Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

xenony - ogóle zagadnienia, problemy i pytania

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: xenony - ogóle zagadnienia, problemy i pytania

Postprzez KamilLeonWJ » 16 października 2012, 10:04

Witam Panowie. Mam mały problem, dziś zamontowałem komplet hidów w swoim leonie wszystko ładnie pięknie,ale powstał mały problem po jakimś 30 minutowym użytkowaniu. po prostu pika mi w środku tak jakby włącznik od świateł awaryjny,lecz sygnał jest dużo szybszy niż przy włączonych światłach awaryjnych. co to może być??? zaznaczam,że światła awaryjne się nie pala ani nic z tych rzeczy
KamilLeonWJ
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M

Reklama

Postprzez untaztood » 29 kwietnia 2013, 20:34

Uwaga!
Przynajmniej w Warszawie ostro się wzięli za HIDowców.
Mój kolega stracił dowód rejestracyjny. Przy kontroli policjant powiedział, że jednego dnia zatrzymał ponad 30 dowodów.
Na stacji diagnostycznej powiedzieli, że jest już dziś n-tą osobą, której sprawdzają tylko światła.
Mandatu o dziwo nie dali, ale straszli 500 złotymi.
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Re: Odp: xenony - ogóle zagadnienia, problemy i pytania

Postprzez jędrek » 29 kwietnia 2013, 20:54

Niby za co 500 zł.Inaczej patrzą jeśli jest soczewka

Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk
SZEFUNCIO
Był CZRNY LEON ASV
CompSport 143,5KM/303Nm
Jest
Alfa Romeo 159
Tune Up 185 KM/393NM
jędrek
FR
FR

Auto: Alfa Romeo 159
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez chlorek » 29 kwietnia 2013, 21:02

jędrek napisał(a):Niby za co 500 zł.Inaczej patrzą jeśli jest soczewka

dziura budżetowa "syndrom P. Roztowskiego".
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez untaztood » 29 kwietnia 2013, 22:18

jędrek napisał(a):Niby za co 500 zł.Inaczej patrzą jeśli jest soczewka

Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk

Akurat mój kolega miał hid w soczewce.
untaztood
FR
FR

Postprzez DzieX » 30 kwietnia 2013, 09:47

Prawda jest taka, że jeśli nie rzuca się na pierwszy rzut oka, że są to jakieś lampy niefabryczne to często nawet nie zatrzymają do kontroli. Jeśli natomiast widać, że lampa napierdziela wszystkim po oczach i to jeszcze na niebiesko to można się liczyć z zatrzymaniem do kontroli. No chyba, że coś innego się przeskrobało to wtedy przy okazji mogą sprawdzić. A wtedy to już jak się trafi - czy na psa czy na człowieka..
SEAT Toledo .:R32 4x4 DSG facebook blog | SEAT Leon
DzieX
Sport
Sport

Auto: Toledo 1M V6 BHE
Silnik: benzyna inny

Postprzez untaztood » 3 maja 2013, 00:40

Dziś widziałem jak policja "trzepała" Partnera na "zenonie" przy Al. Krakowskiej. Maska w górze i włączone światła to nie była raczej kontrola trzeźwości. Ponieważ był korek miałem okazje się przyjrzeć.
untaztood
FR
FR

Re: Odp: xenony - ogóle zagadnienia, problemy i pytania

Postprzez Seqtor » 22 października 2013, 07:11

Odkopię trochę obszerny dość temat, czytałem o objawach padajacych żarnióów D1S. Jednak u mnie wygląda to tak że żarnik nie zapala się w momęcie włączenia świateł, musze wyjść i stuknąć delikatnie w lampę wtedy wystartuję i świeci cały czas, na wybojach podczas jazdy nie gaśnie wszystko jest ok do następnej próby włączenia świateł. Połączenie w lampie jest ok według mnie. Może to być koniec żarnika? Drugi świeci już delikatnie na fioletowo.

Pozdrawiam

Tapnięte z Galaxy I9505
Seqtor
Signo
Signo

Auto: Cupra 1P
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez Ufo » 25 października 2013, 11:59

pomyślałem o soczewce bi xenon w moim leopoldzie pytanie co zrobić z żarówkami od świateł drogowych? zostawić byle były?
-Piłeś?? Nie jedź!!
-Nie jedziesz to możesz się napić!

Moja Furmanka-> viewtopic.php?f=32&t=38119 Obrazek
Ufo
TopSport
TopSport

Auto: Leon 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Mateo » 25 października 2013, 18:16

Zostawić będziesz miał jeszcze lepsze światła tzw długie. W poprzednim Leonie tak miałem to w nocy jechało się jak w dzień.
Mateo
Sport
Sport

Auto: OOOO S3
Silnik: CBZB 1.2

Postprzez Maniek871 » 8 grudnia 2013, 11:04

Panowe chcem wstawić xenony ale nie wiem czy zwykle czy te z can busem leon 2003
Maniek871
Signo
Signo

Auto: Seat Leon TDI

Postprzez Stunter » 17 grudnia 2013, 23:19

Pytanie do osób które posiadają zenona bez szoczewek w ori lampach, jest sens ? Regulacja podstawa ale nie chciał bym oślepiać innych, i nie zależy mi na lepszym oświetleniu niż na żarówkach tylko kwestia wizualna,i właśnie czy to fajnie wygląda ;) w moto miałem na soczewce i było mega ;) Oczywiście myśle o HID 6000k(8000k raczej za dużo) chińskim za 100zł z allegro ;) Pozdrawiam, zabieranie dowodów mnie nie interesuje także tą kwestię możecie pominąć ;)
Stunter
Signo
Signo

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez Gonzus_1989 » 18 grudnia 2013, 00:02

Jeżdżę na xenonach już koło 7 lat i z doświadczenia : Regulacja oczywiscie podstawa . Musi to być robota PRO jezeli chodzi o ustawianie. Nigdy mi się nie zdarzył konflikt z uczestnikiem ruchu w sprawie rzekomego "oślepiania" .Nie było i nie ma również też dawania do zrozumienia że coś mam nie tak ze światłami w postaci mrugnięć przez uczestnika ruchu nadjeżdżającego z przeciwka . Zawsze próbuje postawić się w ich sytuacji dlatego jest to bardzo ważną sprawą . Druga kwestia Policja ; tu niestety,ale nic nie zrobisz... osobiscie wożę z soba komplet ORI żarówek w bagażniku ,jeżeli Panowie są mili dają mi chwilkę ,wymiana pyk-pyk... jedziemy dalej .Jeżeli są niemili ... 7 dni - 20zł (przegląd ) i dowód do odebrania i tak w kółko ... oczywiście mialem od 7-8 lat dwa razy przypadek odebrania dowodu. Chyba że masz ,spryskiwacze,soczewki itd itp .. Gliniarz mi ględził chyba z 10 min o lekturze dobrze nam znanej. Także wybór należy do Ciebie.

Ps. Ostatnio miałem kontrole Policjant powiedział że niestety ,ale walczymy z Wami i dowód odebrany bo " co z tego że zmienisz przy mnie jak 2km dalej powrócisz do tego co miałeś..." - jakiś mocno poobijany był wcale nie dziwie mu się że w złym nastroju :x
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
SEAT LEON ARL + 1.9tdi 186Km/412nm
SEAT LEON ARL + 1.9tdi GTB22 2xxKm/4xxnm
Gonzus_1989
Sport
Sport

Auto: Leon ARL +

Postprzez Bdm » 18 grudnia 2013, 10:00

Wkładanie xenonu do zwykłej lampy to idiotyzm, choć w leonach szkło jest gładkie to mimo to nie polecam, soczekwa skupia światło dzięki czemu jest wyraźne odcięcie i nie ma mowy o jakim kolwiek przebiciu światła powyżej, przy odbłyśnikach sprawa jest inna, bo sama budowa ma za zadanie odbijać i światło z żarówki a nie je skupiać wystarczy pomyśleć dlaczego wszystkie firmy wkładają normalne żarówki a nie np 100W żeby lepiej oświetlać, a wkładają dla tego że odbłyśnik jest tak skonstruowany żeby właśnie idealnie rozświetlał zwykłą żarówkę, wkładając taki "xenon" jest światło conaj mniej 10x mocniejsze i tu już nawet nie chodzi jak to kolega wyżej napisał o idealne ustawienie tylko o sam fakt że z większej odległości i tak będziesz oślepiał innych, zwłaszcza tych uczestników ruchu w okularach, albo z wszelakimi chorobami oczu...

wystarczy kupic chińskie sonary, rozebrać i zmienić soczewkę na helli, albo wsadzić soczewkę do zwykłej lampy i to mozna nazwać robotą PRO a nie ustawienie świateł :roll:

P.S. mam chiński xenon w lampach sonara i atrapy sprysków i nawet policjant patrząc na przetwornice powiedział że nie zabierają za to dowodów jeśli jest soczewka i sprawna regulacja świateł (nie samo-poziomowanie)
Mk4 2.8 AUE
MK3 1.9 1Z
Jumper 2.2HDI autolaweta

Podpis niezgodny z regulaminem -> usunięto. Administracja LCT.
Bdm
Signo
Signo

Auto: MK4
Silnik: AUE 2.8

Postprzez ksl » 18 grudnia 2013, 10:22

Bdm napisał(a):
P.S. mam chiński xenon w lampach sonara i atrapy sprysków i nawet policjant patrząc na przetwornice powiedział że nie zabierają za to dowodów jeśli jest soczewka i sprawna regulacja świateł (nie samo-poziomowanie)

głupoty gadasz,
panowie z radomia zabierali mi dowod 3 razy, tez mialem sonary , mialem spryski itd, nie ma sapopoziomowania + reflektor tez nie ma homologacji do kesenonu wiec wychodzi dupa,nie przegadasz chyba ze wymienisz przy nich na normalna zarowke ale nie zawsze chca na to isc
kolejna kwestia jakosc sonarow = wieeelka kupa.
wiem rozbieralem je i probowalem z nich cos wymodzic,lecz nie ma to najmniejszego sensu gdyz trwalosc tych lamp jest bardzo slaba, zaadaptiowanie soczewki tez jest bezsensowna ,gdyz wychodzi kupa kasy za cos takiego a i tak za pierwszym rogiem mozesz starcic dowod i tka w kołko,
reasumujac gra jest nie warta swiczki wg mnie oczywscie...
Obrazek
CupraR333 1P MY12 TRACK TOY
CupraR 4drive 5F ST Family car

Obrazek

http://www.youtube.com/user/MultiKsl
ksl
Sympatyk LeonClub

Auto: LCR++
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Gonzus_1989 » 18 grudnia 2013, 12:25

Bdm napisał(a):Wkładanie xenonu do zwykłej lampy to idiotyzm, choć w leonach szkło jest gładkie to mimo to nie polecam, soczekwa skupia światło dzięki czemu jest wyraźne odcięcie i nie ma mowy o jakim kolwiek przebiciu światła powyżej, przy odbłyśnikach sprawa jest inna, bo sama budowa ma za zadanie odbijać i światło z żarówki a nie je skupiać wystarczy pomyśleć dlaczego wszystkie firmy wkładają normalne żarówki a nie np 100W żeby lepiej oświetlać, a wkładają dla tego że odbłyśnik jest tak skonstruowany żeby właśnie idealnie rozświetlał zwykłą żarówkę, wkładając taki "xenon" jest światło conaj mniej 10x mocniejsze i tu już nawet nie chodzi jak to kolega wyżej napisał o idealne ustawienie tylko o sam fakt że z większej odległości i tak będziesz oślepiał innych, zwłaszcza tych uczestników ruchu w okularach, albo z wszelakimi chorobami oczu...

wystarczy kupic chińskie sonary, rozebrać i zmienić soczewkę na helli, albo wsadzić soczewkę do zwykłej lampy i to mozna nazwać robotą PRO a nie ustawienie świateł :roll:

Kwestie policjantów zostawmy sobie już w zakresie indywidualnym . Policjant policjantowi nie równy jeden weźmie ,drugi nie. Co do oślepiania pisałem nie w teorii a z doświadczenia tak jak wyżej napisałem że "NIE MIAŁEM NIGDY Z TYM PROBLEMÓW" a pokonuje solidne KM jak i tu jak i w UK przebywam sporo . Jeżeli mówimy o oślepieniu to przeciętny kowalski z chorobą oczu nie powinien zasiadać za kierownice. W okularach to i nawet xenon jadący z przeciwka w najnowszym mercedesie,audi będzie mu przeszkadzał. W kwestii wkładania xenonów do naszych Leonów fakt nie powinno się tego robić w/g przepisów itd itp. Każdy się liczy z tym wkładając je. Nie wierzę że gdybym chociaż w minimalnym stopniu raził kogoś nie została by mi zwrócona uwaga od uczestnika ruchu jadącego z przeciwka a pisze z doświadczenia że nie miałem takiego przypadku . Ja opisałem moje doświadczenia.
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
Gonzus_1989
Sport
Sport

Postprzez Stunter » 18 grudnia 2013, 14:13

allegro.pl/soczewki-bixenon-bi-ksenon-kit-ringi-do-h4-h7-h1-i3743920583.html a takie cos jak by wyglądało ? I jak z montazem ? Tylko te ringi jak dla mnie wiochą zalatują a cena nie taka niska ;)
Stunter
Signo
Signo

Postprzez Gonzus_1989 » 18 grudnia 2013, 14:15

Popraw link.
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
Gonzus_1989
Sport
Sport

Postprzez Kamil90 » 18 grudnia 2013, 16:30

Stunter, tylko soczewka ale nie taka jak pokazałeś bo bo niej żarnik zapasowy kosztuje ok 50zł.

Jeżeli chodzi o xenon to wydaje mi się, że wszystko na tym forum zostało napisane.
Kwestie prawne tak jak mówisz odstawmy na bok - dowód możesz stracić nawet jak masz wszystko ok a Policjant się uprze. Takie mamy prawo.
Najważniejsze aby osiągnięty efekt był w porządku czyli żebyś Ty miał więcej świata/lepszą widoczność oraz żeby nie oślepiać innych użytkowników drogi.

BTW co do oślepiania dla osób siedzących w temacie - nawet obecnie produkowane auta mimo homologacji itp bardzo często mają źle zaprojektowane reflektory np Opel Insygnia.

Więc jeżeli chcesz osiągnąć satysfakcjonujący efekt to tylko soczewka
Ja u siebie mam taki zestaw:
http://allegro.pl/soczewki-soczewka-bix ... 86153.html
Jeżeli chcesz przerabiać sam to tylko takie soczewki, które montuje się w mocowanie żarówki. Innych czyli np z BMW E46, którymi wszyscy się zachwycają nie wypoziomujesz
Możesz to sobie dowolnie zmodyfikować jeżeli chodzi o wygląd np tak jak u mnie soczewki na czarno. U siebie mimo soczewki bixenon zostawiłem również światła drogowe aby podczas migania/mrugania było to bardziej widoczne.
Dla większego spokoju możesz również ta jak ja przy takiej przeróbce wygrawerować sobie "homologacje" na odbłyśniku.

Jak nie czujesz się na siłach to pozostaw to wyspecjalizowanej firmie.

U mnie wygląda to tak
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro
ARL+ 229@451 by GREGOR10.PL
Kamil90
Sport
Sport

Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez Gonzus_1989 » 18 grudnia 2013, 16:40

Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał ja proponuje jeszcze jedno wyjście jeżeli chodzi o lampy. hidretrofit.pl . Odsyłasz swoje klosze otrzymujesz Profi robotę . pozdrawiam .

Ps. więcej szczegółów na stronie. http://hidretrofit.pl/?s=leon
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
Gonzus_1989
Sport
Sport

Postprzez Konrad20vt » 18 grudnia 2013, 16:42

Pokaż jak wyglądają lampy z tymi soczewkami? Hmm sam do siebie może bym to zakupił, dużo roboty z montażem tego jest w Leonie?
Konrad20vt
Sport
Sport

Auto: 535d+

Postprzez Stunter » 18 grudnia 2013, 19:13

Kamil fajnie to wygląfa i lepsza cena, cieżko klosze rozkleić ?
Stunter
Signo
Signo

Postprzez Kamil90 » 19 grudnia 2013, 02:58

viewtopic.php?f=45&t=9290&start=250

Tu masz moją relacje z montażu. Klosze rozcinałem bo jest spory problem z klejem użytym do sklejenia ori lamp. W tym sensie ze szybciej się topi plastik w okół niż sam klej. Nie jest to niewykonalne ale po co skoro można sensownie kupić klosze lub z drugich lamp np anglików odciąć same klosze.
Kamil90
Sport
Sport

Postprzez Bdm » 19 grudnia 2013, 11:06

Kamil90, regulacje masz normalnie z kabiny? Odbłyśnik wywaliłeś i w jego miejsce ta soczewka? Napisz jakaś szerszą instrukcje i pokaż jak to świeci w nocy bo wygląda ciekawie.
Mk4 2.8 AUE
MK3 1.9 1Z
Jumper 2.2HDI autolaweta

Podpis niezgodny z regulaminem -> usunięto. Administracja LCT.
Bdm
Signo
Signo

Auto: MK4
Silnik: AUE 2.8

Postprzez Kamil90 » 29 grudnia 2013, 09:57

Regulacja z kabiny normalnie zostaje. Soczewkę montujesz w miejsce żarówki H7 - odbłysnik również zostaje, tylko u mnie pomalowany jest na czarno.

Tak to świeci na rocznych żarnikach 5000K - po nowym roku wrzucę foto jak świeci na nowych żarnikach również 5000K (ok 20% jaśniej)
Kamil90
Sport
Sport

Postprzez untaztood » 29 grudnia 2013, 11:21

Kamil90 napisał(a):Regulacja z kabiny normalnie zostaje. Soczewkę montujesz w miejsce żarówki H7 - odbłysnik również zostaje, tylko u mnie pomalowany jest na czarno.

Tak to świeci na rocznych żarnikach 5000K - po nowym roku wrzucę foto jak świeci na nowych żarnikach również 5000K (ok 20% jaśniej)

To drogowe światła?
Jeśli mijania to czemu nie ma europejskiego odcięcia?
untaztood
FR
FR

Postprzez Kamil90 » 29 grudnia 2013, 16:02

untaztood,
Pierwsze dwa zdjęcia to światła mijania. Tutaj masz odcięcie jak w ori ksenonie w kształcie odwróconej litery Z
drugie dwa zdjęcia to światła drogowe. A tutaj nad odcięciem się nie zastanawiałem.
Kamil90
Sport
Sport

xenony - ogóle zagadnienia, problemy i pytania

Postprzez untaztood » 29 grudnia 2013, 20:22

Jakos nie widzę tego odcięcia...
U mnie na ori wyraźnie je widać...
A u Ciebie świecą prosto, rodem z USA.

Obrazek
untaztood
FR
FR

Postprzez -maro- » 30 grudnia 2013, 08:38

Kamil90 napisał(a):Stunter, tylko soczewka ale nie taka jak pokazałeś bo bo niej żarnik zapasowy kosztuje ok 50zł.

Jeżeli chodzi o xenon to wydaje mi się, że wszystko na tym forum zostało napisane.
Kwestie prawne tak jak mówisz odstawmy na bok - dowód możesz stracić nawet jak masz wszystko ok a Policjant się uprze. Takie mamy prawo.
Najważniejsze aby osiągnięty efekt był w porządku czyli żebyś Ty miał więcej świata/lepszą widoczność oraz żeby nie oślepiać innych użytkowników drogi.

BTW co do oślepiania dla osób siedzących w temacie - nawet obecnie produkowane auta mimo homologacji itp bardzo często mają źle zaprojektowane reflektory np Opel Insygnia.

Więc jeżeli chcesz osiągnąć satysfakcjonujący efekt to tylko soczewka
Ja u siebie mam taki zestaw:
http://allegro.pl/soczewki-soczewka-bix ... 86153.html
Jeżeli chcesz przerabiać sam to tylko takie soczewki, które montuje się w mocowanie żarówki. Innych czyli np z BMW E46, którymi wszyscy się zachwycają nie wypoziomujesz
Możesz to sobie dowolnie zmodyfikować jeżeli chodzi o wygląd np tak jak u mnie soczewki na czarno. U siebie mimo soczewki bixenon zostawiłem również światła drogowe aby podczas migania/mrugania było to bardziej widoczne.
Dla większego spokoju możesz również ta jak ja przy takiej przeróbce wygrawerować sobie "homologacje" na odbłyśniku.

Jak nie czujesz się na siłach to pozostaw to wyspecjalizowanej firmie.

U mnie wygląda to tak

mozesz pokazac jak wyglada ta "homologacja"
-maro-
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: APP 1.8

Postprzez Kamil90 » 30 grudnia 2013, 11:48

untaztood, mam dokładnie takie samo odcięcie jak Ty, jak odbiorę auto to zrobię lepsze foto.
Możesz zrobić zdjęcie odcięcia na drogowych światłach jeżeli masz bixenon?

-maro-, Tobie również zrobię zdjęcie jak odbiorę auto :piwo:
Kamil90
Sport
Sport

Postprzez untaztood » 30 grudnia 2013, 17:38

Obrazek

Obrazek

Proszę :)
untaztood
FR
FR

Postprzez Andee » 4 stycznia 2015, 22:48

Gonzus_1989 napisał(a):Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał ja proponuje jeszcze jedno wyjście jeżeli chodzi o lampy. hidretrofit.pl . Odsyłasz swoje klosze otrzymujesz Profi robotę . pozdrawiam .

Ps. więcej szczegółów na stronie. http://hidretrofit.pl/?s=leon

Koledzy i koleżanki korzystał ktoś z usług ze stronki powyzej??
Andee
Signo
Signo

Auto: Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Sebool2006 » 5 stycznia 2015, 07:16

Poczytaj kilka postów wstecz
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez motyka8 » 6 stycznia 2015, 19:26

Moze ktos wrzucic link z jakims konkretnym zestawem hidow do zwyklej lampy leona (nieznam sie na tym). Tylko nie chinczyk bo kasy szkoda
motyka8
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez untaztood » 6 stycznia 2015, 20:47

motyka8 napisał(a):Moze ktos wrzucic link z jakims konkretnym zestawem hidow do zwyklej lampy leona (nieznam sie na tym). Tylko nie chinczyk bo kasy szkoda

Lepiej sobie zainwestuj w dobre żarówki, a hida zostaw na wiejskie odpusty.
untaztood
FR
FR

Postprzez motyka8 » 6 stycznia 2015, 21:00

untaztood napisał(a):
motyka8 napisał(a):Moze ktos wrzucic link z jakims konkretnym zestawem hidow do zwyklej lampy leona (nieznam sie na tym). Tylko nie chinczyk bo kasy szkoda

Lepiej sobie zainwestuj w dobre żarówki, a hida zostaw na wiejskie odpusty.
Poczytalem troche i chyba tak zrobie
motyka8
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez Konrad742 » 25 lutego 2015, 21:25

Witam wszystkich ;) Chciałem spytać posiadaczy ksenonów jaką firmę polecają? :)
I jaką barwę światła? Bo zastanawiam się miedzy 6000K a 8000K.
Konrad742
Stella
Stella

Auto: 1M
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez Sebool2006 » 25 lutego 2015, 22:07

Najlepsza barwa dla xenonu to 4300K tamte będą świeciły na niebiesko.
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Konrad742 » 26 lutego 2015, 13:59

Właśnie myślałem o takim jasnoniebieskim. Duża różnica między 4300K a 6000K? :) I jak tam z tą firmą? Orientuje się ktoś? :)
Konrad742
Stella
Stella

Postprzez chlorek » 26 lutego 2015, 14:14

Konrad742 napisał(a):Duża różnica między 4300K a 6000K?

Ogromna, ja mam 4800k i jest już niebiesko.
Konrad742 napisał(a): I jak tam z tą firmą?

Kupuj Philips lub Osram tylko uważaj na podróbki.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez enka » 26 lutego 2015, 17:47

chlorek napisał(a):
Konrad742 napisał(a):Duża różnica między 4300K a 6000K?

Ogromna, ja mam 4800k i jest już niebiesko.

nie zgodzę się. kwestia firmy/jakości żarnika. 4300k powinien świecić barwą około białą/lekko ciepławą, ale na pewno nie na niebiesko ..
nie raz nawet 5000k nie zachodzi niebieskim, a czystym białym (widząc to jak oświetla, nie mówimy tu o kolorze klosza podczas odpalenia)
Obrazek było Signo+ ASV/Top Sport ARL/2x A4 B6 AVANT TDI/jest FR ARL+++ Obrazek i Passat CC 2.0 TDI
enka
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: eFeRowe

Postprzez Konrad742 » 26 lutego 2015, 18:04

To dzięki Panowie. A macie jakąś stronkę skąd bierzecie? Czy allegro?
Konrad742
Stella
Stella

Postprzez chlorek » 27 lutego 2015, 10:16

enka, mam Philipsy oryginalne i poświata jest niebieskawa a jeszcze nie rozświeciły się dobrze.
Powyżej 5000k jest tragedia zimową porą i jak pada deszcze ale to już wszystko wg. uznania.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Gonzus_1989 » 27 lutego 2015, 13:04

Miałem 4.3k miałem 6k i miałem 8k ;

4.3k - Efekt najlepszy jeżeli chodzi o bezpieczeństwo Twoje i innych ,świeci bardzo fajnie barwa biała,pogoda deszcz/śnieg itd zawsze bardzo fajny efekt uzyskiwałem - Osobiscie polecam !
6.0k - Niebieskim zalatuje efekt w miarę do zaakceptowania.Jeżeli chodzi o jazde codziennią - warunki deszczowe nie ma szału ;/ reszta w miarę ok ocena 6/10..
8.0k - Tragedia ... Jeżeli ktoś się decyduje na zakup 8k w/g mnie jest to wybór czysto wizualny wbrew pozorom bez zachowania jakichkolwiek zasad bezpieczeństwa . Nie można na tych żarnikach się poruszać bezpiecznie dodam że gdy dochodzi do tego pora deszczowa jest dramat w dosłownym słowa znaczeniu... nie mówię o śniegu .

Do tego licz po czasie problem z przetwornicami/żarnikami oraz sporadyczne lub częste(w zależności od lokalizacji) problemy z naszą "milicją"

pozdrawiam
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
Gonzus_1989
Sport
Sport

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne