Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Schemat podłączenia modułu komfortu bez CAN - ma ktoś

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Schemat podłączenia modułu komfortu bez CAN - ma ktoś

Postprzez Arek84 » 2 listopada 2009, 08:02

Czy ktoś ma schemat podłączenia modułu komfortu bez CAN? Głównie interesuje mnie podłączenie centralnego zamka. Wszystkie schematy, które znalazłem w sieci są z CAN więc za wiele mi nie pomogą...
Arek84
Sport
Sport

Auto: Leon Sport

Reklama

Re: [ALL] Schemat podłączenia modułu komfortu bez CAN - ma ktoś

Postprzez Axee » 2 listopada 2009, 12:33

Arek84, w Leonie oryginalny centralny zamek dziala na CANie ... przynajmniej ten ktory wspolpracuje z modulem komfortu. Swoja droga nie widzialem jeszcze Leona bez centralnego zamka i bez CANa ...
Zasadniczo jest tak, ze w przypadku 2 el. szyb przednie zamki sa podlaczone do odpowiedniego sterownika w silniczku szyby, a te lacza sie po CANie z modulem komfortu, tylne zamki sa podlaczone bezposrednio do modulu komfortu. W przypadku 4 el. szyb wszystkie zamki sa podlaczone do sterownika w silniczku odpowiedniej szyby, a te lacza sie po CANie z modulem komfortu.

W przypadku podobnych aut np. Golfa 4 czy Octavii I z poczatkow produkcji, w wersjach, ktore mialy wszystkie szyby na korbki, wystepowal modul centralnego zamka. W tym przypadku, gdy nie bylo modulu komfortu, a byl modul centralnego zamka wszystkie zamki byly polaczone z modulem centralnego zamka. To taka zubozona wersja modulu komfortu, w zaleznosci od wersji modul centralnego zamka potrafil sterowac oswietleniem wewnetrznym, mogl byc zintegrowany z fabrycznym alarmem, mogl byc sterowany za pomoca pilota, podlaczony do sterowania szyberdachem itp.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Arek84 » 2 listopada 2009, 17:53

Na forum golfa przeczytałem, że jeśli numery silniczków szyb zaczynają się od 1J0 to nie ma can a jeśli 1C0 to jest can i tym się sugerowałem.
Z tyłu nie mam elektryki. Więc jeśli dobrze rozumiem nie ma domowego sposobu na sprawdzenie poprawności komunikowania się modułu komfortu ze sterownikami przy silniczkach przednich szyb?
Pytam o to w związku z moimi problemami z niedziałającym centalnym w przednich drzwiach ;/
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Postprzez Axee » 3 listopada 2009, 17:56

Arek84, w Leonie numery komfortu i silnikow 1Jx to immo2 z CANem, nr 1Cx to immo3 z CANem, w autach modelowo do 2001 wystepowalo immo2 z nielicznym wyjatkiem konca produkcji, od 2002 immo3. Musisz wiedziec jaki masz modul komfortu w aucie (zczytasz vagiem, vag podaje nr modulu komfortu i nry silniczkow szyb), prawdopodobnie masz 1Jx..., zatem pod tyl musisz kupic silniki 1J4959811C lewy i 1J4959812C prawy, kupic blachy z prowadnica pod el. silniki i wiazka elektrycza, przerobic wiazke od strony auta do slupka drzwi tylnych, w kostkach sa sygnaly, ale z modulu komfortu, a praktycznie potrzeba rownolegle przeciagnac sygnaly od kostki przednich drzwi, na koncu przekodowac modul komfortu et voila! C'est tout!
Pozdrawiam Axee® LCT

Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Arek84 » 3 listopada 2009, 19:37

Ale narazie nie chce zakładać el. szyb z tyłu tylko ogarnąć nie działający centralny z przodu...
Silniczki w zamkach sprawdziłem i działają, wszystkie krańcówki w zamku działają, połączenie między zamkiem a silniczkiem szyb jest a centralny z przodu nie działa :/

Podłączałem inny sterownik szyb (prawdopodobnie z anglika prawa strona) i też nie działał centralny a szyby działały odwrotnie tzn. lewy przycisk sterował prawą szybą, a prawy lewą. Jak podłączyłem ten sterownik w drzwi pasażera to wogóle nie działał.
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Postprzez Axee » 11 listopada 2009, 00:26

Arek84, podaj log z vaga modul komfortu 46.
Pozdrawiam Axee® LCT

Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne