Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zamek centralny+elektryczne szyby

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zamek centralny+elektryczne szyby

Postprzez kobak83 » 15 lutego 2009, 21:41

witam. nie działa mi pilot centralnego zamka! gdy zamykam kluczykiem to sytuacje są różne: PODCZAS ZAMYKANIA-czasem wszystko jest ok, a czasem zamkną się tylko drzwi kierowcy lecz nie uruchomi się alarm i nie miga dioda sygnalizująca zaryglowanie a gdy następnie przekręce kluczyk w pozycje otwierania to dźwięk jest taki jak by wszystkie drzwi zostały otwarte (choć zamknięte byly tylko jedne) NATOMIAST PODCZAS OTWIERANIA-czasem mimo iż nie przytrzymuje kluczyka w pozycji otwierania po chwili wszystkie szyby sie otwierają. A dodatkowo miałem taką sytuacje: po zgaszeniu silnika wyciągnąłem kluczyk, otworzyłem drzwi i gdy wysiadałem to w tym czasie wszystkie drzwi sie zamknęły, następnie otworzyły, po czym otworzyły się wszystkie okna. Co jest tego przyczyną, czy wystarczy jakiś reset lub ingerencja w komputerze czy może trzeba rozebrać drzwi i coś wymienić lub polutować bo być może że woda się dostaje i są jakieś zwarcia niepotrzebne ;)
kobak83
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Zamek centralny+elektryczne szyby

Postprzez Axee » 15 lutego 2009, 23:09

kobak83, najprawdopodobniej uszkodzone mikroprzelaczniki w kasecie zamka (w srodku), lub uszkodzona wkladka zamka. Opcja pierwsza jest bardziej prawdopodobna, reset nic tu nie pomoze. Zacznij od wyciagniecia i obejrzenia wkladki zamka, bo to prostsza operacja jest, nastepnie prawdopodobnie czeka Cie rozebranie drzwi i zajecie sie modulem zamka. O wkladkach i troche o zamku masz w tym temacie http://www.leonclub.pl/forum/viewtopic.php?p=211788 . Reszte informacji znajdziesz na forum, wszystko juz bylo.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez sleeper » 16 lutego 2009, 08:33

kobak83, nadrób zaległości i przywitaj się w odpowiednim temacie:
viewtopic.php?t=1739
SKODA Octavia RS TSI
Obrazek
sleeper
Ex LeonClub Team

Region: wielkopolskie
Auto: Octavia RS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez kobak83 » 17 lutego 2009, 14:39

mam pytanie. bo muszę wymienić parę drobnych elementów w wkładzie zamka tzn. wiosełko, i dwie podkładki. No i gdzie mogę takie coś kupić, bo byłem w sklepie z częściami, gość podzwonił i powiedział mi, że z VW nie pasuje, mówi, że do starszych modeli podchodzi, a ja mam 2001 i nie bedzie pasowac. Dzwonił do Seata to mu powiedzieli, że trzeba kupić cały wkład za ok 300 zł ;P niech ktoś coś podpowie, bo chyba można gdzieś kupić taki zestaw naprawczy i bedzie to wydatek kilkadziesiąt zł, a nie kilkaset ;)

Axee edit: "trzeba", a nie "cza"
kobak83
Stella +
Stella +

Postprzez Axee » 18 lutego 2009, 01:11

kobak83, gdybys uwaznie przeczytal i kliknal na podanego wczesniej przeze mnie linka, to znalbys odpowiedz na swoje pytanie. Powtorze raz jeszcze:
Zestawy naprawcze sa do nabycia w ASO Skoda, sa to zestawy do Octavii I, nadaja sie rowniez do naprawy wkladek z Golfa 4 i Leona 1M.
Axee napisał(a): Zestawy kupisz w skodzie 1U0898002 koszt 5pln zawiera zapinke i podkladke 2, 1U0898001 koszt 10pln zawiera wioselko, sprezyne i podkladke 2. Jest zestaw 1U0898003 zawierajacy 2 tuleje i zestawy 004, 005, ale dokladnie nie wiem co zawieraja.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez matadorRS » 18 lutego 2009, 07:47

Witam. Przepraszam ze sie wetne z tematem ale nie bede otwieral drugiego podobnego.
Wlasnie zakupilem Leona i mam maly problem z centralnym zamkiem.
Jak prubuje otworzyc auto pilotem to otwieraja sie tylko tylne drzwi i bagaznik. Gdy zamykam auto kluczykiem to zamyka tylko drzwi kierowcy, ale otwiera znowu ale auto.
Ponadto nie dziala lampka w drzwiach i podobno to moze byc sygnalem ze cos jest nie tak z elektryka.
Aha dodam ze poprzedni wlasciciel odlaczyl akumulator przed sprzedaza i dzialy sie rozne cuda na kiju i dopiero podlacznie pod VAG usunelo te bledy.

Jakie moga byc przyczyny takiego zachowania zamka?
matadorRS
Signo
Signo

Auto: 20VT

Postprzez kobak83 » 18 lutego 2009, 09:55

dzięki wielkie Axee!!! czasem człowiek przeczyta coś szybko i bezmyślnie noi szuka wiatru w polu. Raz jeszcze wielkie dzięki. Uratowałeś mi parę stówek ;P
kobak83
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne