Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

zablokowane drzwi / klapa nie chce sie otworzyć

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

zablokowane drzwi / klapa nie chce sie otworzyć

Postprzez colin13 » 10 października 2016, 21:21

Pewnego razu potrzebowałem wyjąć coś z bagażnika więc otwieram auto z pilota i wszystko działała jak należy lecz problem pojawił się kiedy chciałem znowu otworzyć klape (w sensie podnieść) otóż dźwikam "eSke" a klapa zamknięta. Po chwili zdziwienia profilaktyczne zamknij / otwórz z pilota ale sytuacja bez bez zmian i tak już drugi tydzień mam zamknięty bagażnik i w sumie już o tym zupełnie zapomniałem aż do dzisiaj kiedy wracam do auta otwieram standardowo z pilota a drzwi kierowcy ta sama bajka - od środka ten słupek się podniósł a jak ciągne klamke to zamknięte. Co począć w takiej sytuacji?
colin13
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: APP 1.8

Reklama

Re: zablokowane drzwi / klapa nie chce sie otworzyć

Postprzez tatian » 10 października 2016, 22:49

Siłownik zamka klapy do wymiany. Jak sam nie puści musisz rwać osłonę klapy żeby ją otworzyć. W rączkach masz po jednej śrubie. I taka dobra rada na przyszłość jak się dostaniesz do wnętrza. Jak mi drugi raz padł ten siłownik to awaryjnie zrobiłem z drutu miedzianego coś na zasadzie rączki do podciągania, zamocowałem gdzie trzeba, wyciągnąłem to od góry i miałem awaryjne otwieranie.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Re: zablokowane drzwi / klapa nie chce sie otworzyć

Postprzez colin13 » 11 października 2016, 19:48

Udało się wejść do bagażnika po złożeniu siedzeń odchylić tapicerke od strony szyby i otworzyć ręką. Oto co sie stało: ten drucik który podnosi sie do góry kiedy ciągniemy "eSke" nie cofał się do samego końca tak aby zamek się wsunął przed niego więc ten drucik unosząc sie go nie otwierał ale poza tym lekkim niedociągnięciem wszystko działa prawidłowo. Wydaje mi się ze dzieje się tak kiedy znaczek na klapie nie jest domknięty a zatrzaśniemy klape. Zaczepiłem drucikiem awaryjne otwieranie jak będzie czas to się naprawi. Dzięki za pomoc.
colin13
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: APP 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne