przez Patryk700i » 15 kwietnia 2018, 15:53
Witam. Mam problem z nie działającymi wentylatorami po zimie w seat leon 1m 1.9 Arl 150km.
Bezpieczniki spawadzone, po podłączeniu do vaga i testu wentylatorów nie uruchamiają się słychać tylko sterownik przekaźniki jak chodzą. Miałem taki sterownik z golfa to podmieniłem i dalej nic. Na kostce od termowlacznika prąd jest, na drugim jest słaba masa a na 3 nie ma Wogule masy, po zawarciu nie włącza wentylatorów.
Rozpiolem kostki od wentylatorów i sprawdziłem na krótko czy wentylatory działają więc tak, podpinajac masę i plus do środkowego pinu wentylator się nie kręci podpinajac do
Drugiego pinu wentylator działa (oba tak samo). Mam pytanie czy 1 bieg wiatraka to jeden pin?. A drugi bieg mam dać na oba piny dać 12v? Bo nie wiem i nie chciałem kombinować żeby nie spalić. Jeśli nie to który pin to wolny bieg a który pin to szybki bieg? Jak już miałem to rozpiete to sprawdziłem czy jest prąd z sterownika na wiatraki. Odpaliłem test vagiem i sprawdzałem miernikiem czy jest prąd, przekaźnik prztyka a prądu nie ma Wogule na żadnej kostce, tak samo nie ma masy (patrząc na schemat masa powinna tam być cały czas). Nie mam jak sprawdzić wyjścia że sterownika bo kabel zasilający krótki a akumulator przeszkadza. Czy ktoś ma jakiś pomysł?
A pod akumulatorem wyczyscilem przewody masowe które są w kręcone w karuserie, bo jak się nie mylę chyba stąd idzie masa na wentylatory.