Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Prawe lusterko podnosi sie przy włączaniu wstecznego

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Prawe lusterko podnosi sie przy włączaniu wstecznego

Postprzez lewy1305 » 7 listopada 2012, 21:10

Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi jak włączam wsteczny to mi sie lusterko prawe podnosi do góry tzn idzie tak że widzę tylko niebo . Przełącznik od ustawiania lusterek jest przełączony na prawe lustro dzieję sie tak zawsze, jak w pozycji neutralnej to tylko czasami sie przestawia o co tu chodzi?
lewy1305
Sport
Sport

Auto: seat Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: coś dziwnego z prawym lusterkiem

Postprzez IroN_87 » 7 listopada 2012, 21:12

Cały czas tak było czy dopiero kupiłeś auto?
Był Leon 4x4 194KM & 423 NM by COMPsport
Jest... A4 B7 Quattro 2.0 TFSI 264KM & 394NM by COMPsport

Obrazek
IroN_87
Sympatyk LeonClub

Auto: A4 B7
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez lewy1305 » 7 listopada 2012, 21:43

kupiłem auto i tak już jest tzn od miesiąca,
lewy1305
Sport
Sport

Postprzez IroN_87 » 7 listopada 2012, 22:10

Jakieś naprawy blacharskie były?
Był Leon 4x4 194KM & 423 NM by COMPsport
Jest... A4 B7 Quattro 2.0 TFSI 264KM & 394NM by COMPsport

Obrazek
IroN_87
Sympatyk LeonClub

Auto: A4 B7
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Prawe lusterko podnosi sie przy włączaniu wstecznego

Postprzez maziewicz » 8 listopada 2012, 10:09

tak ma byc tylko musisz ustawic je teraz. dzieki temu jak cofasz lustro (jak dobrze ustawisz) pojdzie w dol, tak zebys widzial kraweznik przy parkowaniu itd itp.
polecam czytac instrukcje :)
maziewicz
Stella +
Stella +

Auto: Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Roxon40 » 8 listopada 2012, 21:12

Tak to ma działać razem z elektrycznie regulowanymi fotelami. Można sobie to razem ustawić. Nie wiem tylko czy występuje ta opcja w autach, której nie mają elektrycznie regulowanych siedzeń.
Obrazek
Roxon40
Signo
Signo

Auto: Seat

Postprzez maziewicz » 8 listopada 2012, 22:37

uuu to nie wiem. musze u siebie sprawdzic (tez mam fotele manual) czy cos sie zmieni. bo nie przywiazywalem do tego zupelnie uwagi
maziewicz
Stella +
Stella +

Auto: Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez lewy1305 » 11 listopada 2012, 20:25

fotele mam el ustawiane to muszę w instrukcji poszukać jak to ustawić
lewy1305
Sport
Sport

Postprzez kriswoj2 » 11 listopada 2012, 20:36

A po wyłączeniu wstecznego lusterko wraca do wcześniejszej pozycji? Przy neutralnym nie powinno nic się zmieniać. Jeśli nie wraca to prawdopodobnie jest lusterko bez pamięci (jest mniej pinów), w lusterku z pamięcią do mocowania szkła idzie 7 lub 8 pinów a do zwykłego 3.
kriswoj2
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Postprzez Axee » 12 listopada 2012, 01:41

lewy1305 napisał(a):Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi jak włączam wsteczny to mi sie lusterko prawe podnosi do góry tzn idzie tak że widzę tylko niebo . Przełącznik od ustawiania lusterek jest przełączony na prawe lustro dzieję sie tak zawsze, jak w pozycji neutralnej to tylko czasami sie przestawia o co tu chodzi?
Praktycznie po wlaczeniu wstecznego powinno isc w dol. Ustaw joy od luster w pozycji L i sprawdz jak zachowuja sie oba lustra, joy do przodu lustra w gore, joy do tylu lustra w dol, sprawdz czy u Ciebie nie jest na odwrot, a prawdopodobnie moze byc. Jesli tak, to trzeba przepiac pare kabli lub wymienic (zamienic) silniczki w lustrach. Po wlaczeniu biegu wstecznego prawe lustro w aucie z fotelami z pamiecia powinno isc w dol, tak aby widac bylo tylne kolo.
kriswoj2 napisał(a):w lusterku z pamięcią do mocowania szkła idzie 7 lub 8 pinów a do zwykłego 3.

Lustra z pamiecia maja 2 kostki 8 i 4 piny, sumarycznie ok. 11 przewodow.
Lustra el. regulowane, podgrzewane, nie skladane maja kostke 8 pinow i 5 przewodow.
Lustra el. regulowane, podgrzewane, skladane maja kostke 8 pinow i 7 przewodow.
Z lustrem el. regulowanym i nie podgrzewanym, fabrycznym nie kombinowanym sie nie spotkalem w 1M.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez lewy1305 » 14 listopada 2012, 18:45

mam podgrzewane i el ustawiane lustra jak i fotele z pamięciom ale nie wiem jak to ustawić żeby działało poprawnie bawiłem sie dzisiaj przedtem poczytałem troche instrukcje i albo jest coś u mnie nie tak albo ja po prostu tego nie umiem ?A oco chodzi
Axee napisał(a):Axee
z tym że to jest żle podłączone raczej nikt tam nie grzebał chyba ?

-- 13 listopada 2012, 22:43 --

byłem teraz w garażu z instrukcją i ni cholery to nie działa ,w ogóle z lusterkami jest ok tylko nie chce sie ustawić na bieg wsteczny prawe do dołu. Pojawiła sie nowa zagadka fotel po jeździe mojej żony tzn na innych ustawieniach jest i jak ja chce jechać to wcześniej przyciskałem przycisk pod którym są moje ustawienia(1) i fotel sam jechał a teraz musze ciągle trzymać wciśnięty bo inaczej nie chce sie ustawić . Taka to głupota niby ale wkur... mnie to bardzo że nie działa poprawnie :evil:

-- 14 listopada 2012, 19:45 --

może mi ktoś powiedzieć jak to zrobić zeby było ok

-- 14 listopada 2012, 19:45 --

lewy1305
Sport
Sport

Postprzez shosiu » 27 listopada 2012, 22:22

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat, bo widzę że w miarę świeży a też mam problem z prawym lusterkiem. Jest to też wersja z pamięcią, obniżana podczas cofania. Od kilku dni mam taki problem, że podczas odpalania auta prawe lusterko (szkło) odchyla się maksymalnie w prawo, tak że w ogóle nie widzę dokąd jadę. Nie jest to normalne, bo do tej pory na tych ustawieniach wszystko było OK. Jak biorę na wsteczny to też odchyla się jak mu się podoba (często maksymalnie w prawo i maks w dół). Czy ktoś miał podobny problem lub wie co może być przyczyną? Z góry dzięki za pomoc.
shosiu
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1M2

Postprzez Axee » 28 listopada 2012, 01:05

lewy1305, shosiu, sprawdzcie bledy na module nr 36 :D
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez shosiu » 15 kwietnia 2013, 13:29

Axee, a co to jest ten moduł 36? Byłem w ASO Seata i komputer nie wskazał żadnego błędu modułu komfortu, sprawdzali też coś związane z fotelem (nie potrafię powtórzyć co dokładnie, jakiś sterownik czy coś takiego) i też żadnych błędów. Co z kolei zaobserwowałem: nawet jak mam joystik od sterowania lusterkiem w pozycji zerowej, to po odpaleniu auta lusterko wędruje mi maksymalnie w prawo (nie zawsze, czasami). Z kolei jak joystick jest przekręcony na prawe lusterko, czyli tak jak powinno, lusterko na wstecznym odchyla się, ale po wrzuceniu biegu lub luzu nie wraca do ustalonej pozycji tylko jakiejś innej (też nie zawsze, czasami). Co jeszcze zaobserwowałem: czasem jak lusterko odchyli się już maksymalnie, słychać jak silniczek nadal pracuje, jakby dalej chciał je ustawiać. Gdzie szukać przyczyny tego dziwnego działania? Fajnie byłoby mieć je znów sprawne...

-- 15 kwietnia 2013, 14:29 --

Napiszę co u mnie było przyczyną opisanych wyżej problemów z lusterkiem.

W weekend pogoda dopisała, więc wziąłem się za diagnozowanie lusterka. Zdjąłem boczek i zacząłem od rzeczy najprostszych: od sprawdzenia wtyczek. Odpiąłem wtyczkę czteropinową, a tam jeden pin zielony (zaśniedziały). Odpinam drugą wtyczkę, a tam dwa piny zielone. Po oczyszczeniu preparatem do styków i podłączeniu wszystkiego z powrotem, jak ręką odjął - lusterko działa aż miło :-D
shosiu
Stella +
Stella +

Postprzez GRadek74 » 20 lipca 2013, 20:42

Potwierdzam, to co powiedział shosiu, ponieważ miałem podobny problem z lewym lusterkiem ( mam wersję UK). Moje lewe lusterko żyło swoim życiem, czasem podnosiło się na max, czasem opuszczało oraz pamięć foteli totalnie nie chciała działać, po przywołaniu ustawień fotel oraz lusterka ustawiały się w losowy sposób :-D Po zdjęciu tapicerki drzwi i wyczyszczeniu kostek przy użyciu IPA oraz WD40 wszystko wróciło do normy :-) i mam ndzieję, że tak pozostanie, ponieważ martwiłem się, że mogę mieć problem ze sterownikiem.
GRadek74
Stella
Stella

Auto: Toledo
Silnik: benzyna 2.3 V5

Postprzez shosiu » 21 października 2013, 16:25

Niestety, ale u mnie problem powrócił. Mało tego, okazało się że lusterko też nie grzeje. Pytanie, co może być nie tak, że raz działa dobrze, a raz lusterko odchyla się ile mu się podoba? Sprawdziłem moduł komfortu i żadnych błędów nie było. Czy zacząć szukać drugiego takiego używanego i spróbować podmienić? Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie.

P.S. Czy ktoś mógłby mi jeszcze powiedzieć, jak zdejmuję się lakierowaną obudowę lusterka?
shosiu
Stella +
Stella +

Postprzez lewy1305 » 21 października 2013, 19:25

u mnie problemu nie było jak było ciepło i działał mi mikro styk w drzwiach to znaczy oświetlenie na drzwiach i we wnętrzu a teraz znowu przestał działać i problem z lusterkiem wrócił :evil: chyba u mnie tu leży przyczyna tego wkur... lusterka
lewy1305
Sport
Sport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne