Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Migająca kontrolka immobilisera -> gasnący silnik

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Migająca kontrolka immobilisera -> gasnący silnik

Postprzez Neo » 14 grudnia 2007, 21:23

Witam,
Odpalając dzisiaj samochód zauważyłem, że po przekręceniu stacyjki zaczęła mi mrugać kontrolka immobilizera (kontrolka nr 14), natomiast po uruchomieniu silnik od razu gaśnie(po niecałej sekundzie).
Po wielu próbach (wyciąganiu i wkładaniu ponownie kluczyka) w końcu przestała mrugać i silnik prawidłowo zapalił. Kilka razy pod rząd działało już dobrze, zdążyłem trochę pojeździć i wrócić do domu. Jednak po godzinie znowu pojawił się ten problem, znowu mruga i nie można zapalić silnika bo od razu gaśnie.

Próbowałem użyć też zapasowego kluczyka, ale to nic nie pomogło, objawy są takie same.
Odłączyłem też akumulator i podłączyłem go ponownie, ale to również nic nie dało.

Czy wiecie co może być powodem takiej usterki i jakie są mniej więcej koszty naprawy tego?

(Seat Leon 1.9 TDI 110KM)
Neo
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Migająca kontrolka immobilisera -> gasnący silnik

Postprzez bono » 14 grudnia 2007, 21:45

Neo sprawdz kabel, ktory masz przy stacyjce od IMMO Pisal juz o tym , tyle ze w innym temacie AdamTower, pozwole sobie zacytowac :arrow:
AdamTower napisał(a):Sprawdź czy masz cały, nieuszkodzony czujnik immo przy stacyjce. Jest on mały i delikatny, może tylko wtyczka jest uszkodzona. U mnie wystarczyło wymienić stacyjkę i naprawić wtyczke od czujnika immo i oczywiście wykasować błędy w komputerze, bo to one uniemożliwiały odpalenie auta. Po tym zabiegu wszystko wróciło do normy.

Jezeli kabel jest walniety to czesto jest wlasnie taki objaw jak u Ciebie Dodam jeszcze,ze cewka , ktora zczytuje kluczyk jest nad stacyjka. Do tej cewki wlasnie dochodzi wtyczka, o ile mnie pamiec nie myli wchodza tam dwa cienkie kabelki.
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne