porad nie potrzebuję forum :)
Na allegro jest jedna pod szyber i kosztuje 80 więc nie takie parę złotych, od pół roku szukam od W8 lub superba ale do wersji z otwieranym dachem prawie się nie pojawiają :(. Nie opyla mi się zmieniać na ori z Leona, a usterka dość uciążliwa, szczególnie że po przestawieniu czasu będzie ciemno o 17.
Może da się jakoś sprawdzić co jest nie tak i naprawić. Lampka wygląda na całkowicie rozbieralną
Naprawiał ktoś coś takiego?
jocker
Sport
Sport

Postprzez SpoON » 20 października 2012, 18:51

Mam taki sam objaw co jocker i to nie lampka... ;)
SpoON
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez jocker » 21 października 2012, 00:00

SpoON, to powiedz do czego u siebie doszedłeś? :)
jocker
Sport
Sport

Postprzez SpoON » 21 października 2012, 09:08

Szczerze to jeszcze do niczego... Wymieniłem 2 zamki z mikrostykami bo szwankowały... Lampka dalej nie żyje. Wymieniłem lampkę na nową - dalej nic.

Wyczytałem gdzieś że jeszcze winne mogą być kable między drzwiami a budą...
SpoON
Sport
Sport

Postprzez jocker » 21 października 2012, 09:43

Trzeba je spróbować pomierzyć :) ma ktoś jakiś schemat tej instalacji?
Czy po otwarciu drzwi powinny zapalić się wszystkie żarówki w tej lampce czy tylko środkowa?
jocker
Sport
Sport

Postprzez SpoON » 21 października 2012, 09:48

Tylko środkowa powinna się palić.
SpoON
Sport
Sport

Postprzez k0zi » 25 października 2012, 19:38

lampka wymieniona i objaw nie minął. Oto jak u mnie to wygląda:

- lampka w drzwiach od kierowcy pali się zawsze kiedy otworzę drzwi
- lampka w drzwiach od pasażera nie pali się podczas otwierania drzwi
- w podsufitce przełączam na maxa w prawo (w stronę pasażera) - brak reakcji przy otwieraniu drzwi
przełączam na środek - również brak reakcji.
- przełączam na maxa w lewo (w stronę drzwi kierowcy) swiecą się wszystkie lampki w podsufitce.
- drzwi od pasażerów niezależnie od tego jak jest przełącznik nie powodują zapalenia się lampki...
Nie wiem jak powinno być przy poszczególnych "przełączeniach" ale coś nadal jest nie tak.
k0zi
Stella
Stella

Auto: leon 1.8t

Postprzez Tracer2 » 26 października 2012, 09:22

Wygląda na to, że masz przerwę pomiędzy obwodem włączników drzwiowych , a lampką.
W drzwiach pasażera zaczął bym od żarówki i sprawdzenia czy wtyczka jest podłączona do niej.
na lampce jest na stałe "+" z bezpiecznika, a "-" przychodzi z obwodu włączników drzwiowych.
Trzeba sprawdzić probówką 12V, najlepiej żarówkową, czy na wtyczce lampki przychodzi masa po otwarciu drzwi,
na którymś z jej pinów.

-- 26 paź 2012, o 10:22 --

Dadam jeszcze że w wygaszaniu lampy bierze udział moduł komfortu , bo światło jest wygaszane momentalnie z chwilą właczenia stacyjki, bądz
zamkniecia auta z zewnątrz. I to jest prawdopodobna przyczyna usterki, przerwy w obwodzie od właczników drzwiowych
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez QQmonzter » 15 lutego 2013, 21:42

Koledzy czy ktoś może podać aktualny link do jakiejś foto-relacji z wymianą? Mam zamiar jutro lub pojutrze się za to zabrać i przydała by się ściagawka. Wiem, że kiedyś był podany jakiś link do forum golfa czy octavii ale nie mogę tego znaleźć.
Dodatkowo mam pytanie, po ściągnięciu boczku mamy tą metalową płytę, która jest przykręcona na śruby a dodatkowo przyklejona czymś, po oderwaniu tego co najlepiej ponownie zastosować? Klej na gorąco, jakiś silicon?
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Auto: Leon ASV

Postprzez Peter007 » 16 lutego 2013, 10:33

QQmonzter napisał(a):Dodatkowo mam pytanie, po ściągnięciu boczku mamy tą metalową płytę, która jest przykręcona na śruby a dodatkowo przyklejona czymś, po oderwaniu tego co najlepiej ponownie zastosować? Klej na gorąco, jakiś silicon?

Silikon dekarski
Jeśli Ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz rację - wydaje Ci się...
Peter007
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez QQmonzter » 16 lutego 2013, 15:16

Dobra, jestem już po walce z rozbieraniem tego całego majdanu.
Moje wnioski i rady dla innych, którzy nigdy tego nie robili a których ja nie znalazłem w żadnym opisie
- warto sprawdzić czy ma się w zestawie końcówkę spline M8, czyli taki gęstszy torx, bez niego nie odkręcicie dwóch śrub, które z boku drzwi trzymają zamek
- śrubka, która trzyma wkładkę zamka nie działa na zasadzie blokowania poprzez wkręcenie/dokręcanie, rusza ona w koło pierścieniem, który w odpowiednim miejscu blokuje wkładkę lub ją zwalnia, w jednym poradniku wyczytałem, żeby ją odkręcic "do końca", nieświadom zasady działania tak też zrobiłem co skończyło się na tym, że pierścien wyskoczył, wkurzania się było co nie miara. Warto więc delikatnie kręcić śrubą i próbować wyciągnąć wkładkę
- najważniejsze wnioski co do mikroprzełacznika, mimo tego, że wiele osób pisze, że wytarciu ulega końcówka przełącznika i wystarczy ja podmienić na nowa, u mnie wytarciu uległa część odpowiedzialna za wciskanie przełącznika, jest ona pokryta jakimś tworzywem/guma, która się wytarła i nie sposób tego naprawić.

Mimo wszystko po przesmarowaniu i złożeniu zamek działa jak należy, wszystko się otwiera i zapala jednak przypuszczam, że to kwestia dni także szykuję się na wymianę całego zamka.
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Postprzez Alpha90 » 16 lutego 2013, 22:05

To i ja dodam coś o siebie, po raz jeszcze raz Witam wszystkich jestem tu od niedawna a leosia mam od ok.tygodnia
Z zamkami walczę od 3 dni a konkretnie z przednimi bo lewy(od kierowcy) otwiera tylko z kluczyka a prawy(od pasażera) w ogóle nie dawał znaku życia. Do tego szyba nie działała, głośnik trzeszczał.
Powiem tak pierścień działa na zasadzie jak kolega wyżej opisał a więc jak wyciągać wkładkę?, odkręcamy wolno torxa i ciągniemy za wkładkę i klamkę(razem jest łatwiej).
U mnie od strony pasażera grzebał niezły papracz, połowy wkładki nie ma, jest rozpadnięta i do tego ledwo wyszła. Zamek cały musiałem przelutować gdyż płytka w środku była pęknięta, zalana i zaśniedziała oraz urwana kostka. Gra nie warta świeczki bo zeszło 2 dni metodą prób i błędów (nowy zamienniki 60zł) a do tego walka z zatrzaśnięciem się owego zamka ale dziś został ujarzmiony. Co do czujników to tak jeśli mamy zdartą gumkę(bodajże biała) zasłaniająca czarny grot mikrostycznika to w zasadzie nic się nie dzieje ale jeśli już zdarty jest czarny grot to mikrostyk nie styka wtedy można kupić podobny w elektryku wkleić (musi być wciśnięty przy wklejaniu) i zamek jeszcze podziała. Ja swój mikrostyk miałem wymieniać już nawet kupiłem podobne do wklejenia gdyż mój rozpadł się w środku ale po rozebraniu mikrostyku z zamka od kierowcy podpatrzyłem jak ma być poskładany i co jest urwane tak właśnie naprawiony został oryginalny mikrostyk. Także jeśli ktoś ma się za te 60zł bawić z zamkiem 2dni lepiej kupić nowy i przez kolejne półtory dnia leżeć do góry du**. Ja przy tym o mało nie dostałem nerwicy, leoś o mało nie został przekopany... :evil: a zamek rozstrzaskany o ścianę...urwana została klamka i spinki tapicerki przy otwieraniu zatrzaśniętych drzwi. Najgorsze że został jeszcze zamek kierowcy (już niby działa) :-x
Reasumując kupować nowy i przekładać zero zabaw w naprawy.
Alpha90
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9TDI

Postprzez QQmonzter » 16 lutego 2013, 22:16

Właśnie chodzi o to, że u mnie mikrostyk jest tylko minimalnie wytarty, rowek zrobił się w elemencie zamka, który naciska na grzybek mikroprzelacznika. ;)
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Postprzez LoozaQ » 17 lutego 2013, 20:39

QQmonzter napisał(a):rowek zrobił się w elemencie zamka, który naciska na grzybek mikroprzelacznika.

We wrześniu próbowałem to nadlewać poxipolem.... W zamku pasażera jeszcze wszystko działa, u kierowcy nowy mikrostyk działał przez miesiąc i poxipol puścił. Na wiosnę wymieniam cały zamek.
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez QQmonzter » 17 lutego 2013, 22:02

Ja próbowałem takim klejem, niestety już przy próbach zamka na stole szlag to trafił, jakichś wynalazków a'la poxipol się trochę obawiałem co by mi się gdzieś "w trasie" coś nie urwało i w jakiś sposób nie zablokowało zamka czy przełącznika np w pozycji "otwartych drzwi" - jak bym wtedy auto zamknął. :-p
Drugi dzień wszystko działa, przy okazji podciągnąłem trochę linkę, która idzie do zewnętrznej klamki, teraz chodzi elegancko, wcześniej się jak by "przycinała".
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Postprzez marcus415 » 18 lutego 2013, 18:09

Ja ta wytarta czesc zamka gdzie pracuje mikro wyrownalem rozgrzanym do czerwonosci plaskim nozem - dzialalo to przez rok i na wiosne rzezbie od nowa :D
QQmonzter napisał(a):przy okazji podciągnąłem trochę linkę, która idzie do zewnętrznej klamki

Lepiej ustaw tak jak bylo, bo juz u siebie mialem problem, ze po zamknieciu drzwi nie daly sie juz otworzyc, a wszystko to przez za maly luz na lince do zewnetrznej klamki :wink:
marcus415
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Zuk

Postprzez Borek1981 » 4 stycznia 2017, 10:12

Witam wszystkich
mam problem poniewaz w Seacie Leon II 1.9 STYLANCE przestały mi sie otwierac tylne drzwi z centralnego zamka zarówno z kluczyka jak i przycisku w aucie.
jak zamykam jest taki moment po nacisnieciu przycisku na kluczykach ze po ok 1-2 sek zamyka auto.
Po otworzeniu za pomocą klamki drzwi otwieraja sie z zewnątrz normalnie.
Objaw aki jakby nie odblokowywał tylnych drzwi centralny zamek
Ma ktos pomysł co zrobic by wróciło do normy?!
Z góry dzięki za pomoc.
Borek1981
Stella
Stella

Auto: Leon II 1.9
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez StyLowYy » 26 stycznia 2017, 20:17

Witam,
Mam problem w moim Leonie 1M, przejdźmy do rzeczy. Mój problem polega na tym, że przy otwieraniu drzwi kierowcy nie pali mi się koperta ani główne oświetlenie wnętrza. Inne drzwi, gdy otworzę, świeci się i koperta i główne oświetlenie wnętrza. Dodam też, że nie działa mi sygnał akustyczny, gdy zostawię światła. Po 30 sekundach jeśli kluczyk nie zostanie włożony do stacyjki włącza się alarm, czy to jest normalnie w Leonie? Oczywiście pytam tylko o alarm. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś miał podobny problem z tym oświetleniem i sygnałem akustycznym. Czy alarm ma związek z brakiem oświetlenia czy niekoniecznie? Odpowiedzialny może być mikrostyk, zimne luty lub po prostu zamek od drzwi kierowcy czy coś jeszcze wchodzi w grę? Nie dowiem się tego dopóki nie rozbiorę drzwi?
StyLowYy
Stella +
Stella +

Auto: SEAT Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Tracer2 » 26 stycznia 2017, 20:38

Wymień mikrostyk. Alarm bierze info o zamknięciu drzwi z zamka , no i głupieje.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Postprzez StyLowYy » 27 stycznia 2017, 20:00

Ok, powinienem sobie z tym poradzić czy zostawić to jakiemuś elektrykowi? Ile za wymianę mikrostyku mogą mi zawołać? http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6147876684 taki będzie dobry? Czy jakiś inny lepszy się znajdzie.
StyLowYy
Stella +
Stella +

Auto: SEAT Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Loczekis » 19 lutego 2018, 23:56

Witam.
Jestem nowym nabywcą Leona I i mam kilka pytań dotyczących tych świateł wewnętrznych.
Na pewno czujnik drzwi od kierowcy mam walnięty gdyż nie pali się ani światło w drzwiach, ani światło w podsufitce - czy ten mikro styk będzie w porządku? Wrzuciłem na dysk aby było dla wszystkich i nie zniknęło za 2tyg :
Mikrostyk 1: https://photos.app.goo.gl/KtzHrx2si1cR4N343
Mikrostyk 2: https://photos.app.goo.gl/z2fUgwXmOHSeUTaF3

Dodatkowo jak w końcu działa ta lampka na podsufitce? Wg instrukcji (https://photos.app.goo.gl/F0WtVGO8XdtoEv5Q2) max. w lewo to światło dla otwartych drzwi, max w prawo to światło ciągłe ?

U mnie przy max w lewo po 30s od zamknięcia drzwi pasażera jest mignięcie i nadal świeci - diagnoza? Film: https://youtu.be/1L0pXccRUiM
Przy max. w prawo - po zamknięciu drzwi pasażera światło gaśnie, po otwarciu zapala się :shock:
Loczekis
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez marcin7x5 » 20 lutego 2018, 19:17

Działa ok. Masz tam grafikę przecież na danej pozycji ustawienia włącznika.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Loczekis » 20 lutego 2018, 21:45

marcin7x5 napisał(a):Działa ok. Masz tam grafikę przecież na danej pozycji ustawienia włącznika.

Tak tylko ta instrukcja wprowadziła mnie w błąd... :x

Mam jeszcze pytanie do działania centralnego zamka.
Wciskam RAZ otwierają się wszystkie drzwi prócz kierowcy, wciskam DRUGI raz i otwierają się drzwi kierowcy - to powinno być chyba na odwrót?
Loczekis
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 21 lutego 2018, 08:29

Tak się nieraz dzieje jak siada zamek/krańcówki.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Loczekis » 21 lutego 2018, 20:39

marcin7x5 napisał(a):Tak się nieraz dzieje jak siada zamek/krańcówki.

Czyli wymiana zamka się szykuje mam rozumieć?
Loczekis
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 22 lutego 2018, 14:50

Oj tam zaraz wymiana. Poczytaj o zimnych lutach i czyszczeniu krańcówek.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez PioDer » 12 sierpnia 2018, 09:48

Cześć,
Sorry, że odgrzewam kotleta, natomiast nurtuje mnie pytanie - czy ten czujnik występuje też w tylnych drzwiach i po ich otwarciu ma się zaświecić lampka z przodu? BTW. szyby mam z tyłu manualne, na korbkę
PioDer
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon 1M 01
Silnik: ASV 1.9

Postprzez marcin7x5 » 12 sierpnia 2018, 10:56

W każdym zamku.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Tracer2 » 14 sierpnia 2018, 05:12

Właśnie wyeliminowałem mikrostyk w zamku drzwi kierowcy, za pomocą kontaktronu MC 346 schowanego za osłoną drzwi
https://allegro.pl/mc-346-kontaktron-pr ... 68695.html
i magnesu neodymowego na framudze drzwi kierowcy
Steruje przekaznikiem z diodą zabezpieczającą styk kontaktronu przed iskrzeniem
https://allegro.pl/przekaznik-4120-12v- ... ZjFlY2U%3D
Obrazek

Po przyłożeniu magnesu do kontaktronu lampka drzwi gaśnie
Obrazek

Kontaktron przykleiłem tu
Obrazek

Przekażnik zmieścił się tu
Obrazek

A magnes na razie sam się trzyma w tym miejscu
Obrazek

Bedę testował. Słychać przyjemny "klik" przy otwieraniu drzwi
Wreszcie lampka drzwi i wnętrza sie zapala i działa sygnalizacja włączonych świateł.

-- 14 sie 2018, o 06:08 --

“+” plus do zasilania przkeznika (85) bierzemy z wtyczki silniczka podnośnika szyby przewód czerwono biały

“-“ minus dla styku kontaktrona sterującego przkaznikiem BLOW (86) i styku (30) przekaznika BLOW
który załącza masę bierzemy z przewodu brąz – niebieski wiązki idącej do zamka.

sterowanie oświetleniem to przewód brąz –biały łączymy do styku 87 przekaznika

-- 14 sie 2018, o 06:12 --

Ważne
kontaktron musi być 3 stykowy tak żeby przy magnesie miał rozwarte styki ,
które zewrą się po oddaleniu od magnesu by załączyć styk przekażnika ,
który jak sie zewrze to załączy oświetlenie ect.
Tracer2
FR
FR

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne