Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Klikający pedał hamulca

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Klikający pedał hamulca

Postprzez Daria_ONY » 2 sierpnia 2019, 21:00

Szanowni Forumowicze - to mój pierwszy post na tym forum i od razu z problemem... :-(

Problem dotyczy klikania (bo tak należy nazwać ten dźwięk) przy wciskaniu pedału hamulca w początkowej fazie jego naciskania (niezależnie od tego, czy silnik jest uruchomiony, czy nie). Kliknięciu towarzyszy uczucie jakby niewielkiego uskoku pedału. Poza tym hamulce wydają się działać poprawnie.
Oczywiście szukałam w Sieci oraz tu na forum podobnego wątku, ale bezskutecznie.

Udało mi się jednak znaleźć stary film na YT dokładnie ilustrujący mój problem - niestety, w komentarzach nie podano rozwiązania...:

https://www.youtube.com/watch?v=aDg5YukhAg0

Uprzedzając sugestie, że klikanie pochodzi od wyłącznika/czujnika świateł "STOP" - niestety nie, zdemontowałam go i jak klikało, tak klika... :-(

Znalazłam informacje, że zużywały się elementy łożyskujące pedał: 1J0 721 153 ("panewka") oraz WHT 000 671 ("czop łożyskujący"), ale jakoś trudno mi sobie wyobrazić, by ich zużycie dawało takie efekty jak u mnie (raczej spodziewałabym się jakiegoś luzu pedału, a niczego takiego nie wyczuwam).

Byłabym wdzięczna za jakieś sugestie/pomysły. :?
Daria_ONY
Stella
Stella

Region: opolskie
Auto: SEAT Leon MK1
Silnik: BCB 1.6

Reklama

Re: Klikający pedał hamulca

Postprzez biz0n » 2 sierpnia 2019, 21:17

U mnie podobny objaw dawała rurka hamulcowa, wyskoczyła z zatrzasku i przy wciskanu kiedy powstaje ciśnienie stukala o jakiś element samochodu

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Obrazek
biz0n
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Seat Leon Xcellence
Silnik: CZCA 1.4

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne