Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Instalacja sekwencyjan LPG wskazanie komp. oraz spalanie.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Instalacja sekwencyjan LPG wskazanie komp. oraz spalanie.

Postprzez bont » 4 sierpnia 2013, 14:02

Sprawa dotyczy silnika 1,8 turbo AUQ. Została w nim zamontowana instalacja lpg STAGE 300, na dwóch reduktorach bo silnik ma 180km.
Auto na lpg jak i na BP pracuje ok problem jednak jest ze spalaniem a dokładnie chodzi o spalanie PB oraz wskazanie komputera pokładowego.
Z tego co wiem komputer nie zależnie od pracy na lpg czy BP zawsze wskazuje spalanie BP do czego doliczamy ok 20% ok 2 litrów przy jeździe na lpg.
Problem jest tego typu ze wskazanie komputera wzrosło o ok 1-2 l po montażu instalacji, jeśli do tego wskazanie dolicze 2 litry lpg to wtedy mam już ok 3-4 l więcej.
Co więcej, zaraz po kupnie auta zaopatrzyłem sie we wskaźnik BOOST i po obserwacji zauważyłem że doładowanie również lekko wzrosło o ok 0,2 bara.
Tak jak wcześniej przy stałej prędkości 160 (autostrada, prosta droga) doładowanie było ok -0,02 a wskazanie spalania chwilowego ok 9- 9,5 to teraz doładowanie jest w okolicach 0 a spalanie 10,5 -11.

Będe wdzieczyny za wszelkie pomysły i wyjaśnienie co może być powodem.
bont
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: AUQ 1.8

Reklama

Re: Instalacja sekwencyjan LPG wskazanie komp. oraz spalanie

Postprzez abezus » 7 sierpnia 2013, 05:24

Kolego napiz tu:
http://lpg-forum.pl/
siedza tu naprawde kumaci ludzie i wszystko Ci wyjasnia.
abezus
Stella
Stella

Auto: poszukuje
Silnik: APP 1.8

Postprzez owieczka » 7 sierpnia 2013, 06:59

Może zwyczajnie wystarczy skorygować w liczniku spalanie. Masz tam zakres regulacji od 85% do 115% Tylko musisz wiedzieć ile dokładnie Ci pali.
owieczka
Stella +
Stella +

Auto: Audi A3
Silnik: AGR 1.9

Postprzez hornet15re1 » 7 sierpnia 2013, 17:56

Pewnie trzeba skorygować mapę gazowa od nowa(regulacja gazu).moje AUQ kiedys średnio wychodziło na kompie 7litrów benzynki a gazu palił 11. Przyczyna była zbyt duża dawka gazu i komputer benzyny odejmował dawkę i dlatego srednie wychodziło bardzo małe,a Ty pewnie masz teraz za małe dawki gazu i ECU dodaje dodatkowa dawkę i spalanie na kompie leci w kosmos(ECU w AUQ potrafi skorygowac dawki paliwa do 30% nieprawidłowości a potem wywala czeka)
Jeżdżę na LPG...i jestem z tego dumny!!!
AUQ 1.8 20VT+DOWNPIPE+TIP+FMIC+WIRUS 1,2bar
hornet15re1
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8 TS

Postprzez gregor10 » 8 sierpnia 2013, 17:17

Pewnie trzeba skorygować mapę gazowa od nowa(regulacja gazu).moje AUQ kiedys średnio wychodziło na kompie 7litrów benzynki a gazu palił 11. Przyczyna była zbyt duża dawka gazu i komputer benzyny odejmował dawkę i dlatego srednie wychodziło bardzo małe,a Ty pewnie masz teraz za małe dawki gazu i ECU dodaje dodatkowa dawkę i spalanie na kompie leci w kosmos(ECU w AUQ potrafi skorygowac dawki paliwa do 30% nieprawidłowości a potem wywala czeka)

No jestem pod wrażeniem , rzadko kiedy na forum czyta się posty w których zawarta jest prawda a użytkownik wie o co chodzi.

Dokladnie taki problem trapi autora tematu, gaz niewystrojony, do regulacji,
pozatym poszukał bym nieszczelnosci , sprawdzil czy wkretki gazowe w kolektor sa na klej, a to obowiazek czy to turbo pb czy wolnossacy silnik.
gregor10
Signo
Signo

Auto: aczy

Postprzez bont » 22 sierpnia 2013, 17:47

dzięki wszystkim za pomoc. Ogólnie chyba torche spanikowałem po montażu lpg. Teraz jeżdze już ok miesiąca na lpg i tak jak wcześniej trasa paraca dom i wydaje sie że jest wszystko jak było. chyba fakt że tankuje taniej spowodował mocniejsze ciśnięcie na gaz i z tąd te spalanie. Możliwe też ze mapy są tak ustawione że przy większym obciążeniu leje więcej gazu. Teraz jak jeżdze normalnie do pracy to jak wczesnie mialem spalanie ok 8,5-9 BP to teraz komp pokazuje dalej tak jak wcześniej a gazu pali ok 11 także myśle że nie ma co wymyślać.
bont
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne