Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
evotuning napisał(a):Jakieś pomysły co mogło być nie tak ?
Peter007 napisał(a):Dziś i mi się coś takiego przydarzyło i elektryk powiedział, że to od temperatury i całkiem normalna sprawa. Albo się nikt przy mnie tym nie chwalił albo wcale nie taka normalna sprawa bo do tej pory nie słyszałem o podobnych sytuacjach. W każdym bądź razie kazał podziękować ustawodawcom, że musimy jeździć na światłach w dzień
Peter007 napisał(a):Pozaciskałem to jak należy ale dalej czuję spaleniznę. Zauważyłem też, że muszę podjechać na regulację tej lampy, bo światło wyraźnie opadło
GangstaMarc napisał(a):skręciłem z uciętymi kablami starej wtyczki małą kostką taką jak w sieci domowej. Nie lutowałem,
oczkolek napisał(a):GangstaMarc napisał(a):skręciłem z uciętymi kablami starej wtyczki małą kostką taką jak w sieci domowej. Nie lutowałem,
Jest to kolejne miejsce gdzie może grzać się przewód i efekt będzie taki sam jak poprzednio.
GangstaMarc napisał(a):Skoro takie połączenia są stosowane w urządzeniach elektrycznych o bardzo dużej (w porównaniu do żarówek) mocy to spokojnie wytrzymają w lampie. Jeżdżę tak już dość długo i nie widać aby coś było nie tak. Czytałem również, że luty nie dość, że się starzeją to powodują rezystancję, która przy dużym obciążeniu może na tyle rozgrzać połączenie , że roztopi cynę.
Edit:
W sumie tak przeglądam neta, ale żadnego konkretnego info nie ma. Lut ma chyba jednak mniejsza rezystancję niż ta kostka. To radzicie lutować te kable czy zostawić tak jak jest dopóki jest dobrze? Dodam tylko, że ekspertem w lutowaniu nie jestem więc nie wiem czy nie pogorszę sprawy
GangstaMarc napisał(a):Skoro takie połączenia są stosowane w urządzeniach elektrycznych o bardzo dużej (w porównaniu do żarówek) mocy to spokojnie wytrzymają w lampie. Jeżdżę tak już dość długo i nie widać aby coś było nie tak.
GangstaMarc napisał(a):Czytałem również, że luty nie dość, że się starzeją to powodują rezystancję,
Peter007 napisał(a):A to juz nie można tego normalnie skręcić i zaizolować?
Peter007 napisał(a):No ok ale co będzie gorszego w takiej skrętce?
oczkolek napisał(a):GangstaMarc napisał(a):Czytałem również, że luty nie dość, że się starzeją to powodują rezystancję,
Jestem ciekaw gdzie takie herezje przeczytałeś.
GangstaMarc napisał(a):kostka wago
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości