Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jak wypiąć wtyczkę od ECU ?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Jak wypiąć wtyczkę od ECU ?

Postprzez PrzemoPL » 29 listopada 2011, 10:14

Mam pytanie, jak wypiąć wtyczkę od ECU na podszybiu ? Muszę się tam dostać, podszybie jak zdemontować to wiadomo, jednak jak wypiąć te wtyczki (są dwie) ? Gdzieś się podważa śrubokrętem ? Oraz jeśli odłączę akumulator i wypnę wtyczki to czy po ponownym podłączeniu nie będzie jakiegoś problemu ?
Powiedzcie mi również czy w Waszych Leonkach podszybie montowane jest tylko na wcisk do szyby ? U mnie tak jest i w jednym miejscu ten plastyk trochę odstaje u wygląda to jakby źle spasowane było (auto nie bite), a on po prostu wyskakuje z tej prowadnicy.
I ostatnie pytanie, żeby dostać się do sterownika wentylatorów (jego wtyczka) to wystarczy jak wyjmę akumulator ? Czy muszę to robić od spodu ?
PrzemoPL
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.9 ARL

Reklama

Re: Jak wypiąć wtyczkę od ECU ?

Postprzez Sammael » 29 listopada 2011, 10:24

PrzemoPL napisał(a): jak wypiąć wtyczkę od ECU na podszybiu ?

obie wtyczki mają "dynksy" po zewnętrznych stronach. Musisz wyciągnąć dynks a wtyczka już sama zaczyna wychodzić. No to jest proste do ogarnięcia bo niemal wyprofilowane na palce.
PrzemoPL napisał(a):wypnę wtyczki to czy po ponownym podłączeniu nie będzie jakiegoś problemu ?

nie
PrzemoPL napisał(a):U mnie tak jest i w jednym miejscu ten plastyk trochę odstaje u wygląda to jakby źle spasowane było (auto nie bite), a on po prostu wyskakuje z tej prowadnicy.

Może Ci się zebrał brud w rowku szyby, przeczyść, albo plastik podszybia już się troche wyrobił.
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm
Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT
Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8
Jest Audi A1 S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz)
Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5
Silnik: CJXA 2.0

Re: Jak wypiąć wtyczkę od ECU ?

Postprzez eko_zgonuś » 29 listopada 2011, 10:32

Bez żadnego podważania. Tam jest taka jakby rączka (takie niby różowe przy wtyczce zaznaczonej na zdjęciu)
Obrazek
którą jak odegniesz powiedzmy ze strony lewej do prawej to Ci wtyczka sama wyskoczy. Nie będzie problemu. Tak na wcisk. Nie wiem.
eko_zgonuś
Sport
Sport

Auto: 1M

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne