Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Trzęsie przy hamowaniu.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Trzęsie przy hamowaniu.

Postprzez MiNiO » 14 listopada 2016, 18:33

Witam.
Od pewnego czasu odczuwam że przy hamowaniu autem trzęsie, czasem mocno aż kierownica lata, czasem lżej ... wymieniłem hamulce, tył przód, tarcze + klocki, a objaw jest nadal. Mechanik sprawdził cały przód, mówi że końcówki drążków mają lekki luz i są do wymiany, a tak poza tym, wszystko OK. Nie przewiduje że końcówki drążków, sprawiają że przy hamowaniu tak trzęsie że drga całe auto. Jak normalnie jadę, tzn. nie hamuję wszystko jest OK. Po nogą, pod hamulcem czuję... nawet jak jadę powoli i hamuję, jakby była krzywa tarcza hamulcowa, takie lekkie bujanie czuje ... ale tarcze są nowe :( i przed wymianą też autem trzęsło ... nie chce mi się wierzyć ze wymieniłem krzywe tarcze na krzywe tarcze nowe :P Ma ktoś pomysł, lub miał podobny objaw? Auto jeździło na 3 kompletach opon i felg, objaw zawsze ten sam.

Dzięki
MiNiO
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Trzęsie przy hamowaniu.

Postprzez adams » 14 listopada 2016, 23:22

Nie chcę Cie wprowadzać w błąd bo może teraz palne głupotę, ale skoro to nie klocki i krzywe tarcze, nie felgi i opony to może rozwalone łożysko na kolumnie mac persona (czy jak to się tam pisze). U mnie jak się totalnie rozsypało to było słychać tarcie przy skręcaniu ale nie kojarzę objawu żeby mi kiera latała przy hamowaniu. Z tym że jak jest górne mocowanie wyrobione to tez koło się nie zachowuje tak jak należy no nie.
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez adii100 » 15 listopada 2016, 08:08

Od jakiegos czasu mam to samo tarcze ok a przy hmowaniu trzesie kiera ,tak jakby luz byl z lewej strony .
adii100
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8T & R6

Postprzez MiNiO » 16 listopada 2016, 17:17

Im szybciej jadę tym bardziej trasie autem .... a jeśli jadę bardzo wolno i lekko hamuje to czuję buja auto na boki lekko.

Jak sprawdzić tarcze ? A może krzywa piasta ?chociaż objaw jest tylko przy hamowaniu... hmmm
MiNiO
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez marcin7x5 » 16 listopada 2016, 17:24

Trzeba zmierzyć bicie tarczy oraz piasty czujnikiem zegarowym.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Mucha1990 » 27 listopada 2016, 11:13

Miałem to samo w A3. Na 99% końcówki drążków kierowniczych. Koszt niewielki, także wymieniaj i będziesz miał pewność - tylko pamiętaj później o ustawieniu zbieżności.
Mucha1990
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez lukaef » 29 listopada 2016, 16:40

ja miałem to samo w toledzie na poczatku myslałem ze to wina tarcz wiec zakupiłem nowe lecz nic to nie dało pózniej sprawdziłem czujnikiem zegarowym piasty(tył) i okazały się krzywe :)
lukaef
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne