Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nie ryglujący się zamek drzwi przednich

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie ryglujący się zamek drzwi przednich

Postprzez Dziadek » 11 marca 2016, 13:37

I tak jak w temacie,nie zamykające(ryglujące) się drzwi przednie pasażera(przeleciałem cały dział techniczny,ale takiego przypadku nie znalazłem :chat: ).
Chodzi o to,że wszystko działa(podświetlenie drzwi,podświetlenie podsufitki, sam centralny zamek też słychać) tyle tylko,że w żaden sposób nie mogę "zakluczyć" drzwi, cyngiel którym można zamknąć drzwi od środka,niebardzo chce się poruszać i w dół i w górę.Domyślam się,że to zapewne problem mechaniczny,ale może ktoś z Was miał podobny przypadek i mógłby podpowiedzieć co w trawie piszczy :?: .
Dziadek
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Nie ryglujący się zamek drzwi przednich

Postprzez dopel7 » 11 marca 2016, 18:40

po raz nty mikro switche w zamku nie działa ci ten odpowiedzialny za połozenie rygla góra dół albo zimne luty w zamku albo padł mikro do ogledzin cały zamek poradniki sa na forum
dopel7
Stella +
Stella +

Auto: seat
Silnik: AKL 1.6

Postprzez MISQ » 13 marca 2016, 19:53

albo mikrostycznik, albo ciegno zablokowane (uszkodzony mechanizm)
Rzezby- customy to Ja :D
MISQ
Stella +
Stella +

Silnik: benzyna 2.8 V6

Postprzez Dziadek » 16 marca 2016, 18:26

Zamek już zmieniony ze Skody Octavii(za całe 50 złociszy).Nie mam zbytnio czasu żeby zaglądać w ten uszkodzony.
Dziadek
Stella
Stella

Postprzez dopel7 » 16 marca 2016, 20:46

jak bedziesz miał czas zagladnij moze uratujesz i juz bedzie na podmiankę a jak nie to chcociaz swithe sie ostaną
dopel7
Stella +
Stella +

Auto: seat
Silnik: AKL 1.6

Postprzez slazak30 » 31 maja 2016, 20:45

odgrzeje kotlecika ale troszke z innym problemem
nie działa mi centralny z pilota z winy elektroniki w pilocie i zamykam i otwieram kluczem i tu jest mój problem.
gdy zamykam auto od strony kierowcy to zamyka sie całe auto, ale gdy chce otworzyć od strony pasażera to otwierają sie tylko jedne drzwi. Czy tak powinno być??
tak samo z bagażnikiem. da sie otworzyć całe auto poprzez zamek w bagażniku??
slazak30
Stella
Stella

Auto: LEON I
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez alex_331 » 1 czerwca 2016, 08:06

slazak30, ale tak trochę na logikę - zamek kierowcy steruje centralnym. Czy zamek pasażera steruje centralką? Niet. A tym bardziej bagażnik. Bo nikt nie otwiera auta bagażnikiem, i mało ludzi wchodzi najpierw od strony pasażera. Tak więc jak na moje winno tak być.
alex_331
Sport
Sport

Auto: Leon I
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Pavulon87 » 1 czerwca 2016, 08:43

alex_331 napisał(a):Tak więc jak na moje winno tak być.

Tak ma być. Całe auto otwiera tylko zamek kierowcy lub pilot.
Pavulon87
Signo
Signo

Auto: Leon 1M

Postprzez darq12 » 5 czerwca 2016, 10:46

Głupoty piszecie. Od strony pasażera też powinno się otworzyć i zamknąć całe auto. Sprawdź zamek pewnie zimne luty. Poczytaj trochę jest o tym dużo tematów.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez slazak30 » 5 czerwca 2016, 19:44

darq12, masz racje bo rozbierałem tapicerke drzwi prawych bo mi szyba ciężko działała i chciałem przesmarować. jak poskładałem wszystko do kupy to lampka w dzrzwiach przestała świecić ale działał zamek ale tylko jeden dzień. obecnie nie działa nic :evil:
mówisz zimne luty, masz na myśli luty na zamku czy gdzie??
slazak30
Stella
Stella

Postprzez darq12 » 6 czerwca 2016, 18:15

Tak w zamku i sygnał z mikrostyku nie przychodzi do modułu. Te mikro w środku rzadko padają najczęściej siada ten zewnętrzny od sygnału że auto zamknięte/otwarte. A ściągałeś blachę?? Nie za mocno naciągnąłeś kable od zamka?? Często właśnie przez takie coś puszczają luty bo ktoś szarpał za kable.
darq12
Sport
Sport

Postprzez alex_331 » 7 czerwca 2016, 15:44

Ostatnio rozbierałem zamek pasażera i nie ma tam mikrostyków odpowiedzialnych za otwieranie całego auta. Ja mam od fabryki zaślepkę w tamtym miejscu. Także mój drogi darq12, rację mieliśmy po połowie. Chociaż coś mi się zdaje, że wszystkie Leony będą miały takie same zamki po stronie pasażera.
alex_331
Sport
Sport

Auto: Leon I
Silnik: BCB 1.6

Postprzez slazak30 » 8 czerwca 2016, 07:51

darq12, tak blache ściągałem bo celem było przesmarowanie linek z szyb bo piszczały.
właśnie z kablami problem bo nie mogłem odczepić kostki. ktoś przedemną już tam macał paluchami i kostka jest zmasakrowana i nie można jej wyczepić. gdyby ten zatrzask był od przodu to jeszcze pół biedy ale jest od strony blach i nie mam dojścia. poskładałem wszystko do kupy i efekt jak wyzej. najpierw działało a teraz już nic
slazak30
Stella
Stella

Postprzez darq12 » 8 czerwca 2016, 21:12

darq12 napisał(a):Tak w zamku i sygnał z mikrostyku nie przychodzi do modułu. Te mikro w środku rzadko padają najczęściej siada ten zewnętrzny od sygnału że auto zamknięte/otwarte. A ściągałeś blachę?? Nie za mocno naciągnąłeś kable od zamka?? Często właśnie przez takie coś puszczają luty bo ktoś szarpał za kable.

Kolega wyraźnie napisał że ma bębenek od strony pasażera bo próbował otworzyć je z kluczyka, więc musi mieć mikro do tego. Nie bawiłem się zamkiem z zaślepka nie wiem jak jest ono zbudowane. Ale wiem jak jest zbudowane z bębenkiem. Slazak30 musisz odkręcić zamek (2) śruby i wtedy wyjdzie Ci cały zamek. Nie zapomnij zdjąć linki od klamki.

-- 8 cze 2016, o 22:12 --

darq12 napisał(a):Tak w zamku i sygnał z mikrostyku nie przychodzi do modułu. Te mikro w środku rzadko padają najczęściej siada ten zewnętrzny od sygnału że auto zamknięte/otwarte. A ściągałeś blachę?? Nie za mocno naciągnąłeś kable od zamka?? Często właśnie przez takie coś puszczają luty bo ktoś szarpał za kable.

Kolega wyraźnie napisał że ma bębenek od strony pasażera bo próbował otworzyć je z kluczyka, więc musi mieć mikro do tego. Nie bawiłem się zamkiem z zaślepka nie wiem jak jest ono zbudowane. Ale wiem jak jest zbudowane z bębenkiem. Slazak30 musisz odkręcić zamek (2) śruby i wtedy wyjdzie Ci cały zamek. Nie zapomnij zdjąć linki od klamki.
darq12
Sport
Sport

Postprzez dzamej » 9 czerwca 2016, 13:43

pamiętaj o śruvie torx ktora jest za zaslepka pomiedzy czarnymi srubami zamka - trzyma ona caly bebenek po odkreceniu jej (okolo 1,5cm) bedziesz mogl go wyjac
Nie bijcie, nie krzyczcie, wytłumaczcie.

Seat Leon 1,8 turbo LPG
dzamej
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne