Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Oświetlenie wnętrza-Nie gaśnie oświetlenie wnętrza i drzwi.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Oświetlenie wnętrza-Nie gaśnie oświetlenie wnętrza i drzwi.

Postprzez Robak » 7 kwietnia 2017, 16:25

Witam, światło w kabinie i w prawych drzwiach świeci się nawet jak samochód jest zamknięty oraz na zapłonie i podczas jazdy.

Przeglądałem forum w poszukiwaniu podobnego problemu ale znalazłem tylko wątki z nie zapalającym się światłem w drzwiach itp.
Problem zaczął się po wizycie u mechanika wymieniał on ręczny i podpinał komputer żeby sprawdzić błąd ABS (ale wątpię że to może mieć coś z tym wspólnego)
Jakiś czas temu temu przestała działać lampka w drzwiach kierowcy i dźwięk informujący o zapalonych światłach, wiem że to wina mikro styku (czekałem na cieplejsze dni żeby się za to wsiąść).
Czy niegasnące oświetlenie kabiny i drzwi też może mieć coś wspólnego z mikro stykiem? Czekałem w samochodzie około 15min światło tak jak by próbowało się wyłączyć ale po sekundzie się załączyło.
Robak
Stella
Stella

Auto: Leon I
Silnik: TDI pompa VP

Reklama

Re: Oświetlenie wnętrza-Nie gaśnie oświetlenie wnętrza i drz

Postprzez marcin7x5 » 8 kwietnia 2017, 09:09

Musiałbyś sprawdzić czy nie masz błędu zapisanego w module komfortu. Może być też wina mikrostyku w drzwiach .
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Robak » 8 kwietnia 2017, 13:24

Sprawdziłem vagiem moduł komfortu znalazł takie oto błędy:

953 Przekroczenie czasu włączenia oświetlenia wnętrza nieznane ustawienie przełączników - błąd sporadyczny
1389 Przełącznik tylnej klapy - F124 zwarcie do masy - błąd sporadyczny

Błędy dało się skasować i po ponownym skanowaniu nic nie znajduje ale lampki dalej się świecą. Miałem problemy żeby się połączyć z modułem komfortu tzn w miejscu gdzie jest nazwa i numer seryjny modułu wyskakiwały losowe znaki i dopiero po kilku próbach wskoczyła jego nazwa i numer seryjny i wtedy się połączyłem.
Chyba zacznę od rozbierania tylnej klapy i zobaczę co da się zrobić. Dziwne jest tylko to że lampka w bagażniku działa prawidłowo tzn gaśnie w momencie zamknięcia klapy.
Robak
Stella
Stella

Postprzez krytdi » 8 kwietnia 2017, 19:49

Mikrostyk od tego bym zacza
1.9tdi ASV:Turbo ASZ+Sprzegło g60+Pompa 11+Wtryski 216+Wałek 38E+Fmic=?Km i ?Nm
krytdi
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez [gypsymh] » 8 kwietnia 2017, 20:21

Na słupku A pod plastikowa osłona jest kostka od wiązki drzwi. W zależności od rocznika auta jest kilka albo jedna kostka. Spróbować rozpiąć i zobaczyć czy światło gaśnie. W zamku jest kilka mikrostyków odpowiedzialnych za różne funkcje. Styk odpowiedzialny za podświetlenie się uszkodził i widzi cały czas otwarte drzwi.
M@r[!n LEON 1M- repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki
LEON 5F CUPRA 280 2.0TFSI/DSG/BLACK PERFORMANCE/ORANGE PAKIET
[gypsymh]
Sport
Sport

Auto: LEON 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Robak » 9 kwietnia 2017, 18:25

Rozebrałem słupek jest tam przewód ale nie posiada kostki także nie ma jak go rozpiąć. Jak znajdę więcej czasu wezmę się za rozbieranie drzwi bocznych żeby dostać się do zamka.
A czy przy otwieraniu tylnych drzwi też palą się lampki w przednich drzwiach? Nie pamiętam tego a odpadły by tylne do sprawdzenia
Robak
Stella
Stella

Postprzez adams » 9 kwietnia 2017, 23:59

Ja również obstawiam mikrowyłącznik w zamku, albo zimne luty na płytce drukowanej zamka. W tylnych drzwiach też się palą kopertówki jak i w przednich o ile masz wersję z kopertówkami z tyłu a nie z odblaskami (tak łopatologicznie gdyby ktoś nie wiedział jak na szybko rozpoznać to lampki są w połowie białe, a odblaski całe czerwone :mrgreen: ) Powodzenia w rozkręcaniu drzwi :)
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne