Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Skrzypienie szyby

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Skrzypienie szyby

Postprzez QQmonzter » 24 kwietnia 2015, 11:12

Czy ktoś z was spotkał się z problemem skrzypiącej szyby w swoim aucie?
U mnie problem wygląda tak, że jak nie ma słońca to jest ok, szyba od strony kierowcy tylko minimalnie zaskrzypi przy ruszaniu i domykaniu (jak wchodzi w górną uszczelkę).
Natomiast w dni takie jak wczoraj, gdzie słońce wali mi od rana w drzwi kierowcy to jest po prostu masakra, szyba skrzypi tak, że aż mózg się lasuje.
Najlepsze jest to, że jak już przejadę trochę kilometrów i...nie wiem, drzwi ochłodzą się od pędu powietrza czy coś to szyba chodzi trochę lepiej ale nadal wydaje przeraźliwe dźwięki.
W momencie kiedy przychodzi wieczór i nie ma słońca to mechanizm chodzi normalnie.
Przy okazji kilku rozbiórek boczku przejrzałem z zewnątrz mechanizm podnoszący szybę, prowadnice szyby były jako tak przesmarowane, nieusyfione, ślizgi po których chodzi linka czyste, sama linka też (z tego co mi wiadomo to jest teflon/jakiś plastik i tego się nie smaruje).

Czy problemem jest któraś z uszczelek? Na ucho ciężko zlokalizować winowajcę bo dźwięk roznosi się po całych drzwiach.
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Auto: Leon ASV

Reklama

Re: Skrzypienie szyby

Postprzez Pomidor » 29 kwietnia 2015, 11:22

Jeżeli wszystko w srodku jest nasmarowane i ok, to moze wymiana uszczelki zgarniającej coś by pomogło.
Pomidor
Stella
Stella

Auto: leon 20vt
Silnik: APP 1.8

Postprzez tivee » 7 maja 2015, 17:53

zawinięta linka na ślimaku - przerabiałem temat, demontaż całość i i ręczne nawiniecie linki. trochę roboty jest, ale bez tragedni
tivee
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: ARY 1.8

Postprzez yogi555 » 12 kwietnia 2018, 14:56

Mam ten sam problem jak jest zimno to jest ok,a jak ciepło to skrzypi.Mam pytanie ,bo nie bardzo rozumiem jeśli to jest linka na ślimaku to dlaczego tylko skrzypi jak jest ciepło?Dziękuję z góry za wyjaśnienie!!!Proszę podpowiedzieć mi gdzie takie naprawy mogę zrobić czy np.w zwykłym warsztacie czy tam gdzie wstawiają szyby?
yogi555
Stella
Stella

Auto: leon II 2006 r.
Silnik: benzyna 1.6 8V

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne