Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nie mogę otworzyć bagażnika

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie mogę otworzyć bagażnika

Postprzez Zenwalk » 26 lutego 2013, 08:59

Wiem, że temat poruszany wiele razy, przeszukałem forum nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.
Miałem problem z otwieraniem bagażnika, czasem musiałem pokręcić kluczykiem, albo zamknąć dwa razy i otworzyć centralny. Niestety teraz nie mogę się już w ogóle dostać do bagażnika. Przy zamkniętym aucie, jak otworze zamek w bagażniku centralny nie reaguje, gdy kręcę kluczykiem w prawo idzie to ciężko i słychać jakbym obracał mechanizm(czasem nic nie słychać tylko kluczyk lekko chodzi). Wiem, że trzeba pościągać plastiki i popatrzyć co i jak, ale muszę się dostać najpierw do bagażnika. Macie jakieś pomysły?
Zenwalk
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Nie mogę otworzyć bagażnika

Postprzez marcin7x5 » 26 lutego 2013, 10:08

Musisz dostać się do pokrywy bagaznika od wewnatrz samochodu. Ścignąc musisz tą plastykową obudowę i potem dojdziesz co nacisnać/pociągnąć aby otworzyc cała klapę.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Zenwalk » 26 lutego 2013, 10:38

Dzięki za odpowiedź. Później wbije do bagażnika od wewnątrz i obadam, szczerze to myślałem, że nie da rady ściągnąć tej obudowy przy zamkniętej klapie. A tak poza tym to ciepło mogłoby się już zrobić w końcu to bym coś podziałał, bo z tego co czytałem lubią się urywać zaczepy od tego plastiku, a zimno raczej nie pomaga.
Zenwalk
Stella +
Stella +

Postprzez oczkolek » 26 lutego 2013, 13:19

Zenwalk napisał(a):szczerze to myślałem, że nie da rady ściągnąć tej obudowy przy zamkniętej klapie

I kto wie czy tak czasem nie będzie.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Zenwalk » 26 lutego 2013, 13:42

Może macie jeszcze jakieś inne, awaryjne pomysły co zrobić, żeby zamek zadziałał?
Zenwalk
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 26 lutego 2013, 14:29

Da radę. Przerabiałem juz to samemu. Gimnastyki troche jest ale dla chcącego nic trudnego. Trzeba tylko uzbroic sie w cierpliwość.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez mcaris » 26 lutego 2013, 17:09

Tak da rade tylko pamiętaj o śrubach w "rękojeściach" :-D
Leon 1.8T. RAKETA
Był 1.6 AKL jest swap na---1.8 T AUQ---Full fis B5 FL--- środrek A3 polift-- Leon rozbity :(

Jest---SKODA OCTAVIA II 2.0 BKD było 140 --- jest 174ps,Licznik kolor premium,LANE ASSIST ,SIGN ASSIST.
mcaris
Sport
Sport

Auto: skoda 2008
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez Zenwalk » 26 lutego 2013, 18:14

Dzięki Mistrzowie za pomoc, będę działał.
Zenwalk
Stella +
Stella +

Postprzez enka » 26 lutego 2013, 18:53

a auto stoi na zewnątrz czy garażowane? ja się złapałem na tym, że mi zamek zamarzał i sytuacja była dokładnie taka sama jak u Ciebie - brak możliwości otworzenia kluczykiem/centralnym mimo, że w środku jakby wkładka się jedynie przekręcała i tyle.
jako że mam uszkodzony wężyk od tylnego sprysku i albo lubi cieknąć do środka po zamku gdy czasem manetkę za mocno popcham albo inną drogą dostaje się tam woda/wilgoć to zamek lubi przymarzać.. dwa razy tak miałem stojąc na dworze i dwa razy pomagała w moment suszarka.. sprawdź, może akurat.
Obrazek było Signo+ ASV/Top Sport ARL/2x A4 B6 AVANT TDI/jest FR ARL+++ Obrazek i Passat CC 2.0 TDI
enka
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: eFeRowe
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Zenwalk » 26 lutego 2013, 19:19

Oczywiście problem z tylnym spryskiwaczem też posiadam(dla mnie problemem brudna czy zaparowana tylna szyba to nie problem, bo i tak przez nią nic nie widać ) :) Auto stoi na dworze, raczej nie mógł zamek zamarznąć, bo plusowo za oknem, ale będę próbował rożnych metod. Póki co psiknąłem WD niech popracuję, może coś da.
Coś tam ewidentnie musi nie odciągać do końca bo jak zbliżę ucho do eski to słychać, że tam mechanizmy pracują.
Zenwalk
Stella +
Stella +

Postprzez totsie » 28 lutego 2013, 22:21

u mnie tez tak sie działo, wchodziłem do bagażnika i rozbierałem, ale jak mi sie tak stało następnym razem to poprostu jebłem lekko pięścią w srebrne S i coś odskoczyło:D
totsie
Stella
Stella

Silnik: ASV 1.9

Postprzez sprajtz » 3 lutego 2014, 18:40

Odświeżę temat. Kolego Zenwalk, jak się uporałeś z tym zmakiem? Bo mam taki sam problem i nie wiem do czego się zabrać.
Obrazek
sprajtz
Signo
Signo

Auto: Leon 1.9TDI

Postprzez Zasada » 29 grudnia 2016, 20:48

Witam,

Chciałbym odświeżyć temat ponieważ mam ten sam problem.

1.Pewnego razu chciałem coś wrzucić do bagażnika i nagle brak reakcji - coś popróbowałem i puściło.
2.Z tydzień później znów to samo - ale ruszanie już nie pomogło.

Wszedłem do środka bagażnika od tyłu otworzyłem klapę - nie jest łatwo z nia.
Po tym wszystkim ta plastikowa zapadka ewidentnie nie otwiera zamka. Wystarczyło ja ruszyć i bagażnik się otworzył.
Po tym wszystkim przesmarowałem wszystko WD40 - kilkukrotnie zamykałem bagażnik, wygladało ok , ale niestety na drugi dzień znów to samo :(

3. Też zauważyłem, że mam problem z tylnym spryskiwaczem, może dostał kamienia? Poruszałem trochę agrafka i jakby lepiej leci ale bez szału.
4.Mechanizm zamka wygladał ogólnie dobrze więc nie wiem co zrobić tym razem - coś wymienić?

Nie ukrywam, że faktycznie w Leonie jest wilgoć w środku i cały czas z nia walczę bo zamarznięte szyby od środka nie sa fajne.

Liczę na wasza pomoc.

Pozdrawiam
Zasada
Stella
Stella

Auto: Leon I
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez DanJ93 » 1 stycznia 2017, 13:24

Może dostał się brud do przewodów/dyszy i blokuje przepływ. Zdejmij wąż przed dyszą i będziesz wiedział gdzie jest problem.
Z mechanizmem miałem też problem. Był zamknięty, ale wystarczyło taki plastikowy dzyndzelek dobrze ustawić i wszystko wróciło do normy. Nie pamiętam już który to dokładnie był
Polska, Podkarpacie, Lubaczów
DanJ93
Signo
Signo

Silnik: APG 1.8

Postprzez Pablo-87 » 13 stycznia 2017, 14:41

Miałem podobny problem z bagażnikiem, że nie mogłem go otworzyć. Latem zdejmowałem plastik klapy aby zregenerować spryskiwacz i już wtedy połamałem dwa zaczepy, więc tym razem podszedłem do sprawy od trochę innej strony. Wszedłem do bagażnika i odkręciłem lewą lampę, następnie już od zewnątrz długim prętem nacisnąłem na zamek bagażnika i ten otworzył się. Ten krok (otwarcie klapy) pomógł mi w demontażu plastikowej pokrywy. Na forum ktoś napisał poradnik jak bez uszkodzeń zdjąć ten plastik za pomocą trzonka od młotka/siekiery i kija od szczotki (2 zaczepy bliżej środka klapy). Dodatkowo ścisnąłem lekko spinki kombinerkami aby nie stanowiły większego oporu.U mnie problemem jest to, że siłownik czasami nie "zazębia" się z zapadkami od klamki, która nie zawsze wraca na swoją pozycję.
Pablo-87
Stella
Stella

Postprzez DanJ93 » 13 stycznia 2017, 15:02

Ostatnio chciałem otworzyć bagażnik kluczykiem (bo miałem wyjęty akumulator) i... nic, było słychać siłownik, że się rusza, ale bagażnik się nie otworzył.
Po włożeniu akumulatora nadal nie dało się go otworzyć - próbowałem wszelkich kombinacji, otwieranie i zamykanie pilotem, kluczykiem, stukaniem w klapę, otwieranie centralnego trzymając znaczek uniesiony do góry i NIC nie pomogło. Dopiero gdy otworzyłem auto pilotem i się samoczynnie zamknęło (bo nie były otwierane drzwi) i ponownym otwarciu pilotem ZASKOCZYŁ! :)
Polska, Podkarpacie, Lubaczów
DanJ93
Signo
Signo

Silnik: APG 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne