Mechanik mówił, że na tym dwumasie jest w stosunku do orginalnego więcej luzu.
Bardzo dziękuje z góry za pomoc fachową

Długo się nie nacieszyłem latającym leonem bo jak to przyuważyłem to jak by mi ktoś do buta narobił

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
bracus napisał(a):Biorąc pod uwagę fakt oryginalnie dobranej wagi - Twoje obecne koło jest "nieseryjne"
bracus napisał(a):a w Twoim przypadku pewnie na zle dobraną (o ile można takie zamiany robić - to ze pasuje nie znaczy ze jest dobre)
bracus napisał(a):Biorąc pod uwagę fakt oryginalnie dobranej wagi - Twoje obecne koło jest "nieseryjne"
i mówisz ze mechanik stwierdził ze to nowe koło ma więcej luzu (jak seryjne zaczyna mieć luz to się go wymienia na nowe) to objawy mogą wskazywać właśnie na uszkodzoną dwumasę - a w Twoim przypadku pewnie na zle dobraną (o ile można takie zamiany robić - to ze pasuje nie znaczy ze jest dobre)
jaro4444 napisał(a):bracus napisał(a):Biorąc pod uwagę fakt oryginalnie dobranej wagi - Twoje obecne koło jest "nieseryjne"
i mówisz ze mechanik stwierdził ze to nowe koło ma więcej luzu (jak seryjne zaczyna mieć luz to się go wymienia na nowe) to objawy mogą wskazywać właśnie na uszkodzoną dwumasę - a w Twoim przypadku pewnie na zle dobraną (o ile można takie zamiany robić - to ze pasuje nie znaczy ze jest dobre)
Kolego Bracus kolejny raz udzielasz rad nie wiedząc za bardzo o czym piszesz. Przy kole zamachowym nie ważna jest masa a OSIOWY MOMENT BEZWŁADNOSCI.
bracus napisał(a):czyli mam rozumieć ze fakt zmiany wagi koła zamachowego nie ma znaczenia dla przenoszenia drgań (a przywołany moment bezwładności zależy od wyboru osi obrotu, od kształtu ciała i od rozmieszczenia masy w ciele dlatego to chyba ty nie za bardzo wiesz o czym piszesz bo ani oś ani kształt się nie zmieniły a jedynie masa)
bracus napisał(a): druga sprawa - przecież samochód Micza nie ma ani seryjnego momentu ani KM dlatego to ze katalog producenta poleca ten komplet do ARL nie ma chyba większego znaczenia skoro charakterystyka tego silnika i jego pracy ma sie nijak do serii.
jaro4444 napisał(a): A gdybyś chciał dalej podyskutować o Podstawach Konstrukcji Maszyn, drganiach, itd... to jestem po Wydziale Mechanicznym kierunek Budowa i Eksploatacji Pojazdów Mechanicznych pewnej znanej w kraju i za granicą uczelni i pomogę Koledze prawnikowi zrozumieć parę zagadnień jeśli masz tylko ochotę i potrzebę.![]()
bracus napisał(a):Co do systemu paliwowego nie wiem czy miał z tym coś wspólnego pierwszy raz był to box drugi raz był na wirusie i drgania były jakby mniej wyczuwalne) Jest mi jedynie szkoda człowieka który kupił ten samochód - ja sprzedałem go dużo taniej do komisu żeby nie mieć nikogo na sumieniu
bracus napisał(a): musiałeś nie uważać na wykładach
bracus napisał(a):chyba ty nie za bardzo wiesz o czym piszesz
bracus napisał(a):chętnie się czegoś nauczę
Micz napisał(a):Choć muszę powiedzieć jeszczę, że 'na ucho' ta praca silnika po wymianie się zmieniła nie wiem dlaczego, może jestem trochę przewrażliwiony na tym punkcie
Micz napisał(a):Hmmm, nie wpadłem na to, to jest jak najbardziej możliwe, choć bardziej wydaje mi się, że jest to różnica wynikająca z pracy silnika, ale z tego mówisz jest to niemożliwe. Może faktycznie zatankowałem jakieś kiepskie paliwo - akurat musiałem zatankować na stacji JET.
Dzięki jaro4444
Tylko powiedz mi Marcin, czemu wcześniej tak nie miałem?Nie czaję tego trochę, ale może poprostu nie było pełnej mocy na koła i haldex się szybciej załączał. Nie wiem tak trochę jak to dokładnie działa przy różnych przyłożeniach mocy.
No a do tego na przykład dave pisał cały czas, że jak ostro rusza to strzela z 3 tyśjak ja tak teraz robie to auto mi pływa.
marcin_kielce napisał(a):A wymieniales filtr w Haldexie??
Pozdro
jaro4444 napisał(a): Ważne by nie było luzu osiowego w dwumasie i wewnętrzna masa nie kolebała się na boki.
No Bono na to liczę, że jaro4444 się wypowie
Micz napisał(a):A może mi ktoś podać numer na prv do niego? (jeśli oczywiście jaro4444 nie ma nic przeciwko)
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość