Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pomoc w doborze gratow do mojego 1,8 20v

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pomoc w doborze gratow do mojego 1,8 20v

Postprzez goldi69 » 25 sierpnia 2009, 22:39

witam

dzis bylem w warsztacie po dzwonku z obu stron (dla przypomnienia fotki ponizej)

do wymiany mam:

pas przedni wzmocnienie czolowe z belka

zderzak przod

zderzak tyl

chlodnica klimy

teraz mam pytanie, czy ten pas przedni jest w kazdym modelu taki sam, bo najbardziej by mi pasowalo kupic w komplecie np. tu:

http://allegro.pl/item698452068_pas_belka_zderzak_leon_toledo_1_9tdi_zvat.html

ale typ w opisie ma ze to do 1,9tdi a patrzac po innych aukcjach niczym sie nie rozni

to samo z chlodnica klimy, czy sie czyms roznia, bo na jednych aukcjach nie pisza nic o tym do jakiego modelu a czasem podaja do jakiego.

mam tez pytanie odnosnie reflektorow, bo przy uderzeniu poszly zaczepy (popekaly) czy musze cale reflektory wymieniac czy sa jakies zestawy naprawcze bo glupio nowe kupowac jak tylko kawalek plastiku poszedl.

teraz przegladajac zderzaki zobaczylem ze moj TOP SPORT ma chyba zwykly zderzak, a nie ten Cuprowy:

http://allegro.pl/item718955975_seat_leon_i_fr_top_sport_cupra_zderzak_tyl_belka.html

mamtu tez pytanie czy jak bym na ten zmienial potrzebuje dodatkowych mocowan, wiem ze jest temat z wykazem elementow do przerobki na TopSport i Cupre ale wklejone tam skany juz nie dzialaja

to samo mam pytanie odnosnie przodu, czy tu beda potrzebne dodatkowe mocowania (poza nadkolami), bo ten zderzak z allegro mi najbardziej przypasowal (tylko ten z ostatniej fotki, model bez otworow na spryskiwacz)
http://allegro.pl/item707472047_seat_leon_cupra_top_sport_zderzak_oryginal_okazja.html

u lakiernika powiedzieli mi wstepnie 400zl za lakierowanie jednego elementu, wydaje mi sie ze to nie malo (to nie ASO) i czy jak maja tylko fragment 2cm do lakierowania to licza to jak caly element czy lakieruja tylko fragment?
bo zupelnie sie na tym nie znam a nie chce zeby mnie naciagneli :)

dzieki za pomoc

Obrazek

Obrazek
Leon Goldasa :)
goldi69
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.8 20v

Reklama

Re: Pomoc w doborze gratow do mojego 1,8 20v

Postprzez zielo » 26 sierpnia 2009, 06:03

goldi69, hej ;) Szkoda autka, ale cóż każdemu może się przytrafić..
Odnośnie pasa przedniego to nie powinno być różnicy - w końcu to takie same autka. Nasuwa się jednak jedna myśl. Różne silniki, czy to benzynowe czy Diesela, mają różne wymiary, są mniejsze i większe w sensie bardziej rozbudowane a co za tym idzie mogą mieć inne mocowania wentylatorów, chłodnic itp. Tu radziłbym zadzwonić, a najlepiej pojechać do Seata i poprosić o pomoc mechanika z serwisu i ewentualne schematy..

Co malowania pamiętaj, jeśli płacisz za pełną usługę (400zł za element) to żądaj malowania całego elementu a nie cieniowania itp. Możesz to zaznaczyć w rozmowie przed wstawieniem auta. U mnie w Płocku w jednej firmie bratu malowali 3 razy zderzak :D Za pierwszym razem zrobili cieniowanie i była jakaś kasza, za drugim pomalowali bez kaszy ale też z cieniowaniem i kazaliśmy malować 3 raz heh. Myśleli, że trafili na głupków - ich strata :D Jeśli chcesz mieć pewność to po prostu w kilku miejscach przejedź zderzak..

Odnośnie reflektorów: powinny być zestawy naprawcze, ale to do sprawdzenia.. W Oplu koszt takiego zestawu wynosił 20-30zł więc może tu też coś tego typu będzie.

A ten zderzak to nie CUPRA tylko Top Sport ew. FR :P

Jeśli to nie było z Twojej winy, bądź jeśli masz AC (a jeszcze nie zgłosiłeś szkody) to daj mocnego kopa w tylny zderzak tak żeby gdzieś tam na dole pękł i policzą Ci nowy zderzak a co za tym idzie kupisz sobie TS/FR :)

Życzę powodzenia w załatwieniu sprawy :ok:
Nie walczę w żadnym określonym stylu. Nigdy nie wiesz co zrobię i ja sam tego nie wiem. Moj ruch jest rezultatem Twojego, moja technika efektem zastosowanej przez Ciebie..
zielo
Sport
Sport

Auto: Top Sport 1.9 TDI+

Re: Pomoc w doborze gratow do mojego 1,8 20v

Postprzez roosman » 26 sierpnia 2009, 07:06

zielo napisał(a):
Odnośnie reflektorów: powinny być zestawy naprawcze, ale to do sprawdzenia.. W Oplu koszt takiego zestawu wynosił 20-30zł więc może tu też coś tego typu będzie.

viewtopic.php?t=17781&highlight=zestaw+naprawczy

a klapę z tyłu to Ci zderzak wypchnął czy też skoślawiło przy strzale?

400pln za element, troche dużo. A zderzak - tak jak mówi zielo - rozwal go jak możesz bo szkoda fatygi żeby go reanimować. IMO, jak zdejmiesz z tyłu zderzak to wyjdzie jeszcze czy tylna belka jest cała czy nie - jak dostała to wezwij jeszcze raz rzeczoznawcę i wtedy przetnij nożem zderzak w miejscy najmocniejszego obtarcia, będą musieli uznać (oczywiście nie przy rzeczoznawcy, tylko przed jego przyjazdem-jak ogranięty mechanik to będzie wiedział jak to zrobić) .
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne