Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Trzeszczenie przy skręcaniu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Trzeszczenie przy skręcaniu

Postprzez domel86 » 8 listopada 2010, 09:52

Witam,

od dłuższego czasu słyszalne jest trzeszczenie ( ale nie zawsze trzeszczy ) przy skręconych kołach w prawą stronę ( gdy powoli jadę, szczególnie po nierównościach - nawet niewielkich ). Myślałem, że to ma coś wspólnego z maglownicą, która była na wymarciu bo samochód ściągało jeszcze w lewą stronę. No ale niestety... maglownica wymieniona, przy okazji okazało się ze sworzeń wahacza był uszkodzony, tulejki nowe, stabilizatory również, tulejki drążka kierowniczego... Praktycznie nowy przód. A ściągać dalej ściąga, trzeszczeć również trzeszczy... Pozostał przegub, ale ten był wymieniany jakieś 7 miesięcy temu. Co to może być w takim razie ? Czy ktoś ma jakieś pomysły ?

PS. Dźwięk słyszalny zarówno na letnich, jak i zimowych oponach. Brzmi to mniej więcej, jakby opona tarła o jakiś plastik, czy coś.

Pozdrawiam.
domel86
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Trzeszczenie przy skręcaniu

Postprzez Pawcio3city » 8 listopada 2010, 09:57

Też tak czasami mniewam. Stawiam na klocki hamulcowe.
Pawcio3city
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1M '99

Postprzez domel86 » 8 listopada 2010, 10:03

Pawcio3city napisał(a):Też tak czasami mniewam. Stawiam na klocki hamulcowe.

Klocki i tarcze też wymienione jakieś 4 miesiące temu ;-/ Sam już nie wiem. Chyba nie zlokalizuję tego odgłosu ;-)
domel86
Stella +
Stella +

Postprzez stefdeath » 8 listopada 2010, 10:07

Może łożysko Mcphersona pada. Kiedyś tak miałem tylko trzeszczało też na postoju przy skręcaniu. Posprawdzaj górne mocowania amora, łożyska i pracę sprężyn przy skręcaniu- może, prawa ociera.
stefdeath
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: CJSA
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Amazon » 8 listopada 2010, 13:48

u mnie było uszkodzone nadkole, jak skręcałem w prawo to tarło

jak ściąga to sprawdź zbieżność i geometrię

auto nie było przypadkiem walone przodem?
Amazon
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1M

Postprzez domel86 » 8 listopada 2010, 14:26

Amazon napisał(a):u mnie było uszkodzone nadkole, jak skręcałem w prawo to tarło

jak ściąga to sprawdź zbieżność i geometrię

auto nie było przypadkiem walone przodem?

W nadkolu zauważyłem wyrwaną dziurę... Centralnie pośrodku, jakby coś tam tarło faktycznie. Dziś jadę sprawdzić amorki i resztę zawieszenia, zobaczymy zatem co to.
domel86
Stella +
Stella +

Postprzez Barton » 19 listopada 2012, 23:42

Mam trochę inny dokuczliwy problem. Coś trzeszczy w okolicy tylnego prawego nadkola, głównie podczas pokonywania ostrych zakrętów, gdy karoseria się napręża. Jest to dość delikatny dźwięk jakby trzeszczenie gumy. Aktualnie mam zdemontowane słupki C oraz wszystkie plastiki bagażnika, także z dostępem nie ma problemu, a mimo to ciężko mi zlokalizować przyczynę :? Próbowałem metody z użyciem taśmy izolacyjnej na bolec tylnej kanapy, smarowania uszczelek preparatem konserwującym, oraz psikania tu i ówdzie smarowidłem. Mimo tych wszystkich zabiegów, trzeszczenie dalej występuje :-| Miał ktoś może podobny problem? Zastanawiam się. czy przyczyną może być tylne górne mocowanie amortyzatora?

Z góry dzięki za sugestie :wink:
Barton
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez debos1 » 13 sierpnia 2014, 21:21

Witam nie chce zakładać nowego wątku. U mnie problem jest taki przed ustawieniem zbieżności wszystko było ok musiałem poprawić zbieżność bo pokazywało -8 i opony zdarlo od środka ale takie auto już kupilem. Ustawili ładnie ale jak stoję w miejscu słychać dziwny dźwięk najmocniej jak skręcenie w prawo w lewo bardzo delikatnie słychać. Przy ruszania i skręcaniu w prawo czuć ze przechodzą te drgania ale na postoju najbardziej. Na asfalcie jak i na piachu to słychać i czuć. Drgania przenoszą się na całe auto. Tutaj daje filmik jak to słychać, na kierownicy tez czuć.
http://youtu.be/3yjDkjHpQ4s
ARL (seria) 169 KM / 348Nm
BRK-TUNING 194 KM / 404Nm
debos1
Signo
Signo

Silnik: ARL 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne