Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Bujanie fotela kierowcy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Bujanie fotela kierowcy

Postprzez maruder1991 » 14 września 2018, 21:34

Cześć,
kolejny problem z moim leonem to bujany fotel kierowcy. Fotel jest elektryczny, regulowany w 4 płaszczyznach.

Poniżej filmiki o co dokładnie mi chodzi:

https://youtu.be/czvlv_wJ3hU

https://youtu.be/5OO4gNwaQFo

Zauważyłem, że problem dotyczy regulacji podniesienia/opuszczenia przedniej części siedziska. Poniżej zdjęcie o którą regulację mi chodzi:

Obrazek

Poniżej zdjęcia części na której widać luzy, czyli koło zębate. Niestety nie widziałem żadnych śrub, które ewentualnie można dokręcić żeby luz wyeliminować.

Obrazek

Obrazek

Czy miał ktoś podobny problem i jest w stanie udzielić rady? Z tego co widziałem to raczej nie jest kwestia dokręcenia jakiejś śrubki tylko luz pomiędzy kołem zębatym a prowadnicą. Być może się mylę to proszę o sprostowanie. Jeśli ktoś ma wiedzę jaką część wymienić żeby wyeliminować luz to proszę o info.
maruder1991
Stella
Stella

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Seat Leon
Silnik: AUQ 1.8

Reklama

Re: Bujanie fotela kierowcy

Postprzez adrusek » 14 września 2018, 23:29

Hey

Mam taki sam problem z fotelami kiedy ustawione są w połowie wysokości. Będę to robić ale czekam na resztę gratów do innych modów, żeby za jednym zamachem ogarnąć temat.

Problemem jest plastikowa biała zębatka od kasowania luzów międzyzębnego.. Z czasem zatrzaski które ją trzymają łamią się i luzują. Część nie jest do kupienia. Trzeba dać na wylot śrubki m4 i skręcić lub nagwintować gwint w plastikowej zębatce i skręcić całość.
Obrazek
adrusek
Sympatyk LeonClub

Region: dolnośląskie
Auto: Q5
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez maruder1991 » 15 września 2018, 07:08

Dokładnie zapomniałem dodać że bujanie występuje, gdy fotel jest ustawiony w pozycji pośredniej. W skrajnej pozycji nim nie buja. Zauważyłem właśnie ze te zatrzaski od białego plastiku są wylamane i ledwo co się trzyma. Zastanawiam się tylko czy to na pewno wina tego plastiku bo nie wydaje mi się że on blokuje właśnie ten luz bo według mnie jest trochę za delikatny.

Pozdrawiam
maruder1991
Stella
Stella

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Seat Leon
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez adrusek » 15 września 2018, 09:56

Ta zębatka jest problemem tego luzu. W googlach możesz znaleźć podobny problem w A6.
Obrazek
adrusek
Sympatyk LeonClub

Region: dolnośląskie
Auto: Q5
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne