Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zablokowane drzwi kierowcy.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zablokowane drzwi kierowcy.

Postprzez madar » 16 sierpnia 2020, 07:31

Witam. Wiem, że temat był, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Wczoraj podczas jazdy zablokowałem sobie drzwi z przycisku z wewnątrz i niestety nie da się ich już otworzyć-ani z zewnątrz ani od środka.
Proszę Was o pomoc. Mam problem z kręgosłupem i ciężko jest mi przełazić w samochodzie.
Próbowałem mocno ostukać drzwi.dociskać do karoserii. Popuściłem i naprężyłem też naciąg linki zewnętrznej nic to nie daje. Rygiel w drzwiach cały czas ma tendencje do ciągnięcia w dół. Pomocy
Doradzcie coś Panowie.

-- 16 sie 2020, o 08:31 --

Wydaje mi się, że siłownik zawiesił się w pozycji Safe i nie może ruszyć.
Który - coś?
madar
Signo
Signo

Auto: Seat Leon I

Reklama

Re: Zablokowane drzwi kierowcy.

Postprzez Maszan » 16 sierpnia 2020, 13:54

Z kluczyka przekręcając tez nie otworzy? Jeśli nie to zostaje ci zdjęcie tylnych drzwi, wykręcenie wkładki zamka i śrubokrętem musisz rozwalić siłownik . Oczywiście zaopatrz się w nowy i trzeba wymienić.
Były:
Skoda 120@136 89' LPG
Skoda Felicia 1.3 MPI 98' LPG
VW Bora 1.9 TDI 01'
Są:
Seat Leon 1.6 16V LPG 05'
VW Golf 1.4 16V LPG 99'
Maszan
Signo
Signo

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez madar » 16 sierpnia 2020, 13:58

Z kluczyka też odpada. Ewidentnie trzyma siłownik elektryczny. Odlaczenie aku też nic nie daje. Po wyjęciu wkładki zamka też chyba nie widać siłownika, tylko miejsce w które wchodzi kluczyk i się nim przekręca :(
madar
Signo
Signo

Postprzez Maszan » 16 sierpnia 2020, 17:49

Przyświeć sobie o zobaczysz gore plastiku siłownika dużym(długim) śrubokrętem naparzasz żeby go rozwalić - akurat w górnej części jest zapadka safe locka. Taka operacje robiłem u siebie w Golfie miesiąc temu tyle że z drzwiami pasażera.
Tu masz zdjecie jak to wyglada od srodka:
https://obrazki.elektroda.pl/42_1268851105.jpg
Tu jest widok tej zapadki Safe Lock ( to biale/ kremowe ramie)
https://forum.vw-passat.pl/uploads/mont ... 59d345.JPG
Były:
Skoda 120@136 89' LPG
VW Bora 1.9 TDI 01'
Są:
VW Golf 1.4 16V LPG 99'
Maszan
Signo
Signo

Postprzez madar » 16 sierpnia 2020, 20:03

Dzięki za odpowiedź.
W tej chwili nie mam już jak zobaczyc. Jak wyjme tą wkładkę z bębenkiem Kluczyka to widzę miejsce gdzie wchodzi to wiosełko od kluczyka. Mam to rozwalić (na wylot) i wtedy rozwalę ten siłownik?
Czy po tej operacji będę mógł zamknąłem drzwi (oczywiście nie na kluczyk czy z centralnego) tylko po prostu zamknąć żeby nie były fizycznie cały czas uchylone?

-- 16 sie 2020, o 20:41 --

Czyli jak rozumiem ze zdjęć muszę nachrzaniac jakieś 3 cm w lewo od tego otworu na wkładke kluczyka? Muszę rozwalić tą część pomiędzy czerwoną, a niebieska strzałka? Mam też wyjąć klamkę, czy wystarczy tą samą część z wkładką kluczyka. Drzwi chyba normalnie zamknę - oczywiście nie na kluczyk...
madar
Signo
Signo

Postprzez Maszan » 17 sierpnia 2020, 06:30

Musisz wykręcić wkładkę z bębenkiem.Klamki nie ruszasz.Jednak żeby ją wykręcić raczej będziesz musiał zdjąć tylne drzwi no chyba że masz jakieś narzędzie które pozwala na wykręcenie zabezpieczenia wkładki zamka przy otwartych tylnych drzwiach- ja nie próbowałem .Lepiej odkręcić 2 spliny w przy zawiasach( od drzwi a nie od słupka) tylnych drzwi, odpiąć kostkę w harmonijce i zdemontować. Naparzaj poniżej wejścia na wioselko- generalnie nie zastanawiałem się gdzie byle by mi zapadka puściła i dało się otworzyć drzwi. Zamek miałem kupiony nowy żeby od razu rozbebeszyc resztę i wymienić. Jeśli siłownik puści to drzwi mechanicznie dalej da się zamknąć i otworzyć - on tylko steruje takim języczkiem blokując mechanicznie resztę zamka.
Były:
Skoda 120@136 89' LPG
VW Bora 1.9 TDI 01'
Są:
VW Golf 1.4 16V LPG 99'
Maszan
Signo
Signo

Postprzez madar » 17 sierpnia 2020, 08:12

Dzięki wielkie za pomoc. Jutro się pomęczę pewnie
madar
Signo
Signo

Postprzez Tracer2 » 17 sierpnia 2020, 13:14

Maszan napisał(a):że masz jakieś narzędzie

Drzwi tylnie się otwiera i torxa odpowiednio wygina i po 1/4 obrotu, powolutku wykręca.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez madar » 17 sierpnia 2020, 16:46

Thnx.
madar
Signo
Signo

Postprzez bontt » 3 listopada 2020, 14:02

Temat juz troche wisi ale mysle ze jeszcze nie jednemu sie przyda. Maszan podzieki lecą dla Ciebie.
Ja juz raz przerabialem temat zacietego zamka drzewiach tylnych, tyle ze tam da rade zdjąć tapicerke i te balche bez otwierania drzwi. Teraz problem dopadl przednie drzwi na szczescie prawe. Zbierałem sie do tego jak pies do jeża, nie miałem pojecia jak to ugryźć. Na szczescie po tym temacie jestem juz uzbrojonu w potrzebną wiedze.

Ps. U mnie ze wzgledu ze byly to drzwi pasazera i ze nie wiedziałem co z tym zrobic, jezdzilem tak pare miesiecy. Az pewnego razu przez przypadek ktos otwar mi te dzwi jak by nigdy nic. od razu poleciala tapicerka a teraz juz zamek wymieniony.
bontt
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: cupra R
Silnik: BAM 1.8

Postprzez Darek Budzynski » 7 grudnia 2021, 10:42

Cześć
Zablokowane mam drzwi kierowcy w leonie 1M, lecz nie będę pytał was jak je otworzyć, bo to wyczytałem z kilku tematów na forum.
Pytanie mam o zamki: 1. o nr.3B1837015A - ten pasuje po VIN do mojego samochodu, ale jest bardzo drogi dodatkowo na zamówienie z magazynu gdzieś w niemczech,pewnie sporo będzie trzeba czekać zanim go sprowadzą. 2. o nr.3B1837015AP- jak ustaliłem w Aso też jet do leona do lewych drzwi kierowcy tylko występował w samochodach od 2002r.Dodatkowo jest tańszy i mogę osobiście go odebrać, co skruci czas naprawy. Jeśli macie wiedzę na ten temat, to czy ten drugi będzie pasował? Leon 2000r z centralnym zamkiem VIN:VSSZZZ1MZ1R012992.
daro
Darek Budzynski
Stella +
Stella +

Region: lubelskie
Auto: leon 5f 1M
Silnik: DACA 1.5

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne