Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Otwieranie klapy bagażnika - Brak napięcia?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Otwieranie klapy bagażnika - Brak napięcia?

Postprzez webkolo » 23 marca 2015, 11:58

Witajcie.

Zacznę od tego, że przeczytałem wszystkie poprzednie tematy odnośnie problemów z bagażnikiem, ale do końca problemu rozwiązać nie mogę.
Po kupnie Leonka ok 6 miesięcy temu wsadziłem kluczyk do bagażnika by zobaczyć czy wszystko funkcjonuje.
Wszystko działało. Zaskoczony byłem tylko tym, że w instrukcji są niby trzy pozycje kluczyka w zamku A,B i C, a u mnie tylko A i B..
Czyli A - otwarty dla centralnego, B - zamknięty na amen. Brakuje mi pozycji C aby bagażnik otworzyć samym kluczykiem lub jest zwieszony zamek, ale na siłe ułamać kluczyka nie chce, z resztą już mniejsza o to. Miesiąc po zaprzyjaźnieniu się z samochodem napotkałem pierwszy problem. Po przekręceniu kluczyka w drzwiach, centralny nie otworzył mi bagażnika, po kilku próbach zero zmian. Nie miałem czasu na zabawy tego dnia, więc to zostawiłem. Dzień później wszystko wróciło do normy, działało bez zarzutów (Chwilowa zwiecha?) aż do teraz. Od tygodnia mam o to ten problem z moim bagażnikiem otóż nie mogę się do niego dostać. Dzięki Waszym tutaj instrukcją w innych tematach dostałem się tam od środka, otworzyłem go, ruszałem kablami z racji, że mogły się gdzieś ułamać ale nic, trzeba szukać przyczyny dalej. Ściągnąłem przednią lewą tapicerkę w drzwiach, sprawdzałem czy tam wszystko jest ok i wydaje mi się że było. Przy okazji natrafiłem na lapkę w drzwiach która ma taką samą wtyczkę jak ta w bagażniku, więc postanowiłem coś sprawdzić. Nie posiadam miernika, więc nie miałem jak sprawdzić napięcia to wyciągnąłem lampkę z drzwi i podłączyłem ją pod kabelek od "modułu klapy bagażnika?" Nie wiem jak to nazwać, ale wychodzi na to że prądu tam nie ma przez co centralny nie otwiera mi bagażnika.. Sprawdzałem bezpieczniki, wszystkie są ok. Wiecie w czym może leżeć problem? Gdzie szukać?

Do tego szła wtyczka, którą odłączyłem i podłączyłem ją pod lampkę
Obrazek

Rezultat zerowy:
Obrazek

Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście. Nie błyszczę w dziedzinie motoryzacji a bardziej to jestem w niej zielony, za to grzebać w elektronice jak trzeba to lubię :)
Seat Leon I Stella 1.9 TDI ASV 110km 2002
Obrazek
webkolo
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Odp: Otwieranie klapy bagażnika - Brak napięcia?

Postprzez bledow » 23 marca 2015, 12:17

Hej
Odepnij na chwilę akumulator bo mógł Ci się zawiesić moduł komfortu. Jeżeli to nie pomoże to szukałbym pękniętego przewodu w przelotce klapy.

Skrobnięte z kalkulatora
j**łem to j**łem, nie ma co drążyć :)
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++
Silnik: ARL 1.9

Re: Otwieranie klapy bagażnika - Brak napięcia?

Postprzez webkolo » 22 lipca 2015, 15:33

Dzięki za odpowiedź.
Odpinałem i nic, zaraz zrobię to raz jeszcze na parę min może dłuższa chwila coś pomoże, ale wątpię. Co do przewodu to chodzi Ci w tym miejscu gdzie wchodzą kable od klapy przelotu do podsufitki? po prawej stronie? Wyglądają niby ok, kable jak "nówki", ale jeszcze raz to sprawdzę i dam znać. Gdyby komuś coś jeszcze przyszło do głowy to będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

-- 26 marca 2015, 08:34 --

Dużo tam zdziałać się nie da, brak możliwości manewru :P Kable wysuwają się na 2-3 cm i wyglądają ok. Zamek dalej zamknięty na amen.

-- 22 lipca 2015, 15:33 --

Chyba do tego doszedłem. Była to prawdopodobnie wina rozrusznika/alternatora i padniętego aku. Czasem szczoty mi się blokują i ostatnio gdy trochę muzą pograłem zauważyłem, że nie mogłem odpalić auta. Po zamknięciu i otworzeniu bagażnik był dalej zamknięty (na szczęście dorobiłem sobie awaryjne otwieranie - linkę przy szybie, ale już mniejsza). Miałem na miejscu pomoc z kablami, więc od razu się podładowałem i bagażnik się otworzył. Od tamtej pory - 2 miesiące temu, problem się nie powtarza, więc uznam to za problem rozwiązany :-)
Seat Leon I Stella 1.9 TDI ASV 110km 2002
Obrazek
webkolo
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne