Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Lokalizacja/wymiana czujnika g56

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Lokalizacja/wymiana czujnika g56

Postprzez valgrind » 1 grudnia 2010, 13:35

Seat Leon 2003 1,9 TDI ASV, climatronic

Przyszła zima a ja mam problemy z ogrzewaniem, nie trzyma mi ciepła, klimatyzacja pogrzeje chwile a zaraz dmucha zimnym powietrzem.
Przy ustawieniu klimatronika na HI (gorąca dmuchawa na maxa), grzeje prawidłowo, przy innych ustawieniach już wariuje.

Narzędzie diagnostyczne
VAG-COM Version: Release 311.2-N

Diagnostyka błędu:
Address 08 -------------------------------------------------------
Controller: 1M0 820 043 E
Component: 1M-CLIMATRONIC X0702
Coding: 00043
Shop #: WSC 06402
1 Fault Found:
00785 - Temp Sensor in Instrument Panel (G56)
29-10 - Short to Ground - Intermittent

Gdzie znajduje się ten czujnik, może macie jakieś zdjęcia, jak go wymienić? Po ile chodzi taki czujnik, czy nie jest czasami zintegrowany z głównym modułem i wyświetlaczem (który notabene też mi szwankuje).
valgrind
valgrind
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M

Reklama

Re: Lokalizacja/wymiana czujnika g56

Postprzez rumianko » 1 grudnia 2010, 15:28

valgrind nad klimatronikiem taka malutka kratka jest i tam jest czujnik, musisz rozebrać go i zobaczyć czy jest wszystko ok, zaraz za czujnikiem masz taki elastyczny przewód i dalej wentylatorek, sprawdzić musisz całość.
13,3et tdikiem by brk-tuning
rumianko
Sport
Sport

Auto: ibiza
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez valgrind » 1 lipca 2011, 09:18

rumianko napisał(a):valgrind nad klimatronikiem taka malutka kratka jest i tam jest czujnik, musisz rozebrać go i zobaczyć czy jest wszystko ok, zaraz za czujnikiem masz taki elastyczny przewód i dalej wentylatorek, sprawdzić musisz całość.

rozebrałem to dziadostwo jest tam jakiś czujnik, nic nie było zabrudzone, żadnego wentylatora tam nie widzę, pewnie trzeba wymienić ten czujnik, gdzie go dostanę i za ile??
valgrind
valgrind
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M

Postprzez LoozaQ » 1 lipca 2011, 09:40

Tutaj masz rysunek wraz numerami części:
http://www.vagcat.com/epc/cat/se/LE/200 ... 6/4604290/

W ASO czujnik (2) kosztuje 202,77 PLN, wentylator (4) 411,67 PLN, wężyk (3) 83,14 PLN...
Szukaj na Allegro:
http://allegro.pl/czujnik-temperatury-8 ... 35389.html
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez marcin_b1991 » 20 sierpnia 2014, 18:37

Witam.
Podepnę się do tematu..
Mianowicie klimatyzacja już słabo chłodziła i stwierdziłem, że trzeba nabić i odgrzybić. Po tym zabiegu klimatyzacji już nie ma.. Na wydruku widnieje, że weszło ponad 700g czynnika a z nawiewu leci powietrze około 13*C na LOW, wentylatory od klimy się załączają, podczas testów w Polskim Vagu słychać zazębianie sprężarki i otwieranie, zamykanie klap. Mechanik, który to robił załamał ręce, nie wie co dokładnie może być przyczyną, twierdzi, że sprężarka już nie domaga i jest do wymiany. Co najlepsze po około tygodniu po ozonowaniu zaczęło strasznie śmierdzieć z nawiewów, odświeżyłem to pianką PLAK i jest ok. Pogrzebałem w VAGU i otrzymałem błąd:
01582 - Signal for Coolant Temperature
30-00 - Open or Short to B+

Czujnik temp płynu jest wymieniony na nowy, ale dalej to samo, poczytałem, że może chodzić o czujnik temp zewnętrznej w zderzaku- podłączyłem nowy, skasowałem błąd ale niestety nadal to samo. Czy warto wierzyć "specjaliście" na temat, którego nie mam jeszcze wyrobionej opini i wymienić sprężarkę na inną (używaną, regenerowaną)? Ma ktoś jakiś pomysł?
marcin_b1991
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne