Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jaka metoda na brak ogrzewania tylnej szyby

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Jaka metoda na brak ogrzewania tylnej szyby

Postprzez Marijusz » 8 stycznia 2009, 13:46

Witam. Mam następujący problem: Nie działa mi znaczna większość ścieżek w ogrzewaniu tylnej szyby. Po prostu są one uszkodzone mechanicznie na dużej powierzchni ( bardzo dużo pojedyńczych rys na ścieżkach). Na całą szybę przewodzi może z 5 ścieżek. Kombinowałem już z różnymi lakierami przewodzącymi ale niestety efekt jest marny. Czy znacie może jakieś inne skuteczne metody poza wymianą całej szyby?
Marijusz
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Jaka metoda na brak ogrzewania tylnej szyby

Postprzez mysiek » 8 stycznia 2009, 14:25

Jeżeli używałeś specjalnych wynalazków i nie pomogło spróbuj podjechać do jakiegoś magika co się tym zajmuje. Z drugiej strony napisałeś, że uszkodzenia są na znacznej długości. Może być ciężko to naprawić.
Paski grzewcze są ze specjalnej faby srebrowej, która wypalana jest w piecu i jeżeli nawet je naprawisz nie będą działały poprawnie.
Powiem Ci, że najlepszym rozwiązaniem jest wymiana szyby. Nie jest to droga zabawa bo max 200 PLN.
Jeśli sie zdecydujesz na wymianę podam Ci adres i telefon do magazynu producenta szyb, gdzie dostaniesz ją po cenach produkcyjnych.

Pozdrawiam,

Michał
mysiek
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR ARL+

Postprzez cebulka » 8 stycznia 2009, 15:22

Kurcze a mi grzeje tylko bardzo słabo (lusterka też słabo grzeją). Może ktoś coś wymyśli ?? Patrzałem na schematy w dziale download, ale ni chuchu nie umiem po hiszpańsku :( Może mi kto podpowie który schemat jest od ogrzewania szyby i lusterek ??
Marijusz, chyba opcja z nową szyba jest najlepsza :yes: Niektórzy próbują lutować te ścieżki, ale to wtedy gdy jest przerwana w jednym miejscu. U Ciebie to chyba nie warto się w to bawic.
Leoś 1.6 16V AUS Obrazek
---------------------------------------
pozdrawiam
Tomek
cebulka
Sport
Sport

Auto: Silver leo 1.6 16V
Silnik: AUS 1.6

Postprzez scooti81 » 8 stycznia 2009, 15:26

Mam dokladnie ten sam problem co Marijusz :/ Czy ktoś wie gdzie w Poznaniu moge dostać w miare tanio taka szybe??? Bo zima to jest udreka na maxa... :no:
ELECTRONIC SOUL d(-_-)b___
scooti81
Signo
Signo

Auto: LEON 1.9TDi 110kmASV

Postprzez mysiek » 8 stycznia 2009, 15:39

Poniżej adres producenta gdzie dostaniecie wszystkie infoirmacje nt szyb i ich cen.

Pilkington Automotive Poland Sp. z o.o.
Biuro AGR:
ul. Szyszkowa 43, 02-285 Warszawa
tel. +48 / 22 848 04 37, 22 848 02 26
mysiek
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR ARL+

Postprzez leem » 8 stycznia 2009, 20:47

Ja mam do sprzedania tylną szybe w dobrej cenie. Jeśli ktoś jest zainteresowany to pisać do mnie
Był Leon 210PS/410NM
Było BMW 287PS/572NM
Jest 310PS/630NM
MOTUL filtry MANNa sportowe tarcze, klocki hamulcowe i wszystkie inne części samochodowe
Zawieszenia EIBACH, KW, H&R, WEITEC, KYB, AP, BILSTEIN.
Opony nowe Continental, Dunlop, Pirelli itd..
Obrazek
leem
FR
FR

Auto: BMW 330D

Postprzez Axee » 9 stycznia 2009, 01:44

cebulka, zasilanie ogrzewania tylnej szyby i luster realizowane jest w nastepujacy sposob: z akumulatora poprzez bezpiecznik 110A, do przekaznika odciazajacego (1 wiersz, od lewej pozycja 2 w tablicy przekaznikow), nastepnie poprzez bezpiecznik nr 26 25A w skrzynce bezpiecznikow, stad do wlacznika na desce, nastepnie przewodem do tylnej klapy i do linii grzewczych, i stad do masy. Zatem jesli po drodze wystepuja dodatkowe rezystancje stykow przekaznika, kostek polaczeniowych itp. ogrzewanie moze slabiej grzac. Sprawdz czy przekaznik 2 nie ma wypalonych stykow (delikatnie da sie rozebrac), czy styk sruba opisana 75X pod tablica przekaznikow jest dobrze dokrecona, czy wlacznik nie ma wypalonych stykow w srodku (czasowy lub nieczasowy, oba da sie rozebrac i przeczyscic styk), czy nie ma zasniedzialych stykow przy kostce. Czy koska na tylnym lewym slupku nie jest zasniedziala itp. Styki najlepiej czyscic specjalnym czyscikiem z wlokna szklanego wygladajacym jak dlugopis.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez cebulka » 9 stycznia 2009, 13:17

Dzięki Axee, :piwo: Włącznik ogrzewania na konsoli wymieniłem na inny (bo miałem) i nic to nie zmieniło. Muszę teraz dokładnie przeczytać co napisałeś i sprobować to rozkminić.

[ Dodano: Pią 09 Sty, 2009 ]
scooti81, zobacz tu: http://www.moto.allegro.pl/item52597574 ... _leon.html
Sprzedający jest z Poznania
Leoś 1.6 16V AUS Obrazek
---------------------------------------
pozdrawiam
Tomek
cebulka
Sport
Sport

Auto: Silver leo 1.6 16V
Silnik: AUS 1.6

Postprzez robi723 » 29 grudnia 2009, 18:12

Axee , możesz udzielić mi wskazówki jak zdemontować włącznik ogrzewania tylnej szyby , bo chciałbym się wpiąć pod niego z ogrzewaniem lusterek.
robi723
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.9TDI AXR
Silnik: AXR 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne