Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

zamek kierowcy dziala na 2 razy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

zamek kierowcy dziala na 2 razy

Postprzez dirie » 14 stycznia 2011, 11:08

Panowie potrzebuje pomocy,

Wymienialem zerwana linke podnoszenia szyby w drzwiach kierowcy I po zmontowaniu wszystkiego pojawil sie problem z zamkiem. Wszystko dziala ok jak auto jest otwarte jednak gdy je zarygluje ( centralny w tych drzwiach dziala poprawnie) to zawsze musze ruszyc klamka (zewnetrzna lub wewnetrzna bez roznicy) 2 razy zeby drzwi otworzyc. Nie wiem co moze byc tego powodem I domniemam ze chyba cos sie rozprogramowalo lub rozlegulowalo.
Prosze poradzcie jak to naprawic poniewaz machanie klamka 2x jest irytujace tymbardziej ze auto samo sie zamyka jak ruszam…
dirie
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9TDi 2004

Reklama

Re: zamek kierowcy dziala na 2 razy

Postprzez Ace Ventura » 14 stycznia 2011, 16:42

dirie napisał(a):Prosze poradzcie jak to naprawic poniewaz machanie klamka 2x jest irytujace tymbardziej ze auto samo sie zamyka jak ruszam…

Tak to ma działać, przy zamkniętym aucie chcąc je od środka otworzyć - albo ciągniesz klamkę dwa razy albo naciskasz przycisk otwierania drzwi i ciągnies raz (ja wożąc kogoś wolę nacisnąć ten przycisk bo nie każdy wie że trzeba dwa razy pociągnąć i szarpie się z klamką)
---PitR---
Ace Ventura
Sport
Sport

Auto: Leon tDI

Postprzez michal_duda6 » 15 stycznia 2011, 12:28

dirie, Kolega wyżej dobrze ci napisał, u Mnie w poprzednim leonie też było takie zamykanie i bardzo Mnie wk..... jak ktoś ciągnął bo nie wiedział że trzeba twa razy klameczką ruszyć. Opcje zamykania automatycznego po ruszaniu można wyłączyć podpinając kompa. Pozdrawiam
michal_duda6
Signo
Signo

Auto: Leon FR

Postprzez dirie » 17 stycznia 2011, 14:57

chyba nie do konca jasno opisalem sytuacje:
sytuacja 1:
Podchodze rano do auta otwieram je z pilota lub kluczykiem ( nie ma roznicy) I zeby dostac sie do srodka musze ciagnac 2x klamka drzwi kierowcy. Reszta drzwi dziala na raz.
Sytuacja 2.
ruszam autem I ono samo sie zamyka. Zatrzymuje sie na parkingu I wyjmuje kluczyk ze stacyjki. Centralny odblokowuje wszystkie drzwi. ja zeby wysisc musze machac 2x klamka a pasazer tylko 1 raz.
Sytuacja 3.
jak sytuacja nr 1 z tym ze zamykam drzwi bo chce np pogadac z sasiadem ale ze stoje obok nie zamykam auta kluczykiem/ pilotem bo przeciez stoje obok I na patrze. Jak chce wsiasc to wystarczy jedno pociagniecie klamki I jestem w srodku.

Problem: dlaczego po zamknieci drzwi zamkiem I ich ponownym otwarciu musze machac 2x klamka a jesli tylko zamkne drzwi to dziala na jeden raz??

Ufff mam nadzieje ze teraz jest jasniej. :tancze:
dirie
Stella
Stella

Postprzez Cichy » 17 stycznia 2011, 22:48

Witam mam taki sam problem kombinowałem z regulacją centralnego zamka w tych drzwiach ale to nic nie dało wydaje mi się ze element odpowiadający za otwieranie centralnym się już wysłużył i jest luz. Ale to tylko moje sugestie, może ktoś już to przerabiał.
Pozdrawiam
Cichy
Signo
Signo

Auto: seat leon 1.6

Postprzez dirie » 13 lutego 2011, 19:47

no i problem rozwiązany.
wystarczyło odpowiednia wyregulować linkę która łączy zewnętrzną klamkę z zamkiem - moja byłą zbyt napięta i zamek nie miał odpowiedniego luzu.
dirie
Stella
Stella

Postprzez Tracer2 » 13 lutego 2011, 20:15

Nie mogę znależć krańcówki, która załącza oświetlenie wnętrza, w drzwiach kierowcy.
Raz działa a raz nie.
Zapewnie trzeba ją wymienić, ale nie wiem gdzie jest ??
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez madar » 13 lutego 2011, 20:17

Prawdopodobnie pada mikrostyk w zamku kierowcy.
Musisz zdjac tapicerke i cala ta blache zeby sie dostac do zamka.
Instrukce demontazu tapicerki znajdziesz na forum w szukajce
madar
Signo
Signo

Auto: Seat Leon I

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne