Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zaniki napięcia podczs uruchamiania odbiorów LEON 1 BCB

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zaniki napięcia podczs uruchamiania odbiorów LEON 1 BCB

Postprzez Farmi18 » 31 października 2013, 09:03

Cześć,
rok temu miałem usterkę, która znowu powróciła. Wtedy nic celowego nie zrobiłem i objawy ustały, teraz znowu powróciły.

Podczas włączania odbiorów prądu (klima, szyby, kierunki, długie światła, głośna muzyka z suba) zauważyłem przygasają mi światła mijania, kontrolki na desce, a nawet następuje restart radia, zerowanie licznika km i zegarka i co najgorsze przerwą w zapłonie silnika (szarpnięcie).

To samo się potrafi zdarzyć, jak zatrzymuje się i przydusze silnik na biegu, albo ruszam z za wysokiego biegu (2 ze świateł bo jeszcze samochód toczył się).

Myślałem, ze to wina akumulatora, bo był stary i wymieniłem go (na BOSCH SILVER) rok temu w zimę, ale objawy wtedy dalej były.

Czasami jak przygaśnie silnik (skok napięcia) mignie kontrolka hamulca ręcznego i samochód piszczy 3 dźwiękami ostrzegawczymi (takimi jak sygnalizacja rezerwy i innych).

Zdarza, że lampka wewnętrzna pulsuje i światła mijania, zamiast świecić jednostajnym światłem.

Zdarza się, że po włączeniu zapłonu na kontrolkach "choinka". Kontrolki migają w rożnej kolejności. Kilkakrotne przekręcenie zapłonu i... jest
OK i od razu lampka w podsufitce świeci OK.
http://www.youtube.com/watch?v=xOD1k9i5DNg

W tamtym roku przejrzałem kable masowe z akumulatora do masy i kabel alternatora. Przeczyściłem, dokręciłem, chociaż wszystko tam było OK.

Wymieniałem też czujnik płynu chłodzącego. Wymieniłem na chiński made in germany TOPRAN, bo miałem błąd komputera. Po wymianie błąd czujnika ustał....

i jakoś objawy też ustały rok temu.... teraz powróciły

Ktoś się spotkał z takim czymś?

PS. Mam LPG zamontowane.
Farmi18
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: BCB 1.6

Reklama

Re: Zaniki napięcia podczs uruchamiania odbiorów LEON 1 BCB

Postprzez Tracer2 » 31 października 2013, 09:59

Jaki masz alternator ? Mozliwe , że to on jest uszkodzony lub jest za mały w stosunku do ilości odbiorników.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez bzyniu28 » 31 października 2013, 10:04

Za mały to nie bardzo ale stawiałbym na uszkodzenie, ewentualnie regulator napięcia do sprawdzenia.
bzyniu28
Sport
Sport

Auto: LEON 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez arknaw » 31 października 2013, 17:58

Przejrzeć połączenia w skrzynce bezpieczników nad akumulatorem. Od tego bym zaczął. Tą skrzynkę można rozebrać i ocenić styki. Gdzieś jest słaby styk. Podłącz miernik napięcia pod akumulator i sprawdź do ilu volt ładuje.
arknaw
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez Smolik » 1 listopada 2013, 08:34

a moze poprostu ma za duzy pobór pradu to wszystko i na niskich obrotach alternator nie daje rady dać prądu na to wszystko. ( moze szczotki) spradz wieczorem jak jedziesz i wlaczysz wszystko czy jadac na wyzszych obrotach problem nie ustanie
Smolik
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez Farmi18 » 2 listopada 2013, 09:52

Zaobserwowane wiele razy, że na małych, czy dużych obrotach silnika jest to samo.

Za duży pobór prądu, to też nie, bo jadąc tylko na światłach to się dzieje. Niczym nie obciążam. Celowo jak podkręcę suba testowo.... ale to inny temat. Zresztą, te zaniki raz są innym razem ich nie ma i wtedy mogę wszystko włączać razem z muza i jest OK.
Farmi18
Stella +
Stella +

Silnik: BCB 1.6

Postprzez bzyniu28 » 4 listopada 2013, 09:40

To może powiedz czy coś już sprawdziłeś z tych rzeczy o których była mowa w tym temacie?
bzyniu28
Sport
Sport

Auto: LEON 1M

Postprzez RafcioGTC » 4 listopada 2013, 10:29

Podładuj akumulator bo to że jest nowy to nie oznacza że będzie bezobsługowy :P
W instrukcji nawet zalecan jest podładowanie raz na kwartał .
Może alternator przydało by się zregenerować. Nie wiem komutator, szczotki , sprzęgiełko czy co tam jeszcze w nim siedzi.
Obrazek
RafcioGTC
TopSport
TopSport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne