Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Rev matching - późna reakcja pedału gazu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Rev matching - późna reakcja pedału gazu

Postprzez patent » 25 lutego 2020, 13:21

Oglądałem filmiki o rev matchingu, technice redukcji biegów i zauważyłem u siebie że pedał gazu późno reaguje przy wciśniętym sprzęgle. Dodam, że sprzęgło chyba też powoli kończy swój żywot. Nie ślizga się, ale wysoko łapie. Czym może być spowodowana ta późna reakcja gazu? Ma to jakiś związek ze sprzęgłem czy problemu szukać gdzie indziej?
patent
Stella
Stella

Region: łódzkie
Auto: Seat Leon 1
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Rev matching - późna reakcja pedału gazu

Postprzez marcin7x5 » 25 lutego 2020, 18:13

Masz pedał elektroniczny i minimalna zwłoka jest naturalną. Pytanie jak duża jest u ciebie? Zawsze możesz sprawdzić tagiem jak reaguje ECU na sygnał z czujników w pedale.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez patent » 25 lutego 2020, 22:31

Marcin7x5 coś mi się wydaje, że ta zwłoka nie jest minimalna, ale mogę się mylić. Tagiem mówisz... Mógłbyś bardziej szczegółowo to opisać? Czekam na kabelek. Na dniach powinien przyjść. Nigdy się w to nie bawiłem. Program jest w stanie ewentualnie zdiagnozować np. złą pracę potencjometru?
patent
Stella
Stella

Postprzez hugoboss2048 » 26 lutego 2020, 11:57

Zwłoka przy elektronicznym pedale nie jest może jakaś olbrzymia, ale mimo wszystko na tyle duża, że trzeba się przyzwyczaić do tego by odpowiednio dozować gaz przy redukcji. W poprzednim aucie z gazem na linkę zdecydowanie łatwiej było mi trafić w odpowiednie obroty, było to po prostu bardziej przewidywalne. Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje plusy i minusy - musisz przywyknąć, tak sądzę ;)
hugoboss2048
Stella +
Stella +

Region: lubelskie
Auto: Seat Leon Cupra R
Silnik: BAM 1.8

Postprzez patent » 26 lutego 2020, 16:25

Wstawiam filmik z działaniem pedału gazu: https://www.youtube.com/watch?v=RloWtBUq_Fg&feature=youtu.be Takie opóźnienie jest w normie? Dało by rade ciut przyspieszyć reakcję?
patent
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 26 lutego 2020, 19:45

Nie widzę tu nic niepokojącego. Musisz przywyknąć. Ja jak kupiłem swojego to przez pierwszy tydzień nie umiałem płynnie nim ruszyć. Jak będziesz miał kabelek to w którejś z grup powyżej 60 jest wskazanie z czujników w pedale. Podczas równomiernego wciskania wskazanie zmienia się o 2%.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez patent » 26 lutego 2020, 20:51

Podłączyłem auto pod komputer. Vag w grupie 062 pokazuje w trzecim okienku (niestety nie mam podpisanych tych okienek, tylko "load") wartość 14% bez wciśniętego pedału, a jak wcisnę oporowo 76%. Przechodzi płynnie i z tego co widzę reaguje z podobnym opóźnieniem jak na filmiku więc mogę wykluczyć problemy mechaniczne. Rozumiem, że po prostu muszę się do tego przyzwyczaić? I te wartości od 14% do 76% też są ok?
patent
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 27 lutego 2020, 18:21

Niestety tak.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez patent » 27 lutego 2020, 22:52

Sory, że męczę, ale sprawdzałem na dwóch innych autach, gdzie również jest potencjometr i tego opóźnienia nie ma. Być może tak jest w Leonie, ale tak na logikę, przecież to po prostu sygnał jak w kontrolerze gier i reakcja powinna być natychmiastowa. Wiadomo, że jak latencja w grach wynosi zbyt dużo to nici z dobrej zabawy ;) Znalazłem na necie coś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=9YLKBosuWCg Na innym forum ktoś pisał, że to testował w swoim aucie i tu cytuje: "passat dostał nowe życie .. muskasz gaz i passat idzie ogniem ". Istnieją też urządzenia, które mają zniwelować te opóźnienie jak np. tu: https://www.tuningbox.com/en/tune-pedal.htm Nie ma w Vag'u opcji, żeby coś pozmieniać? I jeszcze jedno pytanie... Ten test pedału gazu w Vag'u to reakcja na wciśnięcie pedału czy reakcja przepustnicy? Bo może wyczyszczenie przepustnicy coś by pomogło?
patent
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 28 lutego 2020, 19:56

Jest to raczej reakcja przepustnicy na sygnał z czujnika przetworzony przez ECU. Mycie przepustnicy zdecydowanie poprawia sytuację... niestety na niezbyt długo.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez patent » 2 marca 2020, 22:42

Zauważyłem, że odgłos podobny do zasysanego powietrza jest natychmiast po naciśnięciu podełu. Po prostu leniwie się zbiera, ale może tak być musi :) Przy większych obrotach, ponowne wciśniecie pedału daje natychmiastową reakcję. Zastanawia mnie czy aby moje obroty nie są zbyt niskie? Między 500 a 600 RPM to nie zbyt mało na biegu jałowym?
patent
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 3 marca 2020, 18:40

Niestety te silniki mają niskie obroty ok 630-670. Jeżeli są niższe to albo brudna przepustnica albo początki kłopotów z egr/odmą silnika.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez patent » 4 marca 2020, 23:52

Marcin7x5, te 630-670 to wartości książkowe? Jeśli mam poniżej 600 to warto w Vagu je ciut podnieść? Przepustnica i egr wyczyszczone. Odmy nie sprawdzałem.
patent
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 5 marca 2020, 19:11

Niczego nie podniesiesz vagiem . Ecu ma w sobie zapisane parametry stabilizacji biegu jałowego i powinno być właśnie 630-670 obr. Jeżeli jest mniej a obroty są stabilne to może być brudna przepustnica lub zbyt duże obciążenie silnika na biegu jałowym wskutek np za małego przepływu powietrza do silnika.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez sebaaa » 15 marca 2020, 08:15

Przepraszam jeśli nie w tym miejscu piszę. Mam leona st fr 2.0 tdi 150 km dsg, podczas jazdy z daną prędkością, gdy nagle wcisnę gaz głębiej auto ma opóźnie 1,5 sekundy zanim przyspieszy. Jest możliwość zniwelowania tego? Czasami jest to problematyczne. Pozdrawiam
sebaaa
Signo
Signo

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne