Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zablokowane drzwi przednie pasażera

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zablokowane drzwi przednie pasażera

Postprzez patent » 22 grudnia 2019, 19:36

Cześć, problem jak w temacie. Nie mogę otworzyć drzwi pasażera ani od środka ani od zewnątrz. Jak sobie z tym poradzić? Chyba nie rozbiorę drzwi od środka bez ich otworzenia? Jest możliwość jakiegoś otworzenia awaryjnego? Klin między uszczelkę szyby i wygięty drut też pewnie nie pomoże? Spotkał się ktoś z takim problemem?
patent
Stella
Stella

Region: łódzkie
Auto: Seat Leon 1
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Zablokowane drzwi przednie pasażera

Postprzez brtk » 23 grudnia 2019, 19:14

Bezinwazyjnie chyba nie dasz rady jak masz przykręcony boczek od dołu(będziesz musiał poświęcić i połamać ten boczek tam gdzie trzymają śruby od dołu, by dostać się do blachy, tylko odkręcić co się da, tj. boczek w uchwycie przy klamce) i jakimś cudem samo Ci nie pusci i nie otworzy. Musisz zdjąć boczek i spróbować ręcznie mocno za linkę, jak to nie da skutku,
to niestety potem odkręcić szybę i zdjąć blachę, albo chociaż uchylić i jakoś odryglować ręcznie zamek.
Jak się nie czujesz sam na siłach, to lepiej oddaj do mechanika.
brtk
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Toledo 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Tracer2 » 23 grudnia 2019, 20:33

Jak otworzysz drzwi tylnie to na wysokości klamki zobaczysz zaślepke w drzwiach przednich.
Odpowiednio wygiętym torxem można poluzować śrube która się kryje za nią i wyjąc zaślepkę wkładki klamki jak nie masz wkładek.
Potem do tej dziury włożyłem duży płaski śrubowkręt i pokręciłem takim kółkiem, które otwiera wkładka jak jest i mi zamek się otworzył.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez patent » 23 grudnia 2019, 20:54

Dzięki za odpowiedzi. Dodam, że w drzwiach od kierowcy przy włamaniu popsuli mi wkładkę i zastanawia mnie czy jak wymienię na nową to drzwi od strony pasażera mogą zadziałać? Próbowałem dziś rozmontować ten popsuty zamek od kierowcy i odkręciłem torxem śrubę z boku pod zaślepką, ale coś blokuje i nie mogę wyjąć zamka. Dłubałem przy wkładce i złamała się, a na pewno była już mocno naruszona i pęknięta. Jak rozbiorę drzwi to powinienem wyjąć ją bez problemu?
patent
Stella
Stella

Postprzez Tracer2 » 23 grudnia 2019, 21:07

Zaślepka nie wychodzi od razu tylko jakoś trzeba nią trochę poruszać i po jakimś czasie wyjdzie.Trochę ją podważałem tylko na lakier trzeba uważać.. Lewy zamek raczej nie ma nic do prawego.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Postprzez patent » 23 grudnia 2019, 21:16

Tylko, że problem polega na tym, że wkładka była na tyle popsuta, że wcześniej, nawet bez odkręcenia śruby z boku drzwi wychodziła razem z tym plastikiem chociaż po części, bo całej nie próbowałem wtedy wyjąć. A teraz po odkręceniu śruby nie chce się ruszyć. Coś musi ją blokować. Będę jeszcze próbował kręcić wkładką, podważać plastik, itp. Ale nie wiem czy jak mi się nie uda w taki sposób wyjąć to po rozkręceniu drzwi jest szansa, żeby ją wyjąć?
patent
Stella
Stella

Postprzez adams » 23 grudnia 2019, 23:02

Odbierz PW ;)
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez zumba » 11 stycznia 2020, 20:56

Mam to samo, nie mogę otworzyć drzwi od środka ani od zewnątrz co mogło się uszkodzić i jak naprawić ?
zumba
Signo
Signo

Auto: Leon I

Postprzez marcin7x5 » 12 stycznia 2020, 12:23

Pewnie mechanizm zamka jest do wyczyszczenia i przesmarowania. Spróbuj wyjąć wkładkę z drzwi i wypiąć linkę wpiętą w klamkę. Nieraz jak za mocno się ją napnie to też takie problemy występują.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Bonus » 27 stycznia 2020, 01:11

Dokładnie jak za bardzo napnie się linkę do klamki zewnętrznej to po pociagnieciu klamki zamek sie zatnie (ramię stanie bo przekroczy zakres ruchu) trzeba wkładkę wyciagnąć i odepchnąć ramie ustawiać linkę z luzem
Lemur 1.6 AKL łatwiej wymienić co działa - karoseria niezardzewiała
Bonus
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: AKL 1.6

Postprzez litman83 » 25 marca 2020, 23:22

I jak otworzył ktoś sam ten zamek z przodu od strony pasażera?Ta wkładka wyjdzie z tym plastikiem ?Probowalem,nie ciągnąłem na siłe tylko lekko ruszałem i milimetr może dwa się rusza.Boje się połamać ten plastik jak ciężko będzie szło.A na tego torxa tam jest słabe dojście z boku żeby poluzować. Mam TopSporta ARL.Miesiac czasu już tak jeżdże :roll: Aha jeszcze gdzieś się doczytałem,że pod tym plastikiem może być dziura na kluczyk.Korci mnie to podważyć,ale boje się połamać.Auto jest z 2004r.Moze faktycznie wystarczy sam plastik podważyć co?
litman83
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez hubecikk » 26 marca 2020, 00:25

u mnie było tak że klikałem odblokuj i zablokuj w drzwiach od kierowcy i jednocześnie ręką waliłem od góry w boczek i po 5 minutach się otworzyło
hubecikk
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez Tracer2 » 26 marca 2020, 04:21

litman83 napisał(a):.A na tego torxa tam jest słabe dojście z boku żeby poluzować. ?

Jak tylnie drzwi otworzysz to dojście jest tylko torxa ja odpowiednio wygiąłem.
Tracer2
FR
FR

Postprzez DzieX » 26 marca 2020, 20:57

Czemu nie zdejmiecie boczka i nie odblokujecie tych drzwi zamiast je giąć?
SEAT Toledo .:R32 4x4 DSG facebook blog | SEAT Leon
DzieX
Sport
Sport

Auto: Toledo 1M V6 BHE
Silnik: benzyna inny

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne