jak zrobić aby były dwie wartości naraz na zegarze ?

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
colin23 napisał(a):chodzi o to że w naszych leonach ...
Gucio napisał(a):jak to naszych ? to są zegary z leona 1
aroslaw75 napisał(a):Gucio napisał(a):jak to naszych ? to są zegary z leona 1
A kto powiedział że z Leona 2
Gucio napisał(a):to kurde faja montowali różne zegary w jedynceco za poparpańcy
bono napisał(a):Gucio napisał(a):to kurde faja montowali różne zegary w jedynceco za poparpańcy
Gucio, w jedynce było bardzo dużo wersji zegarów. Ta wersja z podwójnym wyświetlaniem MFA jak na zdjęciu były chyba jedną z ostatnich. Jednak aby to mieć trzeba zmieniać całe zegary.
michalm napisał(a):Mi sie wydaje, ze zegary bez MFA maja 2 "linijki" ale zawsze tam jest zegar + temperatura innych opcji nie ma. Przynajmniej w moim tak jest (nie mam MFA) '2005
roomcajs napisał(a):podłącze sie pod temat, jak zmienić godzinę na tym zegarku ? mam u siebie ten 1 guzik wystający gdzie kasuje się przebieg( wiecie chyba o co chodzi) ale godziny jakoś nie umiem przestawić.
roomcajs napisał(a):podłącze sie pod temat, jak zmienić godzinę na tym zegarku ? mam u siebie ten 1 guzik wystający gdzie kasuje się przebieg( wiecie chyba o co chodzi) ale godziny jakoś nie umiem przestawić.
mazitm napisał(a):z tego co pamiętam to należy wcisnąć ten guzik i obrócić w lewo (aby zmienić godzinę) lub w prawo (minuty) - albo odwrotnie
KRZYSIEK TDI napisał(a):eraz nie wiem czy jak przełoże te tarcze to czy będzie się zgadzać prędkość według moich czarnych tarcz
KRZYSIEK TDI napisał(a):Da się z tym coś wykombinować.
Sammael napisał(a):Przypuszczam, że nawet zmiana kodowania licznika nie wiele zmieni, bo nie będzie takiego kodowania, żeby prędkości ze skrzyni 5tki pasowały do liczników dostosowanych w 6 biegowej skrzyni.
I teraz problem o którym tu mowa polega jedynie na tym zeby skopiowac od dawcy okreslone komorki pamieci zawierace informacje o wyskalowaniu i przeliczaniu predkosci do zastowanej podzialki na tarczach.
lec napisał(a):skrzynia i licznik nie ma nic wspolnego. Kodowanie siedzi w liczniku i nie jest to nic innego jak zliczanie impulsow (K-line) wg zakodowanego algorytmu i wyrzucenie wyniku na wskaźnik.
A jednak posrednio ma, ze skrzynia zwiazany jest rodzaj impulsatora, a dokladnie ilosc impulsow wysylana przez impulsator. Z licznikiem zwiazane jest kodowanie okreslajace rodzaj impulsatora, czyli ile impulsow wysyla. I poniewaz moga byc inne wartosci impulsow sa dla skrzyn 5 i 6 biegowych, zatem nie zawsze mozna idealnie trafic w dobry przelicznik.lec napisał(a):Innymi slowy licznik wogole sie nie interesuje tym, jaka masz skrzynie. Dla licznika jest wazne czy to jest diesel czy benzyna, czy jest zgodna wersja IMMO i musi chodzic (po zakodowaniu pod auto). Potem go interesuje ilosc czujnikow w aucie (adaptacja wskaźników w VAS/VAG)
Zly przyklad. Licznik skody z ASV do 220, i licznik z ASZ do 240, obydwa sa liniowe bez przeskoku, dlatego przy odpowiednim doborze impulsow wszystko gra. Akurat w seacie jest podobnie, a nawet prosciej, licznik z ASZ 6 biegowego jest do 240, a licznik z ASV 5 biegowego tez jest do 240 i tu nie ma problemow, problem zaczyna sie przy liczniku do 260 z przeskokiem skali posrodku. I to jest to, co nalezaloby rozwiazaclec napisał(a):Prosty namacalny przyklad: w octavkach 1.9 TDI ASV/AHF wkladamy liczniki z maxidotem z ASZ/Celebrate ze skrzynią 6b wyskalowane do 240 km/h , podczas gdy fabryczny w AHF/ASV byl wyskalowany do 220 km/h i skrzynia 5b.
micman79 napisał(a):czy tak po porstu ma Leon?
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości