Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

dziwny odgłos podczas jazdy na luzie.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

dziwny odgłos podczas jazdy na luzie.

Postprzez skibakrk » 9 kwietnia 2009, 14:38

Witam bardzo serdecznie. Niestety mam "mały" problem ze swoim Leonem. od jakiegoś czasu słychać dziwne buczenie w przedniej części samochodu. Sytuacja ta ma miejsce podczas jazdy na luzie oraz na biegu bez obciążenia (bez dodawania gazu). dźwięk narasta podczas wytracania prędkości, szczególnie od ok 50 - 0 km/h.
Jeżeli ktoś z was spotkał się z taką usterką to bardzo proszę o pomoc.
z góry wielkie dzięki.
skibakrk
Stella
Stella

Auto: Leon I

Reklama

Re: dziwny odgłos podczas jazdy na luzie.

Postprzez Sammael » 9 kwietnia 2009, 15:12

skibakrk napisał(a):od jakiegoś czasu słychać dziwne buczenie
skibakrk napisał(a):w przedniej części samochodu.

Może silnik pracuje?

A tak całkiem serio nie uważasz, że napisanie "dziwne buczenie" to troszkę za mało by ktokolwiek mógł Ci pomóc? nawet nie napisałeś jaki masz silnik...

Ja na prawdę apeluję... tutaj nikt wróżką nie jest i bez jakiś konkretniejszych informacji zakładanie takich tematów mija się z celem.
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm
Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT
Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8
Jest Audi A1 S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz)
Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez skibakrk » 9 kwietnia 2009, 15:59

fakt mój błąd.
Leon 1.4 16V 2000r. manual.
co do odgłosów to ciężko powiedzieć. na początku podejrzewałem że mogą to być lożyska kół, ale po wnikliwej lekturze tego fora stwierdziłem że raczej to nie będzie to (odgłos zużytych lożysk jest niezależnie od tego czy auto jedzie na luzie czy na biegu oraz powinno wzrastać wraz z prędkością) niestety u mnie dźwięk nasila się wraz z wytracaniem prędkości oraz najbardziej słychać go podczas jazdy na luzie przy niewielkich prędkościach. Wykluczam także buczenie opon ponieważ zarówna na letnich jak i na zimowych jest ten sam hałas.
mam nadzieje że to troszke bardziej rozjaśni sytuacje
skibakrk
Stella
Stella

Auto: Leon I

Postprzez yanaz » 18 maja 2009, 15:59

trochę odgrzeje :jezor:

mam te same objawy tj. buczenie podczas wytracania prędkości + jazda na wstecznym. występuje to tylko i wyłącznie podczas włączonej klimatyzacji. Odgłos podobny do obcierania się plastiku o oponę. Przy wył. klimie nic nie 'buczy' więc pewnie coś z klimą tylko która część?
yanaz
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Marcin44 » 18 maja 2009, 18:11

Witam,
miałem podobne objawy, po pewnym czasie doszły stuki metaliczne, i drgania przenoszone na kierownicę i cały samochód. Szczególnie właśnie przy jeździe na luzie i wytracaniu prędkości (na biegu, puszczenie gazu). U mnie okazał się się uszkodzony przegub wewnętrzny, wymiana i po sprawie - 245 zł przegub+100 robota. Nie jestem pewny do końca jak to zdiagnozować (mój mechanik na początku też nie mówił o przegubie), u mnie nasilało się przy jeździe z obciążeniem - 5 osób ok. 400 kg żywej wagi ;].
Marcin44
Stella +
Stella +

Auto: VW GOLF V

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne