Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwny sygnał dźwiękowy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwny sygnał dźwiękowy

Postprzez filon1980 » 18 grudnia 2014, 15:53

Witam dziś zauważyłem że podczas jazdy słysże pojedyńczy sygnał dzwiekowy jakby coś lub czegoś mu brakowało. Sygnał jest taki jak przy niskim poziomie paliwa lub płynu do spryskiwaczy. Dodam że faktycznie paliwa mam rezerwe ale do tej pory jak tak jeździłem to przy przekręceniu kluczyka zapalała sie kontrolka i słychać było sygnal ale tylko przy odpalaniu poźniej juz nie. A teraz dzwięk słychać podczas jazdy i nie zapala się żadna kontrolka oprócz tej od paliwa bo jest rezerwa(i ona sie swieci cały czas. Ma ktoś jakiś pomysł?
filon1980
Stella
Stella

Auto: Seat leon 16 b+g
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Dziwny sygnał dźwiękowy

Postprzez Tracer2 » 18 grudnia 2014, 16:10

Daj Leonowi pić :-P
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez filon1980 » 18 grudnia 2014, 20:15

Nie to nie jest kwestia paliwa. Wcześniej tak jeżdziłem tzn na rezerwie i dzwiek było słychac tylko przy przekreceniu zapłonu- tak jest i teraz ale tu jeszcze dochodzi sygnal jak juz jade. Czy moze to być sygnal od temp zewnetrznej tzn jak spada do 4 lub 0 stopni? Pozatym nie swieci mi sie zarówka w boczych drzwiach od strony pasazera i gdzies tu wyczytałem ze moze to byc jakis mikrostyk i on powoduje tez podobne objawy - ale tu moge sie mylic. Pomoże ktoś?
filon1980
Stella
Stella

Postprzez jubas28 » 24 stycznia 2015, 02:14

sprawdź czy jak jest ten dźwięk to miga kontrolka temp. silnika jak tak to dolej płynu chłodniczego.
jubas28
jubas28
Stella
Stella

Auto: seat 1M
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Bociek » 24 stycznia 2015, 09:15

Jeśli włącza się rezerwa, to samochód "pipczy" tylko raz. Jeśli sygnalizuje Ci niski poziom płynu chłodzącego, to niepokojący dźwięk usłyszysz (chyba?) trzykrotnie ;) Ponadto zaświeci Ci się czerwona lampka pod zegarem temperatury silnika.
Policz ile razy pojawia się ten sygnał, bo jeśli wyje trzykrotnie, to pewno coś poważnego (tak mi się wydaje, skoro podczas rezerwy pipczy tylko raz).
Mój model nie sygnalizuje niskiej temperatury na zewnątrz sygnałem dźwiękowym, pojawia mi się tylko symbol "śnieżynki"- chociaż może jest to u mnie wyłączone.
Przyjrzyj się dobrze zegarom, jakoś nie wydaje mi się, żeby temu dźwiękowi nie towarzyszyło pojawienie się jakiejś ikonki na pulpicie ;)
Co do krańcówki, to się nie wypowiem, ale w swoim mam 2 niedziałające krancówki i nic mu się nie dzieje, co oczywiście nie musi oznaczać, że u Ciebie tak też będzie!
Pozdrawiam!
1.9 TDI- Jestem królem miast i wsi...
Bociek
Stella +
Stella +

Auto: Leon I
Silnik: ASV 1.9

Postprzez chlorek » 24 stycznia 2015, 09:38

Sprawdź płyn chłodniczy.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez adams » 27 stycznia 2015, 23:06

filon1980 napisał(a):Czy moze to być sygnal od temp zewnetrznej tzn jak spada do 4 lub 0 stopni?
Hehe a co to miałoby oznaczać ? że jest mu za zimno w opony i chce wrócić do ciepłego garażu ? :D
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez darq12 » 27 stycznia 2015, 23:50

Od temp zewnętrznej raz przy odpalaniu zapiszczy i pomruga sniezynka.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez filon1980 » 8 lutego 2015, 10:40

Dzieki chłopaki za odpowiedź tak mi się wydaje że jak sie zmienia temp. zewnętrzna np z 6 stopni do 5(gdzie się pojawia śnieżynka) to jest jest pojedyńczy sygnał ostrzeżenia ale mogę się mylić
filon1980
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne