Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Brak STOPU inny niż wszystkie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Brak STOPU inny niż wszystkie

Postprzez karol_lublin » 8 listopada 2013, 17:33

Cześć, sprawa jest dziwna... Kupiłem leona po tuningu wizualnym i doprowadzam go do stanu fabrycznego... Mam problem ze światłami stopu. Wcześniej na ledowych tuningowych światłach wydawało się że jest ok (brak 100% pewności). Zakupiłem oryginalne oprawki z auta angielskiego, zamontowałem i kicha, żaden stop się nie świeci... Podłączyłem więc ledowe i tu moje zdziwienie żarzą się stopy delikatnie zarówno w lampach jak trzecie światło stopu i wszystkie reaguja poprawnie na pedał. Po włączeniu świateł drogowych żarzy się trzecie światło i reaguje a reszta już nie.. Żarówki sprawdzone, wtyczki też, styki wszędzie ok. Na desce świeci się kontrolka świec żarowych aczkolwiek zapaliła się ona przy wymianie czujników abs jak nie podpiąłem wtyczki. Podejrzewam czujnik pedału ale nie chciałbym wymieniać w ciemno.
karol_lublin
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: TDI pompa VP

Reklama

Re: Brak STOPU inny niż wszystkie

Postprzez bzyniu28 » 8 listopada 2013, 18:28

To wyciąg, rozbierz i wyczyść go w pierwszej kolejności, z tym że jeśli by to był czujnik to czemu ledy by świeciły a zwykłe nie?
bzyniu28
Sport
Sport

Auto: LEON 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez danielek90 » 8 listopada 2013, 18:36

Mase przy lampach sprawdził ?
danielek90
Signo
Signo

Auto: Seat

Postprzez karol_lublin » 8 listopada 2013, 19:52

Co do świecenia ledów to tak jak napisałem wyżej, żarzą się nawet jak światła są wyłączone... Co do masy to gdzie/jak jej szukać. Dziwi mnie tylko to że na ledach jakaś tam reakcja jest a na oryginałach absolutny brak :/
karol_lublin
Stella
Stella

Postprzez Tuchola_BDG » 8 listopada 2013, 20:34

Jak ledy się żarzą jak światła są wyłączone to możesz mieć gdzieś jakieś przebicie, bo ledy reagują już na znacznie niższe napięcie niż normalne żarówki
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG
Silnik: BCB 1.6

Postprzez karol_lublin » 8 listopada 2013, 20:49

No niby logiczne ale na ledach normalnie działa trzecie światło stopu i jakoś tam reaguje na pedał... Przejrzałem instalacje i wygląda ok, w kilku miejscach jakieś "wpinki" ale zaizolowane także absolutny brak pomysłów ;/. Może jest jakiś sposób na sprawdzenie czujnika stopu przy pedale?! Jakieś mostkowanie wtyczki może?
karol_lublin
Stella
Stella

Postprzez black-dimon » 11 listopada 2013, 14:20

karol_lublin napisał(a):w kilku miejscach jakieś "wpinki" ale zaizolowane także absolutny brak pomysłów ;/.

Musisz je przejrzeć i sprawdzić do czego one służą, najprawdopodobniej one powodują problem.

karol_lublin napisał(a):Może jest jakiś sposób na sprawdzenie czujnika stopu przy pedale?!

Miernik z piszczkiem powinien wystarczyć.
black-dimon
Sport
Sport

Auto: leon
Silnik: APG 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne