Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
przez mati123307 » 26 marca 2017, 22:58
Witam wszystkim mam problem z moim Seatem Leonem 99r 1.9 110 AHF
otóż pompa wspomagania przy skręcaniu kołami prawo/lewo lekko buczy oraz wyczuwalne są drgania nawet na podłodze, objawem jest też ciężkie kręcenie kierownicą na postoju.W dodatku przy dodaniu gazu na postoju na ok 2tyś obrotów i kręceniu kierownicą obroty zaczynają spadać.
Ktoś miał podobny problem?
czy to koniec pompy?
I jeszcze jedno pytanie czy Pompa wspomagania pasuje od silnika 1.6 z Leona 1?
-
mati123307
- Stella

-
- Auto: Leon 1
- Silnik: AHF 1.9
przez marcin7x5 » 27 marca 2017, 06:27
Pompa lub magiel zatarty/przepuszczający. Pompę musisz szukać od diesla bo mają większą "moc".
-

marcin7x5
- Cupra

-
- Region: kujawsko-pomorskie
- Auto: leon 1M
- Silnik: AUS 1.6
przez cristo » 27 marca 2017, 08:58
A ja proponuje zanim wydasz kasę spróbować zastosować uszczelniacz PRESTONE do układu wspomagania.Koszt ok 15zł.
W mondasie mi pompe uciszyło, a już wyła przy nalocie ok 320kkm - aktualnie dochodzę do 368kkm i jest cicho. Koledze w Audi A6 na pół roku usunęło wyciek z magla, czyli dość znacznie odsunęło naprawę. U drugiego w golfie 3 też wyciszyło, ale na razie ok miesiąca na tym siuwaksie jeździ.
-
cristo
- Stella +

-
- Region: mazowieckie
- Auto: Leon
- Silnik: ASZ 1.9
przez pablo_r » 2 kwietnia 2017, 21:53
To że obroty spadają jak się kręci na postoju, czy niskich obrotach to normalne. Jak poziom oleju w zbiorniczku, jest czy ubywa? Jakieś wycieki na wężach pompy wspomagania? Slychac pompe na niskich obrotach i kreceniem kierownica?
-
pablo_r
- Stella

-
- Auto: Leon Sport
- Silnik: APP 1.8
przez pancys » 12 kwietnia 2017, 14:46
Wszystko zależy jak bardzo spadają Ci te obroty, ale wnioskuję, że jest to znaczny spadek. Dodatkowo jeśli pompa buczy przy skręcaniu to raczej tutaj mamy źródło problemu. Możesz spróbować wcześniej kupić ten uszczelniacz - może pomoże przynajmniej na pewien czas, ale mi się wydaje, że pompa już skończyła swój żywot. Jakbyś potrzebował na stronce
https://www.ucando.pl/k/pompy-wspomagania/U0410 sprawdź sobie jak cenowo wyglądać będzie Cię wymiana pompy. Powodzenia!
-
pancys
- Stella

-
- Auto: Seat Leon
- Silnik: CBDB 2.0
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne