Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

szyby mechaniczne na elektryczne

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Postprzez stibi » 8 listopada 2006, 11:16

Hi.
czy zmnienial ktos z Was mechanicznie otwierane szyby na elektryczne w Leonie 1.6 . mam za grosze kupione boczki drzwi L i P strona z sterowaniem (przyciski) x4 plus gala do ustawiania lusterek ale tylko dwie blachy z silownikami i okablowaniem na LP i PP. myslalem tylko o przednich szybach i teraz nie wiem czy to zadziala z przyciskami n acztery. dotego jak zprawdzalem w moich drzwiach mam tylko dwa kable ktore ida do zamka i to wszystko. Panowie jak to podlaczyc?. nie mam zadnych wiadomosci dotyczacych sterownika szyb czy tez czujnika komfortu bo chyba tez tak sie to nazywa. bardzo prosze o pomoc w tym temacie. dziekuje Stibi
stibi
Stella
Stella

Auto: Leon

Reklama

Re: szyby mechaniczne na elektryczne

Postprzez nixu » 8 listopada 2006, 11:20

Sorry z OT.

stibi, Widze, ze jestes z Gliwic.. moze jakies spotkanko lokalne bo w sumie dawno nic sie nie dzialo w Gliwicach... Jaki kolor masz autka?
nixu
Sympatyk LeonClub

Auto: IX

Postprzez stibi » 8 listopada 2006, 11:25

ok. tylko czasu zawsze malo. ale w jakis piatek czy sobote wieczorkiem to spoko!!!

[ Dodano: Sob 11 Lis, 2006 ]
UPSsss. wyglada na to ze nikt nie robil takiej zamianki. mam pytanie czy ma ktos z Was Leona z mechanicznymi szybami?

stibi

[ Dodano: Sob 11 Lis, 2006 ]
UPSsss. wyglada na to ze nikt nie robil takiej zamianki. mam pytanie czy ma ktos z Was Leona z mechanicznymi szybami? stibi
stibi
Stella
Stella

Postprzez Mariano » 21 listopada 2006, 12:35

musze cię zmartwić ... ja sie tym kiedys bawiłem. Nie wiem z którego roku masz silniczki ale chyba te z 2001 i wyżej potrzebuja modułu komfortu gdyz po podłączeniu bedą dzialały tylko przez 10 minut i sie wyłaczają (tryb awaryjny). Pozatym jesli byś juz kupował moduł komortu to tez nie moze byc z 2001 roku i wyżej bo do poprawnego działania będzie potrzebował sygnału z licznika po szynie CAN (pomaranczowe kable) a zapewne nie masz licznika który obsługuje szyne CAN (czyli wymian licznika :)). I jeszcze chciałem napisac zeby to działało wszystko poprawnie to trzeba to zgrac wszystko na komputrze przez vaga, czyli bez wizyty u dobrego fachowcy który sie na tym naprawde zna sie nie obejdzie.

Musisz to podłaczyć i sprawdzić czy sie silniczki beda wyłacząły po 10 minutach. Jesli tak to jest wielki problem tak jak pisałem wczesniej ale jesli nie to beda szyby działały tylko ze nie bedziesz mial funkcji domykania itp.. Zawsze mozna kupic uniwersalny moduł i bedziesz mial ta funkcje.

Troche sie naczytałem o tym i co nieco wiem. Ja jednak musiałem zrobic samemu instalacje na przekażnikach bo własnie mialem takie problemy jak opisałem wczesniej. Bez przeróbki sterowania (przycisków) od szyb tez sie nie obeszło. Troche prymitywnie ale ważne ze działa. Walczyłem z tymi szybami dwa miesiące i w koncu mam :D. Tylko z przodu mam szybki bo nie chciałem faszerowac mojego leona przekażnikami :P.
Zawsze mozna jechac do jakiegos elektryka ale naprawde dobrego ktory wie o co chodzi bo ja u jednego byłem i skasował mnie 100 zł a nic nie zrobił.

[ Dodano: Wto 21 Lis, 2006 ]
musze cię zmartwić ... ja sie tym kiedys bawiłem. Nie wiem z którego roku masz silniczki ale chyba te z 2001 i wyżej potrzebuja modułu komfortu gdyz po podłączeniu bedą dzialały tylko przez 10 minut i sie wyłaczają (tryb awaryjny). Pozatym jesli byś juz kupował moduł komortu to tez nie moze byc z 2001 roku i wyżej bo do poprawnego działania będzie potrzebował sygnału z licznika po szynie CAN (pomaranczowe kable) a zapewne nie masz licznika który obsługuje szyne CAN (czyli wymian licznika :)). I jeszcze chciałem napisac zeby to działało wszystko poprawnie to trzeba to zgrac wszystko na komputrze przez vaga, czyli bez wizyty u dobrego fachowcy który sie na tym naprawde zna sie nie obejdzie.

Musisz to podłaczyć i sprawdzić czy sie silniczki beda wyłacząły po 10 minutach. Jesli tak to jest wielki problem tak jak pisałem wczesniej ale jesli nie to beda szyby działały tylko ze nie bedziesz mial funkcji domykania itp.. Zawsze mozna kupic uniwersalny moduł i bedziesz mial ta funkcje.

Troche sie naczytałem o tym i co nieco wiem. Ja jednak musiałem zrobic samemu instalacje na przekażnikach bo własnie mialem takie problemy jak opisałem wczesniej. Bez przeróbki sterowania (przycisków) od szyb tez sie nie obeszło. Troche prymitywnie ale ważne ze działa. Walczyłem z tymi szybami dwa miesiące i w koncu mam :D. Tylko z przodu mam szybki bo nie chciałem faszerowac mojego leona przekażnikami :P.
Zawsze mozna jechac do jakiegos elektryka ale naprawde dobrego ktory wie o co chodzi bo ja u jednego byłem i skasował mnie 100 zł a nic nie zrobił. Wiąze sie to jednak z niezłymi kosztami.
Mariano
Stella
Stella

Postprzez AdamTower » 21 listopada 2006, 13:40

Ja właśnie ostatnio przerabiam montaż lusterek elektrycznych. Narazie wymieniłem całą wiązkę w drzwiach kierowcy i niestety przynajmniej jedno lusterko nie działa. Mam także silniki wszyb przednich, na próbę, ale na nich to już nic nie działa, nawet szyby nie chcą, przyciski (4x) raz działają, raz nie, natomiast "stare" (2x) działają na nowej wiązce ale nie świecą. Pytanie - czy jak wymienię wiązkę drzwi lewych to zadziałają lusterka ? auto jest z 2000r ?Mariano, piszesz,że z 2000 rokiem mogą być kłopoty.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez stibi » 21 listopada 2006, 19:05

No to sie zapowiada jazda!

przekazniki do szyb! czy to prawda? a lusterka tez chce wymienic na skladane!

pozdro
stibi
Stella
Stella

Postprzez Mariano » 21 listopada 2006, 22:11

z częściami które są z 2001 roku i powyżej są kłopoty. Jak masz silniczki z 2000 roku to powinno byc dobrze.

Przyciski będa świecić jak podłaczysz kabel (szaro-niebieski) bezpośrednio pod kabel który idzie do regulacji podświetlenia tez szaro-niebeski. Inaczej nie da rady gdyż potrzebny by był moduł komfortu.

Jak podłączysz wszystko to i tak nie bedziesz mogł sterowac szyba po stronie pasazera poniewaz za to odpowiada moduł komfortu.

Aby wsztko działało musiałbys miec wszstkie czesci z jednego modelu. Moduł komfortu i silniczki powiiny miec te same oznaczenia i najlepiej jakby to było z 2000 roku, bo z 2001 i powyzej moduł komfortu potrzebuje sygnał z licznika po szynie CAN.
Mariano
Stella
Stella

Postprzez AdamTower » 21 listopada 2006, 22:36

Mariano, czyli jeśli wiązki i silniki szyb mam z rocznika 2002 to lipa ??
Dodam, że oryginalnie mam szyby latane z przodu, a chciałem uzyskać elektryczne i podgrzewane lusterka :roll:
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Postprzez Mariano » 21 listopada 2006, 23:50

Z elektrycznymi lusterkami nie wiem jak to jest bo sie tym nie bawiłem. Ale wydaje mi sie ze jak juz miałeś seryjnie zamontowane elektryczne szyby to wystarczy tylko dołożyc elektryczne lusterka i zmienic wiązki. No chyba ze masz juz wiązke z wyjściem na elktryczne lusterko.
Poniżej są schematy z elektryką. Na schemacie 25 są elektryczne szyby i lusterka. Schamty po rosyjsku ale po pinach i kolorach mozna dojśc co gdzie jest.
schemat

[ Dodano: Wto 21 Lis, 2006 ]
aha i prawdopodobnie musisz też zmienić moduł komfortu na taki ktory obsługuje elektryczne lusterka
Mariano
Stella
Stella

Postprzez stibi » 22 listopada 2006, 01:12

mam juz elektryke do drzwi z rocznika 2001 plus skaldane lusterka ale nie mam komfortu no ale jesli komfort bede mial z 2000 to nie musze zmieniac licznika. rozumiem ze jak podlacze komfort np. z 2001 lub 2002 i wiecej to cos nie bedzie dzialac? bo nie bedzie podlaczony sygnał z licznika CAN co kolwiek to oznacza! no a gdybym wymienil tez licznik to jak podlaczyc fizycznie sygnal do komfortu.

stibo
stibi
Stella
Stella

Postprzez AdamTower » 22 listopada 2006, 07:18

Mariano napisał(a):Z elektrycznymi lusterkami nie wiem jak to jest bo sie tym nie bawiłem. Ale wydaje mi sie ze jak juz miałeś seryjnie zamontowane elektryczne szyby to wystarczy tylko dołożyc elektryczne lusterka i zmienic wiązki.

No właśnie też tak czytałem kiedyś. Kolega MenIB ponoć tak robił. Może muszę przełożyć też drugą wiązkę do drzwi, może wtedy zagadają.

Idzie jakoś sprawdzić w module komortu czy będzie obsługiwał lusterka ??
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Postprzez Mariano » 22 listopada 2006, 15:58

AdamTower.
Musiałbys znależc ten moduł (nie wiem gdzie on jest, moze byc pod siedzeniem, moze byc pod kierownica-trza by spytac innych) Sprawdzic jakie ma oznaczenia i sprawdzic w etosie co on obsługuje.

Stibi.
Mam dla ciebie lekturke. :D. Musisz sie zarejestrowac.
link1
link2
W tym drugim linku jest opisane to dokładnie. Skoro masz elektryke z 2001 roku to powinno hulac na module z 2001 roku z takimi samymi ozaczeniami co silniczki (jesli oznaczenie silniczków to np 1C0.... to modul tez powniniem byc 1C0 ... ). Poczytaj moze coś ci pomoze. Nie recze za to co pisze bo sam w koncu tego nie podlaczyłem tylko zrobilem własna instalacje :). Zrezygnowalem po kupnie złego modułu :P i nie chciałem sie juz w koszty dalsze pakowac.
Mariano
Stella
Stella

Postprzez MenIB » 23 listopada 2006, 06:54

Ale zescie zamieszali z tak prostego tematu :-)
By wyprowadzic czytajacych i piszacych z bledu i naprowadzic na droge to idzie to tak:
- Kazde drzwi podlaczone dzialaja z przyciskiem zamontowanym w danych drzwiach nie zaleznie od tego czy modul komfortu jest czy go nie ma jesli dodamy do wtyka dzrzwiowego odpowiednie zasilanie
- We wtyczce zasilajacej jest + , - , + po stacyjce, + do podswietlania lampki, CAN + i CAN - oraz glosnik + i - czyli razem 8 kabelkow
- Sygnaly CAN + i CAN - ida TYLKO do modulu komfortu i nigdzie wiecej nie ida
- Silniczki zamka centralnego MUSZA byc podlaczone do szyby w drzwiach by ta dzialala poprawnie
- Wystarczy podlaczyc przednie szyby przy przerobce z panelem na 4 szyby ale z tylu nie beda dzialac zamki centralne ( zakladam ze ktos nie ma nic - ani zamkow ani szyb )
- Komfort MUSI byc z tej samej serii reocznikowej co silniczki
- Lusterka elektryczne dzialaja z kazdym modulem komfortu i kazdym silniczkiem szyb , lecz tylko z odpowiednim komfortem sie PODGRZEWAJA a z odpowiednim silniczkiem szyb sie SKLADAJA.
- Instalacja elektryczna od Golfa IV rozni sie tym od Leona ze podswietlanie przyciskow jest puszczone na osobnym kabelku a w Leonie wychodzi z silniczka , trzeba przelaczyc zgodnie ze schematem na mojej stronie.
- Jesli nie chcemy zmieniac komfortu a chcemy miec podgrzewanie to trzeba poprowadzic okablowanie z drzwi do modulu komfortu i podlaczyc " grzanie " pod bialy kabelek we wtyczce komfortu, pojawia sie tam 12V po wlaczeniu wlacznika szyby.
- NIE TRZEBA ZMIENIAC ZEGAROW by wszystko dzialalo, modol komfortu ma wlasna i niezalezna od niczego linie komunikacyjna, dodatkowo ta linia byla wykorzystywana jeszcze przez elektryczne fotele z pamieciami.

to tyle , a jak ktos ma inne zdanie to jego sprawa , proponuje wiec dla zabawy podlaczyc sobie silniczek i komfort w domu na stole pod zasilacz od CB radia i pobawic sie , pozdrowionka.
pozdr, MenIB
www.vag.com.pl

!! !! PROSZE nie pisac do mnie na PW tylko EMAIL, dziekuje !! !!
MenIB
Sport
Sport

Auto: Audik

Postprzez cebulka » 23 listopada 2006, 09:41

No nareszcie wszystko jasne :-) Dzieki MenIB, . Jak ktoś coś takiego robił niech poda ile to go kosztowało. Thx
cebulka
Sport
Sport

Auto: Silver leo 1.6 16V
Silnik: AUS 1.6

Postprzez AdamTower » 23 listopada 2006, 10:06

MenIB, wielkie dzięki za info. Będę dalej walczył, ale jak cos to sie odezwę. Pozdrawiam
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Postprzez stibi » 23 listopada 2006, 19:32

No i tak z tematu „jak zmienic mechaniczne szyby na elektryczne „ poznałem kilka układów łączących modul komfortu, szyby, lusterka, licznik, przelaczniki w samochodach Leon i Golf. Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i chwile zwątpienia kiedy zagłębiałem się w temat. Teraz już spie spokojnie bo wiem ze jest w Polsce taki facet jak MenIB :brawo:

Pozdrawiam
stibi
Stella
Stella

Postprzez AdamTower » 28 listopada 2006, 14:08

A więc tak - mój temat założenia elektrycznych lusterek, mając tylko elektryczne szyby przednie i centralny zamek na pilota.

Rocznik mojego auta to 2000, nr modułu komfortu 1J0 959 799 S - brak CAN

Wymieniłem wiązki w drzwiach na wiązki z 2002 roku, dlatego musiałem doprowadzić dodatkowe oświetlenie do przycisków, ponieważ wiązka była z CAN. Lustarka niestety NIE DZIAŁAJĄ.
Po poszukiwaniach, okazało się, że mój moduł komfortu obsługuje TYLKO szyby i central, nie ma możliwości obsługi lusterek. Zaadaptować programowo też nie idzie.
A więc niestety w moim przypadku nie wystarczyło wymienić tylko wiązki i lusterka.
Teraz pozostaje mi szukać modułu komfortu z rocznika 99-00 bez CAN, obługującego szyby, central i lusterka. Czuję, że będzie ciężko. :roll:
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Postprzez Asgaard » 28 listopada 2006, 22:25

hm... a co tak naprawdę daje moduł komfortu tym lusterkom, że one działają lub nie? MenIB: może dałoby się zasymulować sygnał który jest podawany do lusterek? Nie pamiętam jak to tam wygląda, ale chyba nie ma tam jakichś dziwnych układów scalonych w lusterkach czy też wiązce, więc może wystarczy jakieś napięcie przyłożyć odpowiednio?
230@430 Leon TDI (sold)
420@593 Eva :twisted:
233@450 A4 quattro :wink:
Asgaard
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon i Eva

Postprzez MenIB » 28 listopada 2006, 23:24

Całe sterowanie lusterkiem odbywa sie przez silniczek kierowcy, tlumaczylem juz na forum ze to nie ma znaczenia czy mamy komfory czy nie , i tak lusterko bedzie dzialac a szyba sie podnosic , tylko nikt mnie nie slucha chyba co Adas ??? Albo cos w kablach pomerdales no ale tak jak Ci napisalem , znajdziemy sie to zrobimy te Twoje lustereczka :-)
pozdr, MenIB
www.vag.com.pl

!! !! PROSZE nie pisac do mnie na PW tylko EMAIL, dziekuje !! !!
MenIB
Sport
Sport

Auto: Audik

Postprzez AdamTower » 28 listopada 2006, 23:37

Wysłałem Ci maila. A może wina to silniczków właśnie ??

MenIB napisał(a):Albo cos w kablach pomerdales

no całą wiązkę przełożyłem - nie było co pomerdać :wink:

MenIB napisał(a): znajdziemy sie to zrobimy te Twoje lustereczka

pewnie tak będzie trzeba :)
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Postprzez MACIEKKK » 29 listopada 2006, 08:56

Ja wymieniłem wiązkę w drzwiach i przełącznik i lusterka dzialaja, bez problemu jedyne ale to że nie działa podgrzewanie lusterek, ale to juz musi mi jakis elektryk podłączyć. by była możliwość skłądania luterek trzeba wymienić jeszcze silniczki od podnoszenia szyb
TURBO
MACIEKKK
Stella +
Stella +

Postprzez stibi » 29 listopada 2006, 09:21

Panowie!
O tym wszystkim pisal MenIB. to zadne rewelacje! i nie silniczki ale jeden silnik od strony kierowcy PRAWDA! :D

pozdrawiam
stibi
Stella
Stella

Postprzez AdamTower » 29 listopada 2006, 11:00

To czemu u mnie nie działa ? :roll:
Podejżewam, że winą we wszsytkim jest rocznik i zastosowany w nim moduł komf.

MACIEKKK, będziesz miał chwile podaj jaki masz rocznik leona i jak możesz sprawdź VAGiem nr modułu komfortu.

MACIEKKK napisał(a):nie działa podgrzewanie lusterek, ale to juz musi mi jakis elektryk podłączyć
podgrzewanie już sobie podłączyłem 8)
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Postprzez misiek_2 » 21 lipca 2008, 19:42

Witam wszystkich po raz pierwszy!
Troszkę odświeżę temat żeby nie było że nie szukałem :)
Chciałem zamienić tylne drzwi na takie z elektryką mam kupiony całą blache problem tylko w tym ze nic nie działa. Jest to podejrzewam wina ustawiania i podłączenia przewodów w kostce łączącej drzwi z samochodem. czy ktoś ma może rozpiskę przewodów i wie jaka jest różnica miedzy kostką od elektryki a or manuala.
Mam Leona z 2003 roku przednie szyby są elektryczne moduł komfortu to 1C0959799E.
misiek_2
Stella
Stella

Postprzez sleeper » 21 lipca 2008, 21:16

misiek_2 napisał(a):Witam wszystkich po raz pierwszy!

Bardzo nam miło, ale mamy osobny temat do przywitania się - trafiłbyś do niego gdybyś przeczytał regulamin. Nadrób zaległości :)
Pozdrawiam
SKODA Octavia RS TSI
Obrazek
sleeper
Ex LeonClub Team

Region: wielkopolskie
Auto: Octavia RS

Wymiana Korb na mechanizm elektryczny

Postprzez Ssaragos » 14 lutego 2018, 21:45

Witam. Wiem ze juz ten temat sie pojawiał, mimo tego i tak mam problem. W moim seacie mam elektryczne szyby z przodu i elektrycznie ustawianie lusterek bez podgrzewania i skladania. Leon jest z 2004 roku. Z tyłu sa korby, nie ma wiazki doprowadzonej do elektryki z tylu.

1.Doradzcie mi co musze kupic procz tego co wymienie zeby zamontowac elektryke z tylu
-panel z drzwi do sterowania (przod i tyl)
-mechanizmy elektryczne lewy i prawy tyl
-wiazke

2.I czytalem ze tam musi byc modul po canie (nie do konca wiem o co chodzi- tyle ze silniczki musza byc odpowiedniego modelu)
Stad kolejne pytanie jaki model tych silnikow i czy moge kupic np takie dwa http://allegro.pl/seat-leon-i-mechanizm ... l#imglayer i dopiac sie do wiazki przedniej czy cale okablowanie trzeba kupic?
Ssaragos
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I
Silnik: TDI pompa VP

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne