Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kilka pytań dot. obsługi, wrażeń z Haldexa

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kilka pytań dot. obsługi, wrażeń z Haldexa

Postprzez lechup » 1 grudnia 2008, 22:18

Mam kilka pytań dot. samej obsługi Haldex'a w Leonie. Nikt ze znajomych nie ma Audi TT, S3, R32, czy innych wynalazków 4motion.

Przede wszystkim chodzi mi o sprawę "blokady dyferencjału" bo na kilku aukcjach (chcę kupić Cuprę 4) jest coś takiego napisane i zastanawiam się o co może kolesiom chodzić? Jest coś takiego jak ustawienie haldex'a na stałe? Czy to blokuje przedni dyferencjał?

W temacie o zasadzie działania Haldexa ( viewtopic.php?t=2446 ) znalazłem kilka ciekawych informacji, nawet zdanie, że w Haldexie jest to spoko że można realizować elektroniczne sterowanie dołączaniem, czyli teoretycznie można dorobić soft, który będzie cały czas załączał 4x4?

Jak samochód z haldexem zachowuje się przy ślizganiu na śniegu? Widziałem kilka filmików na youtube "4 motion snow" wpisałem i na niektórych np. :

http://www.youtube.com/watch?v=ZVQdx7T7Ncs

Ale tutaj jest chyba nowszy Haldex? Fajnie przekazuje na tył moment.

Da się dobrze pokręcić bączki?

Dzięki za odpowiedź!
lechup
Stella
Stella

Auto: Ibiza Top Sport 1.9

Reklama

Re: Kilka pytań dot. obsługi, wrażeń z Haldexa

Postprzez dave » 1 grudnia 2008, 23:27

lechup, przede wszystkim to powiedz po co chcesz kombinowac z haldexem? jak zepniesz na stale to haldex zmielisz. z pewnoscia mozna spiac naped ale po co ??
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez ccolino » 2 grudnia 2008, 18:35

haldexa pdobno dosc dobrze ogarnia masters z wawrszawy.robi cos ze mozna sterowac z wew auta ale nieiwem jak czym?zadzwon do niego moze wiecej sie dowiesz
ccolino
Signo
Signo

Auto: seat

Postprzez lechup » 2 grudnia 2008, 23:39

Hm... no chcę po prostu mieć moment na tylnych kołach taki sam jak na przednich, na sztywno, bo jak rozumiem, przy kręceniu bączków na śniegu raz się włącza razy wyłącza? Po prostu nie wiem jak to się praktycznie zachowuje (teorię znam z tematu opisującego działanie).

Chodzi mi o to, żeby móc sobie załączyć 4x4 stałe przed kręceniem bączków na śniegu. Pewnie się będziecie śmiać ale nawet o jakimś... drifcie małym na slickach myślałem.

Próbowałeś coś takiego robić jak na tym filmiku z youtube'a? Przyznaj się :>

ccolino dzięki za kontakt pomyślę, jak kupię swoją czarną/czerwoną/żółtą strzałę ;)
lechup
Stella
Stella

Auto: Ibiza Top Sport 1.9

Postprzez Sammael » 3 grudnia 2008, 00:40

lechup, raczej nie zrobisz czegoś takiego bez wypięcia bezpiecznika od ABSu bo w VAGach nie zahamujesz lewą nogą bez tego, odcinane jest paliwo żeby nie ukręcić półosi.

Nie mam haldexa ale raczej wygląda to tak samo. Jeśli się myle, niech ktoś poprawi.

Nie zapominajmy, że haldex stosowany w Leonie I to tak naprawdę napęd na przód z dołączanym tyłem a nie pełne 4x4. Co nie zmienia faktu, że i tak marzenie w porównaniu z ośką.
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm
Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT
Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8
Jest Audi A1 S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz)
Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez ccolino » 3 grudnia 2008, 17:43

tylnie kola sie zalaczaja jak przod traci przyczepnosc.na starcie rusza z kol a nawet bardziej z tylu potem sie rozlacza
ccolino
Signo
Signo

Auto: seat

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne