Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[All] Spadek temperatury w trakcie jazdy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[PB All] Skacząca temperatura płynu chłodzenia

Postprzez cebulka » 25 stycznia 2007, 15:13

Witam
Zauważyłem, że w moim leonie 16. 16V po rozgrzaniu do 90*C zaczyna spadać temperatura do około 70*C (pomimo tego że jadę). Klimatronic włączony na auto. Wydaje mi się że spadek o 20 *C jest za duży. Byłem u znajomego majstra z vagiem, który wszystko posprawdzał. Przetestował zegary sprawdził wskazania i porównał z tymi na vagu. Wygląda że wszystko jest OK. Z jego relacji wygląda to tak: Gdy klimatronic jest na auto, po rozgrzaniu silnika do 90*C załacza się klima i wtedy temperatura spada do ok.70*C. Kiedy przęłaczy się na manual, to spadek jest zaledwie kilka stopni .Czy tak ma być ?? Czy jest wszystko OK? W poprzednim leonie nie zauważyłem aby tak spadała temperatura. Termostat mam wymieniony - nowy. A może to jest uszkodzony czujnik temperatury ?
dzięki za wszelkie rady
cebulka
Sport
Sport

Auto: Silver leo 1.6 16V
Silnik: AUS 1.6

Reklama

Re: Spada temperatura silnika

Postprzez michalm » 25 stycznia 2007, 15:19

cebulka, dziwna sprawa.
Mam taki sam silniczek jak u Ciebie - u mnie jak sie rozgrzeje do tych ok. 90*C to juz tak zostaje, nic nie spada (nie ma znaczenia czy wlaczona klima czy wylaczona)
Pozdrawiam - michalm
michalm
TopSport
TopSport

Auto: eRka
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez cebulka » 25 stycznia 2007, 15:37

No właśnie :-(
A może zapowietrzony układ chłodzenia ??

Jeszcze jedno. W klimatronicu jak zmienie siłę nawiewu, to pokazuje man, ale nie ginie auto. Auto ginie tylko wtedy gdy zmienię mu na przyciskach po prawej stronie skąd ma dmuchać. Wydaje mi się, że już po zmianie siły nawiewu powinno zniknąć auto.
cebulka
Sport
Sport

Postprzez DWitek » 25 stycznia 2007, 17:50

Przy obecnych temeperaturach NIE MA PRAWA tak się dziać. Powyższe zjawisko może wystąpić kiedy się nam samochód zagrzeje (90C) i włączymy "na full" ogrzewanie samochodu, a jedziemy na niskich obrotach silnika, ale tak przy mniej/więcej -20, może -25C. Wtedy jest to realne.
Pradwopodobnie masz coś z układem chłodzenia lub być może nie wyłącza się wentylator ("klei" się styk przekaźnika) albo źle działa termostat.

Jak Ci spadnie ....... :-D temperatura podczas jazdy, zatrzymaj natychmiast samochód, podnieś maskę i sprawdź wentylatory, nie powinny się kręcić - oczwiście nie gaś silnika.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Postprzez Tonny S » 25 stycznia 2007, 18:34

Mialem kiedys podobnie i jesli nie jest to wina, tego ze staniesz na swiatlach itp auto sie nie porusza silnik pracuje ruszasz to sie podnosi to wina czujnika temp., do kompa podaje dobrze na zegary juz nie - na vagu rozumiem temp nie spadala.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez saszi » 25 stycznia 2007, 22:36

obstawiam walniety czujnik temperatury :? przerabialem to u siebie :wink:
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: pomorskie
Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez DWitek » 26 stycznia 2007, 00:30

Tonny S napisał(a):Mialem kiedys podobnie i jesli nie jest to wina, tego ze staniesz na swiatlach itp auto sie nie porusza silnik pracuje ruszasz to sie podnosi to wina czujnika temp., do kompa podaje dobrze na zegary juz nie - na vagu rozumiem temp nie spadala.

No fakt, to też może być, że z układem chłodzenia wszystko jest OK, a tylko spada temperatura na desce. Ale ta usterka jest logowana jako błąd. Podłącz VAG'a i wejdź w 17-Instruments, jeśli to jest to, to będzie zgłoszony fault.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Postprzez cebulka » 26 stycznia 2007, 08:12

Tonny S napisał(a):na vagu rozumiem temp nie spadala

No okazuje się że na vagu temperatura też spada ! A chłodnica jest zimna (czyli powietrze się nie pcha).
Sam vag nie zgłasza żadnych błędów.
Jeszcze jedno gdzie jest fizycznie zamontowany ten czujnik i ile to może kosztować?
pozdr
cebulka
Sport
Sport

Postprzez saszi » 26 stycznia 2007, 08:31

czujnik temp ok 100PLN
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: pomorskie
Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez cebulka » 27 stycznia 2007, 18:38

Wygląda na to że jest to związane z klimatyzacją. Jak na klimatronicu przełaczę w tryb manualny (np.nawiew na szybę), to temperatura nie spada. Czyzby załaczająca się klima w trybie auto (właściwie to chyba kompresor) tak schładzała silnik ?? Jeśli czujnik i vag wskazują to samo, to chyba nie jest to wina czujnika. Jeśli się mylę to poprawcie mnie.
cebulka
Sport
Sport

Postprzez DWitek » 28 stycznia 2007, 00:10

Nie wiem jak to jest w przypadku climatronic'a, bo nie ma, ale w przypadku zwykłej klimy, kiedy się ją załączy to automatycznie, załącza się wentylator na wolne obroty. Jeśli już chodził z wolnymi obrotami, to wtedy załącza się na wyższe obroty. Co powoduje szybsze też wychładzanie chłodnicy. Ale w tej temperaturze przecież nie powinna Ci się załączać klima. Poza tym chyba sam wiesz, że diagnoza na odległość wcale nie jest łatwa, można tylko podpowiadać co można sprawdzić.
Ja tak jak już obstawiałem, dalej typuję problem z wentylatorami ogólnie, szczegóły powyżej. Bo rozumiem, że czujnika temperatury jesteś na 100% pewien - to samo pokazuje dla silnika (Engine) i dla deski rozdzielczej (Instruments) - jeśli tak i nie ma od niego żadnych błędów, to można go wyluczyć. Temperaturę tego czujnika SPRAWDZA SIĘ w dwóch sterownikach, jest to w zasadzie podwójny czujnik, dwa niezależne pomiary, dla dwóch sterowników
DWitek
Sympatyk LeonClub

Postprzez vehicle » 17 października 2009, 11:58

Silnik BCB, 1.6 16V. Po włączeniu ogrzewania temperatura wg wskaźnika spada poniżej 90 stopni. Wskazówka wskaźnika cofa się do połowy wartości pomiędzy 90, a 80 stopni. Natomiast gdy wyłączę ogrzewanie, wskazanie wraca na 90 stopni. Czy to jest normalne ?
vehicle

Postprzez the_driver » 17 października 2009, 14:45

Silnik BCB, 1.6 16V. Po włączeniu ogrzewania temperatura wg wskaźnika spada poniżej 90 stopni. Wskazówka wskaźnika cofa się do połowy wartości pomiędzy 90, a 80 stopni. Natomiast gdy wyłączę ogrzewanie, wskazanie wraca na 90 stopni. Czy to jest normalne ?

nagrzewnica też odbiera silnikowi trochę ciepła = wskaźnik to pokaże. to ma miejsce w czasie jazdy na krótkich odcinkach? jeśli tak, to normalny objaw, jak silnik się całkiem ugrzeje nic takiego nie powinno mieć miejsca albo wskazówka szybko wróci
the_driver
Stella +
Stella +

Auto: 1M BCB

Postprzez vehicle » 17 października 2009, 15:03

Właśnie nie, po włączeniu ogrzewania wskazówka cofa się pomiędzy 90, a 80 stopni i tak pozostaje bez względu czy na krótkich, czy długich odcinkach. Natomiast po wyłączeniu ogrzewania wraca do normalności - 90 stopni. Telefonicznie rozmawiałem z pracownikiem ASO VW Audii, to stwierdził, iż tak nie powinno być. Pracownik w ASO Seata powiedział, że takie odchylenie mieści się w normie. Przedtem posiadałem 7 innych samochodów osobowych i nie spotkałem się z taką sytuacją. Tutaj jestem w dylemacie i dlatego zwróciłem się o informacje innych użytkowników Leonów z takim silnikiem. Pozdrawiam.
vehicle

Postprzez marcinkosky » 18 października 2009, 16:19

u mnie rowniez jest podobny objaw... tyle ze temperatura spada znacznie wiecej... ogolnie auto na wlaczonej dmuchawie ciezko bardzo sie nagrzewa i przy nawet dlugiej bardzo dlugiej jezdzie (trasa) wskaznik byl maksymalnie na 1/4 wskaznika... obstawiam ze to termostat odmowil wspolpracy i zacial sie na tzw. duzym obiegu... mam racje??
Był Leon 1.8 jest V40 1.9D :)
marcinkosky
Sport
Sport

Auto: V40

Postprzez the_driver » 18 października 2009, 17:39

marcinkosky napisał(a):obstawiam ze to termostat odmowil wspolpracy i zacial sie na tzw. duzym obiegu... mam racje??

bardzo prawdopodobne.
w waszych przypadkach warto sprawdzić termostaty (np. wymontować i wrzucić do garnka z gorącą wodą).
the_driver
Stella +
Stella +

Auto: 1M BCB

Postprzez vehicle » 18 października 2009, 21:00

marcinkosky napisał(a):u mnie rowniez jest podobny objaw... tyle ze temperatura spada znacznie wiecej... ogolnie auto na wlaczonej dmuchawie ciezko bardzo sie nagrzewa i przy nawet dlugiej bardzo dlugiej jezdzie (trasa) wskaznik byl maksymalnie na 1/4 wskaznika... obstawiam ze to termostat odmowil wspolpracy i zacial sie na tzw. duzym obiegu... mam racje??

Wszystko na to wskazuje. Zgadzam się. Kto ma inne zdanie ? Pozdrawiam.

[ Dodano: Nie 18 Paź, 2009 ]
Dodam jeszcze, że u mnie jest taki objaw, iż po przejechaniu 10-12 km temperatura dochodzi do 85, czasami do 90 stopni. Natomiast po włączeniu ogrzewania wskazówka cofa się pomiedzy 85, a 80 st. Gdy wyłączę ogrzewanie to temp. wzrasta z powrotem w pierwotne wyzej podane miejsce (85-90 st.).
vehicle

Postprzez wojtekmir » 19 października 2009, 18:54

Miałem podobny objaw w swoim BCB. Podczas postoju silnik się nagrzewał, a podczas jazdy temperatura spadała do 60-70C. VAG nie pokazywał żadnych błędów. Pomogła wymiana wkładu termostatu (koszt wkładu około 120zł w ASO)
wojtekmir
Stella +
Stella +

Auto: 1M BCB x2

Postprzez vehicle » 19 października 2009, 20:07

wojtekmir napisał(a):Miałem podobny objaw w swoim BCB. Podczas postoju silnik się nagrzewał, a podczas jazdy temperatura spadała do 60-70C. VAG nie pokazywał żadnych błędów. Pomogła wymiana wkładu termostatu (koszt wkładu około 120zł w ASO)

Wymiana wkładu termostatu, czy po prostu termostatu ? Jak mam to rozumieć ? Pozdrawiam.

[ Dodano: Sro 21 Paź, 2009 ]
marcinkosky napisał(a):u mnie rowniez jest podobny objaw... tyle ze temperatura spada znacznie wiecej... ogolnie auto na wlaczonej dmuchawie ciezko bardzo sie nagrzewa i przy nawet dlugiej bardzo dlugiej jezdzie (trasa) wskaznik byl maksymalnie na 1/4 wskaznika... obstawiam ze to termostat odmowil wspolpracy i zacial sie na tzw. duzym obiegu... mam racje??

Wymieniłem termostat. W wyniku tej wymiany dzieje się tak, że na postoju silnik osiąga temperaturę 90 st., lecz podczas jazdy, po przejechaniu 1-2 km temperatura zaczyna spadać i na wskaźniku dochodzi do 0. W czasie jazdy nie podnosi się, jest cały czas na 0. Dopiero po zatrzymaniu, na postoju wskaźnik stopniowo, powoli wraca do 90 st. Nadmieniam, że po sprawdzeniu temperatury silnika - jest właściwa i działa ogrzewanie, ale wolne obroty są o około 100 rpm wyższe, niż w tym czasie, kiedy wskaźnik pokazuje temperaturę 90 st. Nie mam pojęcia o co tu chodzi. Czy ktoś może coś w tym temacie podpowiedzieć ? Pozdrawiam.
vehicle

Postprzez marcinkosky » 22 października 2009, 17:11

dobra a czy ktos sie orientuje w ktorym miejscy jest termostat w Leonie APG 1.8 20V??
Był Leon 1.8 jest V40 1.9D :)
marcinkosky
Sport
Sport

Auto: V40

Postprzez Arek84 » 23 października 2009, 18:59

Termostat jest na wejściu do bloku z chłodnicy, przy samym alternatorze.
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Auto: Leon Sport

Postprzez Runner79 » 24 października 2009, 11:36

Hej!

Stawiam na walniety czujnik temp cieczy chlodzacej. Mialem podobna sytuacje. Podjechalem do ASO, podpieli do kompa i krotka jazda po okolicy. Okazalo sie, ze czujnik pokazuje dwie rozne temp (silnik/wskazanie na zegary). Roznica wynosila 15 stopni. Kupilem u nich czujnik - wymiana i teraz jest juz wszystko OK.

Pozdr
Runner79
Runner79
Signo
Signo

Auto: Seat Leon

[All] Spadek temperatury w trakcie jazdy

Postprzez untaztood » 25 października 2009, 09:12

Wymieniłem czujnik temp bo puszczał wodę.
Wymieniłem na oryginał - Teraz gdy jadę spokojnie to temperatura na blacie potrafi spadać do ok. 82 stopni. Jak wejdę na obroty i np. wyprzedzam to po chwili robi się 90 stopni. Sprawdziłem termostat przy tych 82 stopniach i jest zamknięty.
Czy to możliwe, że przy dużej wilgotności powietrza są takie efekty?
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez vehicle » 25 października 2009, 10:18

Trochę wyjaśnień po kilkudniowych zmaganiach z opisanym problemem :
1. Wymieniony termostat był niewłaściwy.
2. Powróciłem do oryginalnego i okazało się, że problem nie tkwi w termostacie.
2. Czujnik temperatury jest ok.
3. Problem jest w tym, iż nie działa I-szy bieg dużego wentylatora i prawdopodobnie uległ awarii sterownik wentylatorów -(sterowanie dużego wentylatora).
4. Dzieje się tak, że po przekroczeniu 90 stopni włącza się wentylator od klimatronika.
5. Po włączeniu klimy nie załącza się duży wentylator, a jedynie mały.
Przedtem po włączeniu klimy załączały się oba wentylatory.
Elektromechanik zasugerował wymianę dużego wentylatora z uwagi na niesprawność I-szego biegu oraz stwierdził, że obniżanie się temperatury po włączeniu ogrzewania jest spowodowane niesprawnością wentylatora, a być może sterownika wentylatorów.
w związku z tym mam w tym temacie kolejne pytanie : Czy istnieje możliwość naprawy takiego wentylatora? Czy ktoś przerabiał ten temat ? Pozdrawiam.
vehicle

Postprzez Arek84 » 25 października 2009, 11:43

Podłącz wentylator na krótko do prądu i sprawdź by działa pierwszy bieg, jeśli jest spalony to wentylator nadaje się tylko do wymiany.
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Postprzez vehicle » 25 października 2009, 14:06

Arek84 napisał(a):Podłącz wentylator na krótko do prądu i sprawdź by działa pierwszy bieg, jeśli jest spalony to wentylator nadaje się tylko do wymiany.

Jak podłączamy na krótko ?
vehicle

Postprzez Arek84 » 25 października 2009, 15:36

Trzeba wypiąć kostke wentylatora (przy samym wentylatorze) i pod piny podłączyć 12v
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Re: [TDI VP] Falowanie temp. przy spokojnej jeździe

Postprzez Yagi2 » 25 października 2009, 15:54

Sprawdź kable przy czujniku i wtyczkę.Mi też tak się dzieje,ale wiem,że to wina kabli,bo jak nimi ruszę to wszystko wraca do normy.
Yagi2
Sport
Sport

Auto: Leonik 110+

Postprzez untaztood » 25 października 2009, 18:44

A jak ta wtyczka jest włożona? Na wcisk? Czujnik wymieniał mi znajomy podczas regeneracji rozrusznika i nie było mnie przy tym :/
untaztood
FR
FR

Postprzez vehicle » 25 października 2009, 19:11

Arek84 napisał(a):Trzeba wypiąć kostke wentylatora (przy samym wentylatorze) i pod piny podłączyć 12v

Kostkę mogę wypiąć przy sterowniku wentylatorów. Kostka posiada 3 piny : obroty I-ego biegu, II biegu i brązowy przewód masa. Teraz w celu podlączenia na "krótko", które przewody podpinamy pod plus, a gdzie masę ? Sorry, ale w tych sprawach jestem laikiem i stąd takie pytania. Za odpowiedź z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
vehicle

Postprzez Yagi2 » 25 października 2009, 23:00

Nie powiem Ci kolega jak wygląda wtyczka,bo nigdy nie wyjmowałem jej.Może pomoże ktoś,kto ją ruszał.
Yagi2
Sport
Sport

Auto: Leonik 110+

Postprzez untaztood » 26 października 2009, 15:53

Niestety u mnie to nie jest kwestia kostki...
untaztood
FR
FR

Postprzez vehicle » 26 października 2009, 18:06

Oryginał, a gdzie został zakupiony oraz ile kosztował ? Z tymi oryginałami to różnie, a szczególnie na Allegro. W ASO oryginał kosztuje 109 zł. Sprawdź jeszcze czy duży wentylator chłodnicy chodzi Ci na obu biegach. Jeśli pierwszy jest walnięty, to ma to wpływ na takie zachowania jak opisujesz. Jeśli wentylator jest ok, to ten Twój oryginał czujnik coś nie tak. Pozdrawiam.
vehicle

Postprzez untaztood » 26 października 2009, 18:34

Myślę, że to będzie wina czujnika... W końcu ten przed wymianą trzymał sztywno wskazówkę w pionie ;) Jednak czemu ten nowy utrzymuje czasem wskazówkę w 90st? Zaczyna ostro spadać po tym jak włączę klimatyzację, lub jadę wolniej.

Jak ten czujnik wypiąć? Wiem, że jak go wyciągnę to poleci płyn, jednak jak on jest zablokowany w tym krućcu?
untaztood
FR
FR

Postprzez vehicle » 26 października 2009, 21:17

untaztood napisał(a):Myślę, że to będzie wina czujnika... W końcu ten przed wymianą trzymał sztywno wskazówkę w pionie ;) Jednak czemu ten nowy utrzymuje czasem wskazówkę w 90st? Zaczyna ostro spadać po tym jak włączę klimatyzację, lub jadę wolniej.

Jak ten czujnik wypiąć? Wiem, że jak go wyciągnę to poleci płyn, jednak jak on jest zablokowany w tym krućcu?

Nie odpowiedziałeś czy wymieniony czujnik faktycznie był oryginalny....? Jeśli nie, to w takim razie czujnik. Czujnik oraz termostat muszą być oryginalne, bo jak nie to tak się dzieje ze wskazaniami temperatury. Napisz co w sumie zrobiłeś i sprawa powróciła do normalności. Jeśli nie za bardzo wiesz jak się zabrać za wyjęcie czujnika to się nie bierz. Udaj się do takiego mechanika, który jednak ma o tym pojęcie. Pozdrawiam.
vehicle

Postprzez untaztood » 27 października 2009, 13:48

Czujnik jest oryginalny, zamówiony był przez znajomego, który prowadzi warsztat samochodowy - źródła dokładnie nie znam, ale napewno nie jest to Allegro ;)
Jak wymienić czujnik wiem, tylko pytam w którym miejscu jest ta "zawleczka"...
untaztood
FR
FR

Postprzez bono » 27 października 2009, 14:09

untaztood napisał(a):Jak wymienić czujnik wiem, tylko pytam w którym miejscu jest ta "zawleczka"...

korzystajcie z szukajki
viewtopic.php?t=7341
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez untaztood » 27 października 2009, 23:17

bono napisał(a):
untaztood napisał(a):Jak wymienić czujnik wiem, tylko pytam w którym miejscu jest ta "zawleczka"...

korzystajcie z szukajki
viewtopic.php?t=7341

Dzięki... Aż wstyd się przyznać, że tydzień temu czytałem cały ten wątek...
untaztood
FR
FR

Postprzez vehicle » 28 października 2009, 14:10

untaztood , czy po wymianie czujnika są jakieś zmiany ?
vehicle

Postprzez untaztood » 28 października 2009, 18:46

Jestem pół godziny po wymianie, ale dziś się nigdzie nie wybieram, więc nie stwierdzę... Jutro dam znać, czy pomogła.

[ Dodano: Sob 31 Paź, 2009 ]
Drugi czujnik to też był niewypał. Pojechałem do Skody, by chociaż pokazali mi oryginalny czujnik. Jakością bardzo odbiegał od tych dwóch co miałem. Kupiłem go więc, ryzykując utratę 115zł. Zainstalowałem i wszystkie problemy ustąpiły.

PODRÓBKA:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

ORYGINAŁ:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać podróbka nie ma naniesionego napisu korpusie. Do tego jest czarna, z jakiegoś typowo chińskiego plastiku. Co ciekawe ma napisane VW i AUDI, więc chińczycy trochę cfaniakują. Widać różnice w pinach - podróbka ma jakoś dziwnie rozprowadzone, a oryginał wchodzi w obudowe.

Dodam, że wymieniałem czujnik na rozgrzanym silniku - Nie trzeba czekać aż wystygnie. Założyłem na rękę dwie długie rękawice gumowe + dwie foliowe na to. Nie przepuściły ani trochę wrzątku.

Przed wymianą należy odkręcić kurek od zbiorniczka - Uwaga na ciśnienie jak silnik jest ciepły. Po odkręceniu zakręcamy go spowrotem - pozbyliśmy się ciśnienia w układzie i woda będzie wolniej uciekała, a do tego łatwiej będzie wyjąć czujnik.

Co ciekawe znalazłem na Allego czujniki odpowiadające wyglądem 100% temu co kupiłem w ASO Skody. Na Allegro są po 30zł... W sumie pieniądze nie duże i warto zaryzykować. Ja jednak miałem już dosyć ciągłej wymiany czujników :peace:
untaztood
FR
FR

[PB Turbo] Spadająca temperatura przy zjeździe z górki

Postprzez Leonik85 » 31 października 2009, 10:53

Tak jak w temacie. Wyjeżdzam pod górę, temp. 90 st. C zjeżdzam na biegu, w zalężności od długości górki bez gazu to temp potrafi spaść do 60 st. C.

Wymienić termostat i czujnik temp. czy jeszcze coś?
Leonik85
Stella
Stella

Auto: 1.8 20VT APP

Postprzez Arek84 » 31 października 2009, 23:27

Jak odpalasz zimny silnik, chwile pochodzi i nabierze ok 60-70 st temperatury to sprawdź czy przewód od termostatu do chłodnicy robi się ciepły. Jeśli tak to masz termostat do wymiany.
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Postprzez untaztood » 1 listopada 2009, 11:43

Nie wiem jak to w benzynie jest, ale u mnie w TDI miałem takie same objawy i do wymiany był czujnik tempertury. Kupuj tylko oryginał. Oczywiście najpierw wyklucz termostat.
untaztood
FR
FR

Postprzez Leonik85 » 9 listopada 2009, 21:43

Sprawdziłem termostat - jest dobry :).

Więc do wymiany zapewne będzie czujnik temp., ale przeszukałem Alledrogo i znalazłem 2 czujniki, które pasują do mojego 1,8T, a różnią się ilością pinów (jeden ma 2, drugi 3), więc który mam kupić lub gdzie jest ten czujnik w aucie żebym mógł sprawdzić, bo troszke jestem laikiem w sprawach mechanicznych.

Poniżej linki do obu aukcji

http://www.allegro.pl/item801128740_czu ... 59481.html

http://www.allegro.pl/item801845080_czu ... 9481a.html

Z góry dziękuję.
Leonik85
Stella
Stella

Postprzez Arek84 » 9 listopada 2009, 22:51

To są czujniki załączające wentylator chłodnicy i znajdują się w chłodnicy, czujnik temperatury silnika jest przy silniku.
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Postprzez Leonik85 » 10 listopada 2009, 08:06

Arek84 napisał(a):To są czujniki załączające wentylator chłodnicy i znajdują się w chłodnicy, czujnik temperatury silnika jest przy silniku.

To gdzie on przy silniku i jakie ma numery.
To jest ten sam czujnik co do temp. wody i czy tam jest jeszcze jeden?
Leonik85
Stella
Stella

Postprzez kamil-leon » 10 listopada 2009, 14:47

Leonik85 napisał(a):To jest ten sam czujnik co do temp. wody

Tak
Leonik85 napisał(a):To gdzie on

Nr.5 na rysunku
Obrazek

Tu masz jeszcze podobny temat z czujnikiem temperatury w 1.8 20VT
:arrow: viewtopic.php?t=8851&highlight=czujnik+temperatury
Obrazek
kamil-leon
Sport
Sport

Auto: Audi A4 [B8]

Postprzez Leonik85 » 10 listopada 2009, 18:18

Dzięki kamil-leon za odpowiedź.

Byłem dzisiaj u znajomego podpiąć autko do VAG-a i zaniepokoiło mnie, że na VAG-u pokazywało temp w okolicach 80 st. C, a na desce było 90. Mechanik powiedział, że do wymiany będzie czujnik temp i termostat, Możliwe to?
Leonik85
Stella
Stella

Postprzez Arek84 » 10 listopada 2009, 18:26

Takie wskazanie jest normalne, wskaźnik na desce nie wskazuje liniowo i pokazuję 90st nawet jeśli silnik nie ma jeszcze 80. Tak samo jak silnik trochę przekroczy 90 to na wskaźniku dalej jest 90.
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Postprzez vehicle » 11 listopada 2009, 20:34

Żaden termostat. Miałem to samo. Różni elektromechanicy różnie diagnozowali. U mnie było również różnicy 10 stopni pomiędzy wskazaniami na deskę (wskaźnik), a faktyczną temperaturą silnika - ( róznica pomiedzy G2, a G62). Jest niesprawny czujnik cieczy, nic więcej. Wymieniłem czujnik na oryginał z ASO i jak ręką odjął. Sugerowali mi nawet przysłanianie chłodnicy tekturą i inne paranoje. Bez względu na temperaturę otoczenia - ( ujemną lub dodatnią), wskazania mają być 90 stopni i ani mniej, ani więcej i to jest najprawdziwsza prawda w tym temacie. Pamiętaj tylko o oryginalnym czujniku, ale nie z Allegro lub innego podobnego źródła. Pozdrawiam.
vehicle

Następna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne