Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wersja Leona.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wersja Leona.

Postprzez DeGie1996 » 27 lipca 2019, 22:32

Witam,
Od dwóch lat jeżdżę pięknym Leonem 90km diesel. Pomyślałem że pora na coś lepszego... To kupiłem piękna jedynaczkę, w wersji "FR" 1.8T.
Auto ma 180 koni, jest czarnego koloru, kod lakieru to chyba LC9Z. Srebrne lusterka, na wlepce w bagażniku jest napisane "FR". Leon jest też z 2005 roku.
Wszędzie na forach pisze że te rzeczy sprawiają że jest w wersji "FR" . Ale na autodna jest napisane Wersja Wyposażenia : Top sport.
Zaniepokoiło mnie to, więc pytam Was czy mam FR czy to jednak nie FR
DeGie1996
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: Leon 1
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: Wersja Leona.

Postprzez chlorek » 29 lipca 2019, 07:28

Nazwa TS została zamieniona na FR podajże w 2003r. Nie sugeruj się to co piszą na DNA, często mają błędy i nie prawdziwe informacje.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Vax » 29 lipca 2019, 11:48

Jeśli jest z 2005 to powinien być FR, ale różnice między TS a FR to i tak tylko kosmetyka.
Vax
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Dulson » 5 sierpnia 2019, 09:56

Dokładnie jak ludzie wyżej piszę ja mam z Seata Leon 2005 rok a r l FR i Tak patrząc nie patrząc Czym się różni od tego top sport czy Cupra to na pierwszy rzut oka i co do tej pory zauważyłem to lusterka które w moim przypadku są srebrne matowe

Na raporcie auto DNA Piszę właśnie u mnie że moja wersja wyposażenia to jest topsport co oczywiście jest totalnym błędem dopiero na fakturze oryginalnej zakupowej auta siedział wiedziałem że to na pewno jest wersja fr

Co do znaczą FR nie występował on na klapie bagażnika a jedynie na zewnątrz auta był on montowany pod kierunkowskazem bocznym.

Z tyłu twoja klapa aby wyglądała w 100% oryginalny powinna wyglądać tak po lewej stronie powinien być napis sad po prawej stronie jakby pani jeść na górnym indeksie napis Leon pod spodem 1.8 te i wszystkie te napisy powinny być kolorem srebrnym

Jakbyś chciał żeby się upewnić dla pewności mogę przesłać ci mój raport autodna i oryginalną fakturę zakupową mojego auta w salonie ASO i zobaczysz to do czego masz pytanie i myślę że tobie jakimi wtedy a tobie teraz wszystkie wątpliwości ewidentnie rozwieje Poza tym nawet jakbyś chciał nie ma problemu możemy swoją wersję wyposażenia porównać
Seat Leon 1M ARL FR/SC 05'
Dulson
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon 1M FR SC

Postprzez miroA3 » 5 sierpnia 2019, 10:06

Dulson napisał(a):Na raporcie auto DNA Piszę właśnie u mnie że moja wersja wyposażenia to jest topsport co oczywiście jest totalnym błędem

nie jest żadnym błedem, tylko DNA dekoduje wyposazenie na podstawie VIN, gdzie wychodzą kody PR

Każdy FR ma kody wyposażenia: A8H Top Sport Equipment ( wyposażenie top sport )

Nawet każde 1P czy też najnowsze 5F .

Dekodując wyposażenie 1P polift 2010 :

Obrazek

5F FR :

Obrazek

Dlatego zamiast gdybać, dekodujemy wyposażenie po numerze nadwozia VIN, niekoniecznie darmowymi dekoderami
na tym forum też jest odpowiedni temat w ktorym mozna o to poprosic

tyle
miroA3
FR
FR

Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez enka » 5 sierpnia 2019, 10:15

Ja mysle, ze bardziej chodzilo o to ze w 99% przypadkow FR to opisany powyzej wyglad/wyposaznie, ale:
1. W wersji z ARL - buda TopSport
2. W wersji z ARL - buda Cupra (FR Monza)
1.8t to chyba 'ewenement'

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Obrazek było Signo+ ASV/Top Sport ARL/2x A4 B6 AVANT TDI/jest FR ARL+++ Obrazek i Passat CC 2.0 TDI
enka
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: eFeRowe

Postprzez Dulson » 5 sierpnia 2019, 10:27

Tak z ciekawości czym w ogóle różni się Cupra(bez R) od Top Sport bo jako tako rocznikowo to szło Cupra>TS>FR
Seat Leon 1M ARL FR/SC 05'
Dulson
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1M FR SC

Postprzez DeGie1996 » 5 sierpnia 2019, 16:10

Mówiąc o wlepce mam na myśli ta obok koła zapasowego. Z kodem lakieru, na mojek klapie jest nazwą auta i oznaczenia silnika 1.8T.
W książce serwisowej niemieckiej też jest adnotacja FR
DeGie1996
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: Leon 1
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne