Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
albertuning napisał(a):Jaki może być koszt takiej uszczelki z wymianą (bo pewnie jest dużo rozbierania)?
SEBOOL2006 napisał(a):U mnie jak uciekał płyn to okazało się,że mam pęknięty zbiorniczek. Na wymianę już czeka![]()
cena za zbiorniczek 90 zł w ASO
z allegro nie kupię bo nie wiadomo czy też nie jest pęknięty a zresztą się nie opłaca.
tomi130 napisał(a):SEBOOL2006 napisał(a):U mnie jak uciekał płyn to okazało się,że mam pęknięty zbiorniczek. Na wymianę już czeka![]()
cena za zbiorniczek 90 zł w ASO
z allegro nie kupię bo nie wiadomo czy też nie jest pęknięty a zresztą się nie opłaca.
Też tak miałem w którymś aucie i okazało się że zbiorniczek przy mocowaniu do karoserii był pęknięty, płyn uciekał dopiero po rozgrzaniu bo się pęknięcie od ciepla rozszerzało. Jak był zimny to był szczelny, a ciepły płyn wiadomo odparowuje i trudno wyciek zlokalizować chyba że lało by się litrami
Tracer2 napisał(a):Nie praktykuje sie zalewania innym płynem. Jest ryzyko przecieków na gumowych uszczelkach
Tygrysek napisał(a):Tracer2 napisał(a):Nie praktykuje sie zalewania innym płynem. Jest ryzyko przecieków na gumowych uszczelkach
nie zamierzam mieszać!!!
spuszczę cały płyn z układu i naleję nowy. bez mieszania. bo nie ukrywam, cena za koncentrat febi a cena np. borygo....
florek napisał(a):oryginalny koncentrat 1L koszt - 29zł + 1zł woda oczywiście w Skodzie.
Tracer2 napisał(a):Tylko nie miej pretensji ,ze Cie nie ostrzegałem jak Ci pompa zacznie ciec.
Gumowe oringi nie lubia zmiany płynu chłodzacego, a szcególnie borygo.
Nie wiadomo tez co bedzie z uszczelka pod głowicą.....
Marcadir napisał(a):florek napisał(a):oryginalny koncentrat 1L koszt - 29zł + 1zł woda oczywiście w Skodzie.
Nie wiem skąd taka cena, jak kupowałem do swojego auta w autolandzie to za febi G12 1l koncentratu chcieli coś ok. 60 zł więc szukałem gdzie indziej, nawet nie myślałem żeby zajechać do skody czy seata spytać się po ile, bo myślałem że tam musi być drogo.
jak płyn w zbiorniczku wyrównawczym bulgocze to na 100% uszczelka.
przyczyną była padająca pompa wody
Evo napisał(a):To jak to w końcu jest ? Bulgot w zbiorniczku zawsze się równa uszczelce pod głowicą, czy mogą być też inne przyczyny ?
pitero napisał(a):o mi w 3 warsztatach w 3mieście powiedzieli ,że "ten typ tak ma "
jamallorock napisał(a):Według mnie coś jest nie tak. Jeżeli płyn się gotuje a lampka się nie świeci ani wskazówka nie drgnie powyżej 90 stopni.
pitero napisał(a):i domowym sposobem po prostu pod czujnik ktos zapalniczke zapali i bede widzial czy na wskazniku pokaze wyzsza temp jezeli nie to cos nie dziala
Test termostatu, czujnika G2, czujnika G62 dla TDI
G62: czujnik określający temperaturę na potrzeby ECU;
G2: czujnik określający temperaturę na potrzeby wskaźnika na desce rozdzielczej.
1. pomiar na zimnym silniku (najlepiej jest dokonać pomiar rano przed rozruchem silnika)
a. dokonujemy analizę grupy 007 w grupie 01-Engine - temperatury paliwa, powietrza oraz płynu chłodzącego [G62] powinny być zbliżone do siebie (jeżeli temp. płynu chłodzącego odbiega od dwóch pozostałych (zakres tolerancji około 5C - możliwe uszkodzenie czujnika G62) - temperatury należy zanotować.
- jeżeli temperatury w grupie 007 znaczne (zakres tolerancji około 5C) różnią się od temp. otoczenia to uszkodzony G2
b. dokonujemy analizę grupy 003 poz. 1 w grupie 17-Instruments - poznamy odczyt z czujnika G2.(wartość powinna być zbliżona do wartości z punktu 1a a szczególnie do G62) - jeżeli jest różna przy założeniu, że temperatury z pkt. 1a są zbliżone do siebie - możliwe uszkodzenie czujnika G2.
2. pomiar na w pełni rozgrzanym silniku.
a. dokonujemy analizę grupy 007 w grupie 01-Engine - temperatury płynu chłodzącego [G62] - zazwyczaj poz. 4. - temperaturę należy zanotować.
b. dokonujemy analizę grupy 003 poz. 1 w grupie 17-Instruments - sprawdzamy odczyt z G2 - powinien być niemal identyczny jak ten z pkt. 2a.
- Jeżeli wskazania czujników są tożsame i rosną równomiernie, ale silnik po przejechaniu około 15km (nie dot. Silnych mrozów) nie osiągnął temp. roboczej (czyli 90*C we wskazaniach G62 nie na budziku)to - uszkodzeniu uległ termostat.
- jeżeli odczyt z G2 i G62 różni się - uszkodzeniu uległ jeden z tych czujników [zazwyczaj G2 i G62 są połączone ze sobą].
sieran napisał(a):Wymień czujnik na nowy oryginał
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości