Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
16czarny16 napisał(a):Kolego, życzę Ci jak najlepiej, ja tez miałem 3 lata aż do wczoraj, 200 przeboleje ale po kilku wpadkach stracić prawko za światła to już szczyt debilizmu, nie sądzisz?
16czarny16 napisał(a):uwielbiam takich wszechwiedzących forumowiczów
-- 14 lut 2012, o 00:13 --
Andi polecam miłą lekturę przed snem:
http://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/ ... omocy.html
-- 14 lut 2012, o 00:19 --
Albo nie czytaj, bo będziesz miał złe sny, w końcu to tajemna wiedza![]()
![]()
florek napisał(a):Nieprzeczytany postprzez florek » 14 lutego 2012, 09:17
Policjant może wystawić mandat za posiadanie xenonów, wykorzystał wg mnie przepis o nie posiadaniu właściwych świateł co ma prawo
art. 88 Jazda bez wymaganych świateł od zmierzchu do świtu art. 51 ust. 1 200
Jazda bez wymaganych świateł od świtu do zmierzchu art. 51 ust. 1 lub 2 100
to jest jedyne co udało mi się w taryfikatorze znaleźć, mam aktualny 2012.
florek napisał(a):wykorzystał wg mnie przepis o nie posiadaniu właściwych świateł
quasimodo napisał(a):Inaczej- Homologacja to badanie typu, jeśli jakiś przedmiot nie ma homologacji to producent nie może takiego montować do nowo produkowanych produktów. Wy jako wtórni odbiorcy jakiegoś produktu nie jesteście już obowiązany takimi normami bo wy nie wprowadziliście tego produktu na rynek.
Andi napisał(a):quasimodo napisał(a):Inaczej- Homologacja to badanie typu, jeśli jakiś przedmiot nie ma homologacji to producent nie może takiego montować do nowo produkowanych produktów. Wy jako wtórni odbiorcy jakiegoś produktu nie jesteście już obowiązany takimi normami bo wy nie wprowadziliście tego produktu na rynek.
No dobrze ale jak się to ma w praktyce np:
1. w lampach (homologowanych z żarówkami halogenowymi) z dołożonymi xenonami
2. z przerobionym tłumikiem, np przerobione komory
3. z dziennymi bez homologacji
Pytam, bo może kolega zna jakieś rozrządzenia regulujące te kwestie?
16czarny16 napisał(a):Kolego ja ze swojej strony kończę temat, chcesz montuj nawet xenony w kierunkowskazach, ja ani ich nie odradzam ani nie namawiam, tylko opisuje co mnie spotkało w weekend na naszych Palskich drogach. Jesteś taki najmądrzejszy montuj, a jak Cię złapią to dyskutuj z nimi taj jak to robisz na tym forum. Życzę powodzenia
16czarny16 napisał(a): jestem zmuszony do zmiany na zwykłe żaróweczki bo przeróbki na xenony akceptowalne przez nasze prawo mija się z celem cenowo
Andi napisał(a):Pytam, bo może kolega zna jakieś rozrządzenia regulujące te kwestie?
Wasill napisał(a):I z tego wynika, że nie można dostać mandatu za używanie HID-ów
quasimodo napisał(a):Czy jest jakiś przepis (rozporządzenie) zabraniające używania xenonów?
16czarny16 napisał(a):Jesteś taki najmądrzejszy montuj, a jak Cię złapią to dyskutuj z nimi taj jak to robisz na tym forum.
florek napisał(a):-- 15 lut 2012, o 09:31 --
Panowie dostałem informację nie wiem na ile to prawdą ale jeśli podczas kolizji macie założone ledy, xenony nie spełniające homologacji i policjant to napisze w notatce (zdarzają się takie przypadki ale bardzo rzadko) to ubezpieczalnia może odmówić odszkodowania![]()
Ktoś może w tym temacie się wypowiedzieć
florek napisał(a):Panowie dostałem informację nie wiem na ile to prawdą ale jeśli podczas kolizji macie założone ledy, xenony nie spełniające homologacji i policjant to napisze w notatce (zdarzają się takie przypadki ale bardzo rzadko) to ubezpieczalnia może odmówić odszkodowania
Ktoś może w tym temacie się wypowiedzieć
RaDeK86 napisał(a):Najlepiej by było ukryć w opakowaniu ori lampyw tym plastiku co się zatrzaskuję, ale nie wiem czy się zmieści wszystko.
RaDeK86 napisał(a):możesz powiedzieć że siedzi żarówka PHILIPS SUPER HIPER ULTRA +120% to może dadzą spokój
RaDeK86 napisał(a): jak będą chcieli zajrzeć to masz 30 minut na zmianę przy nich na ori.
jonson22 napisał(a):Andi, Ciekawy jestem jak będziesz mądry jak Ci jakaś firma ubezpieczeniowa nie wypłaci odszkodowania za brak homologacji za te xsenony jak się rzeczoznawca zorientuje
jonson22 napisał(a):Marcinxxx, Prawnik może walczyć ale 99,9% ma przegraną sprawęjedynie straci czas
Andi napisał(a):jonson22, to że ma ktoś żarówki nie homologowane, nie oznacza, że pojazd nie może się poruszać po drogach publicznych, gdyż o tym stanowi ważny przegląd techniczny.
grabarz18 napisał(a):Przegląd, który z uwagi na tą modyfikację utracił swoją ważność. Powinieneś ponownie wykonać przegląd i jak już z tymi światłami byś dostał, to inna rozmowa. Osobiście jeszcze nigdy nie słyszałem, aby były problemy z ubezpieczeniem przez nieoryginalny xenon ale w naszym kraju nie zdziwiłbym się gdyby coś takiego się zdarzyło.
Andi napisał(a):grabarz18 napisał(a):Przegląd, który z uwagi na tą modyfikację utracił swoją ważność. Powinieneś ponownie wykonać przegląd i jak już z tymi światłami byś dostał, to inna rozmowa. Osobiście jeszcze nigdy nie słyszałem, aby były problemy z ubezpieczeniem przez nieoryginalny xenon ale w naszym kraju nie zdziwiłbym się gdyby coś takiego się zdarzyło.
Ale jak chcemy być tacy prawi, to chip tuning, też zmienia dane samochodu, powodując utratę ważności przeglądu, więc również powinno się udać na przegląd po zaświadczenie i z nim do urzędu o zmianę wpisu w dowodzie rejestracyjnym, gdzie widniej rubryka moc: xxx KW.
Jak również wymiana sprężyn na sportowe, obniżone, powinny być homologowane, nie wspomnę o klockach sportowych, co homologacji też nie mają. No i można by wymieniać godzinami, więc xennony nie są jakimś ewenementem, w tej całej maskaradzie przeróbek.
Jak dla mnie zasada jest prosta, widoczność to bezpieczeństwo, a na tym oszczędzać nie należy. Jak ktoś lubi jeździć przy świeczkach, to jego problem jedynie, dopóty komuś krzywdy nie zrobi, to wtedy się bedzie zastanawiał, czy jakby widział wcześniej to czy by się nie dało tego uniknąć.
Andi napisał(a):grabarz18 napisał(a):Przegląd, który z uwagi na tą modyfikację utracił swoją ważność. Powinieneś ponownie wykonać przegląd i jak już z tymi światłami byś dostał, to inna rozmowa. Osobiście jeszcze nigdy nie słyszałem, aby były problemy z ubezpieczeniem przez nieoryginalny xenon ale w naszym kraju nie zdziwiłbym się gdyby coś takiego się zdarzyło.
Ale jak chcemy być tacy prawi, to chip tuning, też zmienia dane samochodu, powodując utratę ważności przeglądu, więc również powinno się udać na przegląd po zaświadczenie i z nim do urzędu o zmianę wpisu w dowodzie rejestracyjnym, gdzie widniej rubryka moc: xxx KW.
Jak również wymiana sprężyn na sportowe, obniżone, powinny być homologowane, nie wspomnę o klockach sportowych, co homologacji też nie mają. No i można by wymieniać godzinami, więc xennony nie są jakimś ewenementem, w tej całej maskaradzie przeróbek.
Jak dla mnie zasada jest prosta, widoczność to bezpieczeństwo, a na tym oszczędzać nie należy. Jak ktoś lubi jeździć przy świeczkach, to jego problem jedynie, dopóty komuś krzywdy nie zrobi, to wtedy się bedzie zastanawiał, czy jakby widział wcześniej to czy by się nie dało tego uniknąć.
grabarz18 napisał(a):Co do ustawiania świateł to temat rzeka, nie raz jeżdżąc nocą po polskich drogach mam ochotę wytłuc młotkiem światła takim orłom, którzy ostatnio mieli je ustawiane w fabryce przy produkcji auta
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość