Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
jędrek napisał(a):Niby za co 500 zł.Inaczej patrzą jeśli jest soczewka
jędrek napisał(a):Niby za co 500 zł.Inaczej patrzą jeśli jest soczewka
Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk
Bdm napisał(a):
P.S. mam chiński xenon w lampach sonara i atrapy sprysków i nawet policjant patrząc na przetwornice powiedział że nie zabierają za to dowodów jeśli jest soczewka i sprawna regulacja świateł (nie samo-poziomowanie)
Bdm napisał(a):Wkładanie xenonu do zwykłej lampy to idiotyzm, choć w leonach szkło jest gładkie to mimo to nie polecam, soczekwa skupia światło dzięki czemu jest wyraźne odcięcie i nie ma mowy o jakim kolwiek przebiciu światła powyżej, przy odbłyśnikach sprawa jest inna, bo sama budowa ma za zadanie odbijać i światło z żarówki a nie je skupiać wystarczy pomyśleć dlaczego wszystkie firmy wkładają normalne żarówki a nie np 100W żeby lepiej oświetlać, a wkładają dla tego że odbłyśnik jest tak skonstruowany żeby właśnie idealnie rozświetlał zwykłą żarówkę, wkładając taki "xenon" jest światło conaj mniej 10x mocniejsze i tu już nawet nie chodzi jak to kolega wyżej napisał o idealne ustawienie tylko o sam fakt że z większej odległości i tak będziesz oślepiał innych, zwłaszcza tych uczestników ruchu w okularach, albo z wszelakimi chorobami oczu...
wystarczy kupic chińskie sonary, rozebrać i zmienić soczewkę na helli, albo wsadzić soczewkę do zwykłej lampy i to mozna nazwać robotą PRO a nie ustawienie świateł![]()
P.S. mam chiński xenon w lampach sonara i atrapy sprysków i nawet policjant patrząc na przetwornice powiedział że nie zabierają za to dowodów jeśli jest soczewka i sprawna regulacja świateł (nie samo-poziomowanie)
Kamil90 napisał(a):Regulacja z kabiny normalnie zostaje. Soczewkę montujesz w miejsce żarówki H7 - odbłysnik również zostaje, tylko u mnie pomalowany jest na czarno.
Tak to świeci na rocznych żarnikach 5000K - po nowym roku wrzucę foto jak świeci na nowych żarnikach również 5000K (ok 20% jaśniej)![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro
Kamil90 napisał(a):Stunter, tylko soczewka ale nie taka jak pokazałeś bo bo niej żarnik zapasowy kosztuje ok 50zł.
Jeżeli chodzi o xenon to wydaje mi się, że wszystko na tym forum zostało napisane.
Kwestie prawne tak jak mówisz odstawmy na bok - dowód możesz stracić nawet jak masz wszystko ok a Policjant się uprze. Takie mamy prawo.
Najważniejsze aby osiągnięty efekt był w porządku czyli żebyś Ty miał więcej świata/lepszą widoczność oraz żeby nie oślepiać innych użytkowników drogi.
BTW co do oślepiania dla osób siedzących w temacie - nawet obecnie produkowane auta mimo homologacji itp bardzo często mają źle zaprojektowane reflektory np Opel Insygnia.
Więc jeżeli chcesz osiągnąć satysfakcjonujący efekt to tylko soczewka
Ja u siebie mam taki zestaw:
http://allegro.pl/soczewki-soczewka-bix ... 86153.html
Jeżeli chcesz przerabiać sam to tylko takie soczewki, które montuje się w mocowanie żarówki. Innych czyli np z BMW E46, którymi wszyscy się zachwycają nie wypoziomujesz
Możesz to sobie dowolnie zmodyfikować jeżeli chodzi o wygląd np tak jak u mnie soczewki na czarno. U siebie mimo soczewki bixenon zostawiłem również światła drogowe aby podczas migania/mrugania było to bardziej widoczne.
Dla większego spokoju możesz również ta jak ja przy takiej przeróbce wygrawerować sobie "homologacje" na odbłyśniku.
Jak nie czujesz się na siłach to pozostaw to wyspecjalizowanej firmie.
U mnie wygląda to tak![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro
Gonzus_1989 napisał(a):Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał ja proponuje jeszcze jedno wyjście jeżeli chodzi o lampy. hidretrofit.pl . Odsyłasz swoje klosze otrzymujesz Profi robotę . pozdrawiam .
Ps. więcej szczegółów na stronie. http://hidretrofit.pl/?s=leon
motyka8 napisał(a):Moze ktos wrzucic link z jakims konkretnym zestawem hidow do zwyklej lampy leona (nieznam sie na tym). Tylko nie chinczyk bo kasy szkoda
Poczytalem troche i chyba tak zrobieuntaztood napisał(a):motyka8 napisał(a):Moze ktos wrzucic link z jakims konkretnym zestawem hidow do zwyklej lampy leona (nieznam sie na tym). Tylko nie chinczyk bo kasy szkoda
Lepiej sobie zainwestuj w dobre żarówki, a hida zostaw na wiejskie odpusty.
Konrad742 napisał(a):Duża różnica między 4300K a 6000K?
Konrad742 napisał(a): I jak tam z tą firmą?
chlorek napisał(a):Konrad742 napisał(a):Duża różnica między 4300K a 6000K?
Ogromna, ja mam 4800k i jest już niebiesko.
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości