Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kontrolka spryskiwacza świeci się niezależnie od poziomu pły

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kontrolka spryskiwacza świeci się niezależnie od poziomu pły

Postprzez Glamorous4 » 12 listopada 2011, 17:24

Wątek wydzielony z tematu "Pomocy, pływaja mi dywany".
Edit by Oczkolek

Kolejnym problem jaki sie pojawia to nie znikająca kontrolka spryskiwacza, nie zależnie ile płynu jest wlanego. Czy może mieć to coś ze sobą wspólnego?
Jeśli miał ktoś podobny problem. Bardzo proszę o pomoc :chat:
Glamorous4
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Pomocy, pływaja mi dywany

Postprzez Sony » 12 listopada 2011, 18:30

Glamorous4 napisał(a):Kolejnym problem jaki sie pojawia to nie znikająca kontrolka spryskiwacza, nie zależnie ile płynu jest wlanego. Czy może mieć to coś ze sobą wspólnego?
Nie, nie może. Ja widzę 3 wyjścia. Albo przerwa w obwodzie albo zaśniedziałe styki od czujnika albo sam czujnik do wymiany. Ale o to zapytaj w stosownym wątku dotyczącym spryskiwaczy vel. kontrolek.
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto admin
Sony
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Toledo II
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Glamorous4 » 13 listopada 2011, 09:14

Sony napisał(a):Albo przerwa w obwodzie albo zaśniedziałe styki od czujnika albo sam czujnik do wymiany.

Czujnik już wymieniony, problem dalej trwa. Przez pewien czas "nie miałam" spryskiwacza tylnego, bo się przewód odłączył i myślałam też, że to tam wina leży. Po naprawieniu wady kontrolka nadal się pojawia. :-|

Sony Mówisz, że spryskiwacz i woda pod nogami nie ma nic ze sobą wspólnego. Jednak odnalazłam wątek, który troche temu przeczy :
leszekpb napisał(a):U mnie cieknie po dywaniku od strony kierowcy, ale już namierzyłem powód - jak używam spryskiwacza tylnej szyby to płyn leci nie tylko na tylną szybę, ale również pod nogi...;)
Glamorous4
Stella +
Stella +

Postprzez Sony » 13 listopada 2011, 11:19

Glamorous4 napisał(a):Czujnik już wymieniony, problem dalej trwa. Przez pewien czas "nie miałam" spryskiwacza tylnego, bo się przewód odłączył i myślałam też, że to tam wina leży. Po naprawieniu wady kontrolka nadal się pojawia. :-|
Hmmm, no to może gdzieś masz właśnie kabelek przerwany od czujnika ?

Glamorous4 napisał(a):Sony Mówisz, że spryskiwacz i woda pod nogami nie ma nic ze sobą wspólnego. Jednak odnalazłam wątek, który troche temu przeczy :
Glamorous4, wybacz, ja mam Toledo 1M i nie mam takiego bajeru jak spryskiwacz szyby tylnej. Sądziłem, że chodzi Ci o przedni spryskiwacz :)
Sony
Sport
Sport

Postprzez Glamorous4 » 13 listopada 2011, 13:46

Sony napisał(a):Glamorous4, wybacz, ja mam Toledo 1M i nie mam takiego bajeru jak spryskiwacz szyby tylnej. Sądziłem, że chodzi Ci o przedni spryskiwacz

Ok :wink: Teraz, gdyby przyjrzeć się faktycznie od strony spryskiwacza to wszystko by się zgadzało, poza jednym. Gdyby faktycznie jakiś przewód się przerwał/pękł czy co innego to pytanie czy mimo to płyn docierał by do spryskiwacza tylnej szyby :?: bo u mnie działa prawidłowo.
Glamorous4
Stella +
Stella +

Postprzez Szymko » 14 listopada 2011, 07:55

Uszczelka szyby moim zdaniem by pomogła bo chyba to przez nią dostaje się woda do wnętrza drzwi.
Jeżeli byłaby mała dziurka to by się dostawał płyn może pod nieco niższym ciśnieniem.
Ale to nie powinno mieć nic wspólnego z czujnikiem poziomu płynu. Być może kabel od czujnika gdzieś jest przerwany. A od początku jak kupiłaś auto to tak było? Może ktoś kontrolkę od poduszki podłączył pod lampkę od spryskiwacza? :?
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez Glamorous4 » 14 listopada 2011, 21:14

Szymko napisał(a):A od początku jak kupiłaś auto to tak było?

tak od początku, z tym, że nie zwracałam na to zbytniej uwagi przy jeździe próbnej, bo myślałam że faktycznie jest za mało płynu.
Glamorous4
Stella +
Stella +

Postprzez neostar » 14 listopada 2011, 21:56

Glamorous4, z tego co patrzę na schemat golfa IV to czujnik płynu do spryskiwaczy raczej zwierany jest do masy w sytuacji gdy nie ma płynu, więc jeżeli cały czas się świeci oznacza to, że uszkodzona jest izolacja przewodu i zwiera się z masą auta. wg. tego schematu czujnik płynu idzie bezpośrednio do zegarów przewodem czarno fioletowym.
Proponuję: sprawdzić czy kontrolka świeci po odłączeniu czujnika, jeżeli tak to sprawdzić czy przewód jest zwarty do masy i ew. szukać uszkodzenia jeżeli nie to coś jest w zegarach. Jeżeli po odłączeniu nie świeci to uszkodzony jest czujnik.

PS. przypomnę, że tak jest w golfie mk4 u nas może być trochę inaczej ale nie musi.

btw. to powinien być oddzielny wątek.
a Twój kot jak reaguje po zobaczeniu blasku Twojego auta?
neostar
Sport
Sport

Postprzez Sony » 15 listopada 2011, 01:59

Glamorous4 napisał(a):Ok :wink: Teraz, gdyby przyjrzeć się faktycznie od strony spryskiwacza to wszystko by się zgadzało, poza jednym. Gdyby faktycznie jakiś przewód się przerwał/pękł czy co innego to pytanie czy mimo to płyn docierał by do spryskiwacza tylnej szyby :?: bo u mnie działa prawidłowo.
Glamorous4, ja nie mam na myśli przewodu od płynu dostarczanego do spryskiwacza. Mam na myśli kable idące do czujnika płynu do spryskiwaczy. Podpytaj o to najlepiej w innym wątku tak jak ktoś sugerował, bo ten jest o basenie w aucie a nie o spryskiwaczach ;)
Sony
Sport
Sport

Postprzez Marecki811 » 18 listopada 2011, 09:29

kolego a moze plywak w ziorniku stana
Marecki811
Sport
Sport

Region: lubelskie
Auto: Audi a4 b8
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Szymko » 18 listopada 2011, 12:10

Tam chyba nie ma pływaka tylko czujnik podobny do tego w zbiorniku z płynem chłodniczym czyli działający na zasadzie przewodnictwa elektrycznego.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne