Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Włącznik ogrzewania tylnej szyby

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Włącznik ogrzewania tylnej szyby

Postprzez grundi » 11 grudnia 2019, 19:52

Mam problem jak kolega cyc999, mianowicie:
Problem polega na tym, że podświetlenie włączanika jest cały czas pomarańczowe (czyli grzanie jest włączone). Włącznik działa normalnie tylko jest problem podświetleniem. Miał ktoś podobny problem, czy wymiana włącznika rozwiąże problem?

Kupiłem inny przełącznik i jest taka sama reakcja. Czy posiada ktoś pinout tego przełącznika? Raczej wątpię, żeby kolejny przełącznik był tak samo ubity. Nie wiem natomiast czy można podać na sucho 12V. Nie chciałbym ich uszkodzić.

EDIT: Znalazłem w przycisku masę i zacząłem podawać +12V. Dioda zapaliła się na czerwono (w obu przyciskach) :shock: . Wychodzi na to, że włącznik ogrzewania jest sprawny i musi być jakieś zwarcie w instalacji skoro ogrzewanie działa cały czas.

Nadal szukam rozpiski pinów.

Kable w klapie mam odłączone od ogrzewania, natomiast kupiłem nowy wkład lusterka z ogrzewaniem. Fajnie gdyby chociaż lusterka się podgrzewały (tylna szyba ma znaczne ubytki w paskach, to temat raczej nie na mrozy), natomiast po podpięciu przycisku będą grzać cały czas, co skutkować będzie nie dość, że zwiększonym poborem prądu (aku już ma dobre lata za sobą), to z czasem jeszcze matę ubije jak poprzednią.

Czy ktoś wie gdzie szukać problemu co do tego zwarcia? :-( W 1M ponoć przekaźnika od ogrzewania lusterek/tylnej szyby nie ma.
grundi
Stella
Stella

Region: opolskie
Auto: Leon 1M
Silnik: AKL 1.6

Reklama

Re: Włącznik ogrzewania tylnej szyby

Postprzez marcin7x5 » 12 grudnia 2019, 18:06

Najczęściej przyczyną jest załamany przewód lub przewody w przelotce klapy bagażnika.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Włącznik ogrzewania tylnej szyby

Postprzez grundi » 25 grudnia 2019, 13:07

To będę sprawdzał niebawem :)
grundi
Stella
Stella