Kupilem sobie bagaznik na klape Decathlon 300 https://goo.gl/YRTQkq. Problem w tym ze za bardzo to mi sie nie podoba sposób montażu na Leonie. Sa tu dwa podstawowe wątki:
Wątek 1
Nasze Leonki maja ta unikalna charakterystykę iz tylna szyba jest pod dość małym kątem (powiedzmy 45 st). Konstrukcja tego typu bagażnika, patrząc na inne modele samochodów z duzo wiekszym katem tylnej szyby, ma za zadanie stabilizacyjne całego zestawu. Niestety według mojego wrażenie tak mały kąt powoduje przeniesienie ciężaru zestawu bagażnika bezpośrednio na szybę, co mi sie za bardzo nie podoba. Muszę tu wspomnieć iż nie udalo mi sie znalesc zadnego przypadku pękniętej szyby z powodu przeciążenia od bagażnika rowerowego.
Wątek 2
Sprawa ma sie odnosnie miesca kontaktu bagaznika z szyba. Gdzie szyba jest najmocniejsza. Znalazlem juz chyba wszystkie możliwe sposoby montażu tego bagażnika:
a) na spoilerze
b) pod spoilerem
c) wysoko na szybie
d) na środku szyby
e) na dole szyby nad wycieraczka
f) pod wycieraczka na dolnej krawędzi szyby.
Oczywiscie konstrukcja tego bagaznika wymusz zmiane geometri (kata) ramienia na którym mocujemy rowery w zależności od miejsca kontaktu z tylna klapa/szyba. I tu też już widziałem przypadki od prawie kata prostego (rowery znacznie wystajaca ponad obrys dachu) az do konta plaskiego (rowery całkowicie schowane za obrysem auta)
Tu przedstawiam moje dwie propozycje:

Moje obserwacje to: iż po poprawnym naciąganiu wszystkich tasm i zalozeniu roweru gorne tasmy sie luzuja, a boczne tasmy (niebieskie) powodują nacisk podpórki na szybe.
Podczas przeszukiwania internetu nie znalazłem analogicznego przykładu na Leonie. To co znalazłem to takie przykłady:
Jak widac z przykladu na Mondeo, montaz jes dokanywany przez pracownikow producenta, (tu nalezalo by zaufac profesjonalnosci i znajomosci bezwzglednej tego produktu tych pracownikow) i ewidentnie caly ciezar roweru spoczywa na szybie.

Pytanie więc proste, jak ja mam to zamontować zanim przejdę do analizy CFD i Catii albo Constructora aby zanalizować siły?
-- 3 sierpnia 2017, 12:04 --
Nowa fotka