Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI PD] Dziwne problemy z elektryką...

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI PD] Dziwne problemy z elektryką...

Postprzez inmortal » 6 marca 2011, 20:44

Witam,

mam Leona 1M z 2004r. Od pewnego czasu mam dziwne problemy z elektryką... Dwa razy zdarzyło mi się, że po zatrzymaniu samochodu i wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki odcięło zasilanie - zgasły wszystkie światła,zresetowało liczniki itp - po pewnej chwili, gdy włączyłem przełącznik od świateł, włożyłem kluczyk to wszystko wróciło do normy. Dziś jednak miałem dodatkowe objawy - w trakcie jazdy postanowiłem włączyć ogrzewanie tylnej szyby - nagle radio się wyłączyło i włączyło samo. Później analogiczna sytuacja miała miejsce gdy wrzuciłem kierunkowskaz. Oczywiście wszystko podczas jazdy. Na wolnych obrotach, gdy stałem na światłach próbowałem włączać ogrzewanie ponownie, opuszczać szyby, wrzucać kierunki - nic, było okej - nawet podświetlenie deski nie pulsowało. Po podjechaniu pod dom, postanowiłem raz jeszcze wszystko sprawdzić i ...przy opuszczaniu szyby przygasały przednie światła, radio się nie wyłączało. Gdy wyłączyłem samochód wszystko ponownie zgasło, całkiem - nie pomagały poprzednie sposoby na "ożywienie". Podniosłem maskę, poruszałem klemami od aku i stała się "jasność" - wszystko wróciło do normy. VAG'iem sprawdziłem błędy - żadnych nie ma. AKU naładowany na max, alternator odpowiednio ładuje... Czy możliwe że klemy przyśniedziały i dają takie efekty, nawet w trakcie jazdy ? A może to coś innego...

Pozdrawiam.
inmortal
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M

Reklama

Re: [TDI PD] Dziwne problemy z elektryką...

Postprzez jamallorock » 6 marca 2011, 21:46

klemy jak najbardziej mogły się poluzować.Zaleca się np. przed zimą sprawdzić i dokręcić w razie potrzeby. Jak w trakcie jazdy coś gasło czy przygasało , sprawdź czy alernator ładuje dobrze. Spróbuj np mierzyć ładowanie i opuścić szybę. Jak nie będzie spadku to jest ok.
2010 -> 2015 - Seat Leon 1,9 TDi ASV +
2015 -> 02.2017 - Volvo V50 2.0D 136KM
2017 -> ... - Volvo XC60 2.0D 150KM
jamallorock
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon

Postprzez inmortal » 6 marca 2011, 21:56

jamallorock napisał(a):klemy jak najbardziej mogły się poluzować.Zaleca się np. przed zimą sprawdzić i dokręcić w razie potrzeby. Jak w trakcie jazdy coś gasło czy przygasało , sprawdź czy alernator ładuje dobrze. Spróbuj np mierzyć ładowanie i opuścić szybę. Jak nie będzie spadku to jest ok.

Alternator ładuje dobrze, ale sprawdzałem bez obciążania - tylko światła i radio były włączone, nie próbowałem opuszczać szyb. Sprawdzę jutro. A czy poluzowana/zaśniedziała klema w trakcie jazdy ma wpływ na takie "gaśnięcie" elementów elektrycznych ? Czy to już tylko alternator ?
inmortal
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M

Postprzez orlen » 7 marca 2011, 06:42

inmortal, przeczysc klemy papierem sciernym ;)
dziś lepszy niż wczoraj, jutro lepszy niż dziś Obrazek
orlen
Sport
Sport

Auto: Szkodnik
Silnik: CGGB 1.4

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne