Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pompa hamulcowa - naprawa.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pompa hamulcowa - naprawa.

Postprzez karolw » 22 marca 2009, 00:13

Czy pompa hamulcowa w leonie wystepowala w kilku wersjach czy byla tylo jedna ? Chodzi mi o srednice tloczka. Chce kupic zestaw naprawczy bo pompa przepuszcza, ale w Inter-cars maja dwa rodzaje i nie wiem ktory wybrac. Dodam ze mam pompe bez czujnika cisnienia.
karolw
Stella
Stella

Auto: Leon

Reklama

Re: Pompa hamulcowa - naprawa.

Postprzez Axee » 22 marca 2009, 00:38

karolw, to moze napisz ktory masz rok modelowy, podaj VIN, jakie uklady posiadasz: abs, tcs, esp? A najlepiej znajdz nr nabity na pompie i podaj. Prawdopodobnie jednak masz 23,8mm, gdyz 25,4mm wystepowaly tylko w niektorych mark60 z esp.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez karolw » 23 marca 2009, 19:56

Okazuje sie ze sa dwa zestawy do pomp 23,8. Wersja ATE lub BENDIX-BOSCH.
Ja mam Leona 2000r, wersja tylko z ABS, wychodza z niej dwa przewody do pompy ABS.
Numerow nie widac zadnych :(
Czy jestescie w stanie stwierdzic czy jest to ATE czy BENDIX-BOSCH?
Z gory dzieki.
karolw
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez bugajek » 17 lipca 2010, 06:23

To odgrzeję temat,

czy pompy do 1.6 a 1.8T/1.9TDI są różne i pasują P&P?
Łoś myśliciel :D
zaprasza na bloga

Obrazek
bugajek
Sympatyk LeonClub

Auto: Moose

Postprzez Arek84 » 27 lipca 2010, 21:13

Pompę w całości możesz zamienić, jedyna różnica to z esp/bez esp.
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Auto: Leon Sport

Postprzez dezeus » 21 września 2011, 07:08

Po wymianie klocków i tarcz z przodu i płynu hamulcowego , i dwukrotnym odpowietrzaniu dalej jest miękki pedał hamuje ale na postoju wpada stopniowo w podłogę , mechanik stwierdził że jest to pompa hamulcowa i właśnie ją rozbiera ale mam pytanko do kolegów z clubu czy możliwe jest to żę po wymianie na nowy płyn nastąpiło jakieś rozszczelnienie w pompie jeżeli wcześniej wszystko grało, dodam że stary płyn był w dobrym stanie tak stwierdził mechanik .

Proszę o komentarze
TDI 1.9 ASZ 130 , jest obecnie kupiony i użytkowany w UK
TDI 1.9 ASV 110 jest w PL, nieużywany ewentualnie na sprzedaż, szkoda się pozbywać
dezeus
Signo
Signo

Auto: Leon 1.9 TDi ASV

Postprzez chlorek » 21 września 2011, 08:06

dezeus - sprawdź czy nie cieknie nigdzie ci płyn na zaciskach albo obstawiam serwo. A może źle ci odpowietrzyli??
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez paffa1 » 21 września 2011, 16:43

dezeus napisał(a):Po wymianie klocków i tarcz z przodu i płynu hamulcowego , i dwukrotnym odpowietrzaniu dalej jest miękki pedał hamuje ale na postoju wpada stopniowo w podłogę , mechanik stwierdził że jest to pompa hamulcowa i właśnie ją rozbiera ale mam pytanko do kolegów z clubu czy możliwe jest to żę po wymianie na nowy płyn nastąpiło jakieś rozszczelnienie w pompie jeżeli wcześniej wszystko grało, dodam że stary płyn był w dobrym stanie tak stwierdził mechanik .

Proszę o komentarze

Kolego zmień mechanika!!!
Po wymianie klocków zanim się ułożą pedał będzie miękki, to po pierwsze.
Po drugie na postoju, bezpośrednio po wymianie pedał będzie wpadał, spróbuj ruszyć i wtedy zobaczysz, że przy hamowaniu pedał nie wpada!!!
Nie ma co się stresować, zobaczysz, że po wyjęciu pompy, dalej będzie tak samo...
Tylko ten Twój mechanior roboty sobie narobił i nie potrzebnie.
paffa1
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1M

Postprzez transit_master » 21 września 2011, 16:47

dezeus, po co dublujesz posty ??
Tak i jeszcze poznał "na oko" że dobry płyn !! :hahaha:
Zapytaj go czy wie że płyn hamulcowy jest cieczą higroskopijną, chłonącą wodę z powietrza ?? !!
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez dezeus » 21 września 2011, 18:58

Dzięki za odpowiedzi
Po pierwsze dubluje posty bo chodzi mi o szybkie odpowiedzi w sobotę czeka mnie trasa do UK 2500 km ,a za parę miechów z powrotem .
Dzisiaj mechanik wymienił mi elementy naprawcze w pompie i stwierdził że pompa jest w dobrym stanie co do hamowania może troszkę lepiej ogólnie hamuje dobrze ale pedał jest miękki i jak stoi na wolnych to powoli wpada do końca jak naciskam po raz kolejny raz jest coraz twardszy.
Co do hamowania jest dobrze ale pedał nisko bierze i jest miękki , mam nadzieje że się ułoży i będzie dobrze ale to tylko marzenia :).

Powiedzcie mi co można jeszcze zrobić , dodam że jeszcze że w piątek czeka mnie jedno odpowietrzanie , ale boje się że nie pomoże .
TDI 1.9 ASV 110 jest w PL, nieużywany ewentualnie na sprzedaż, szkoda się pozbywać
dezeus
Signo
Signo

Postprzez bledow » 21 września 2011, 20:54

Dezeus skoro pompujesz i robi się coraz twardszy to jednak dalej bym obstawał przy zapowietrzonym układzie.
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++
Silnik: ARL 1.9

Postprzez chlorek » 22 września 2011, 09:52

a ja nadal powiem że to serwo albo gdzieś cieknie, często w tylne reparaturki się przecierają i puszczają płyn, wystarczy minimalna nieszczelność i pedał będzie wpadał. Jak pompujesz i pedał ci nie robi się twardy w żadnym stopniu to raczej masz nie szczelność w układzie, serwo działa bardziej jako wspomaganie chyba że też jest nie szczelne ale tutaj powinien pedał jednak też robić się twardy. Jedź do innego mechanika bo ten chyba jest nie ogarnięty.
Możesz to sam sprawdzić, zdjąć po jednym kole i sprawdzać czy nie cieknie po naciśnięciu tylko musisz mieć drugą osobę.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez transit_master » 22 września 2011, 10:44

dezeus, rozumiem że masz abs ?? Jeszcze tutaj bym szukał przyczyny(w pompie) skoro układ pewnie odpowietrzony.
2 sprawa. To wpada Ci pedał na wolnych obrotach za każdym razem tylko jest ciut twardszy ?? Czy nie wpada i jest wsio dobrze orócz tego 1 razu ??
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez dezeus » 23 września 2011, 20:39

Dzisiaj po raz kolejny byłem u mechanika sprawdził wszystko i znowu odpowietrzanie za pomocą podciśnienia , niby ciut powietrza było ..., leon hamuje w sumie dobrze , ale dalej pedał wpada dosyć głęboko , może jest ciut lepiej ale to nie jest to . Natomiast za każdym pompnięciem jest lepiej znaczy pedał twardszy ale trzymając go powolutku schodzi do dołu .
Podczas hamowania na biegu jest oki , na sprzęgle gorzej znaczy pedał wpada znacznie a na postoju czasami do końca , jak juz będę w UK postaram się za pomocą vag-coma cos zadziałać dzięki za porady!!
dezeus
Signo
Signo

Postprzez Axee » 23 września 2011, 21:55

dezeus, nalezy odpowietrzyc pompe ABS za pomoca VAGa, VCDSa czy tam innego VASa, stosujac odpowiednia procedure. Jesli nie masz dostepu do VAGa, to pomimo, ze klocki i tarcze nie sa ulozone pohamuj z 50km/h do 0, tak aby wlaczal sie ABS (czuc drgania), z przerwami aby nie przypalic hamulcow na dzien dobry. Nie zapominaj o tym, aby przez pierwsze set kilometrow nie trzymac nogi na hamulcu po hamowaniu, kiedy auto juz stoi - klocki maja luzno lezec na tarczach, a nie sciskac tarcze na postoju. Po kilku, kilkunastu hamowaniach z wlaczeniem sie ABSu, pedal zrobi sie twardy. Oczywiscie gdy odpowietrzniki sa dokrecone i zaciski odpowietrzone. Sprawdz rowniez vacuum pompe, czy nie ma jakiejs nieszczelnosci, w szczegolnosci krociec ktory z niej wychodzi i wezyk do serwa hamulcowego. Pozdro Ax!

P.S. zmien mechanika, po co tyle kombinowac, jakies reperaturki pompy itp., zwykle naciaganie na koszta. Jesli hamulce w miare hamowaly przed wymiana plynu, to po wymianie nic nie powinno sie dziac.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez motyka8 » 28 grudnia 2011, 17:13

Koledzy jade 150km/h naciskam hamulec a tu twardy pedal i drga jak przy ABS, puszczam i naciskam ponownie i juz wszystko ok [miekki ja zawsze]. Co to moze byc :?: :?: :?:
motyka8
Sport
Sport

Auto: leon ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez wiechec89 » 28 grudnia 2011, 17:50

Może czujnik ABS?
wiechec89
Sport
Sport