Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wariujące zamki i alarm

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wariujące zamki i alarm

Postprzez Filippo1 » 23 października 2020, 17:13

Witam. Piszę wsprawie mojego leona. Kilka tygodni temu padł mi zamek prawy tył i przód. Wymieniłem na nówkę SKV. Od tej pory po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki odrazu się zamyka i potrafi 3 razy się zamknąć. Zamykanie z pilota działa ale otworzyć go nie mogę, brak jakiejkolwiek reakcji muszę otwierać z zamka. Auto odpala normalnie ale przed włącza sie alarm. Szyby i lusterak dziłają bez problemu. Wymieniłem też od kierowcy zamek (SKV) dalej to samo. Podmieniałem 2 różne moduły komforu (te same numery) i dalej to samo. Pojawiły się błędy jak poniżej. Jakieś pomysły co może być przyczyną? Dziękuję za wszelkie pomoce i sugestie.

Będy:
01331- Door Control Module: driver side(j386) 49-10- No communications_ intermittent
01331 - Door Control Module: driver side(j386) 53-10 - Supply Voltage too low intermittent
00928 - Locking module for central locking front driver side (f220) 27-00 implausible signal
00929 - Locking module for central locking front driver side 27-10 implausible signal
00930 - Locking module for central locking rear left (f222) 27-10 implausible signal
00931 - Locking module for central locking rear right (f223) 27-10 implausible signal
Filippo1
Stella
Stella

Region: lubelskie
Auto: leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: Wariujące zamki i alarm

Postprzez marcin7x5 » 23 października 2020, 17:41

Tak to nieraz bywa z zamiennikami. Najlepiej to regenerować swoje zamki oryginalne.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez bzykofm » 23 października 2020, 20:33

Albo kupić oryginał i mieć święty spokój.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez weuek » 23 października 2020, 22:54

SKV ("Germany", a jakże!) to niezły przykład perfidnego młota na naiwnych/niespostrzegawczych. Bo to chinol (kolejna marka/nazwa wymyślona w Polsce, zamawiająca hurtowo w Chinach) niemający niczego wspólnego z SKF. Inne takie to denckermann (geprufte qualitat, a jakże) albo kraft (też musi brzmieć niemiecko, bo do Janusza to trafia).
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Region: podkarpackie
Auto: octavia 1Z5 elegance
Silnik: CAWB 2.0

Postprzez Filippo1 » 24 października 2020, 09:32

bzykofm napisał(a):Albo kupić oryginał i mieć święty spokój.

Jeśli to wina zamków SKV to dlaczego wyskakuje błąd drzwi lewy tył, gdzie jest oryginalny zamek? Nie miałem z nim żadnyh problemów. Moim zdaniem on powinien reagować na otwieranie z kluczyka.
Filippo1
Stella
Stella

Region: lubelskie
Auto: leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez miroA3 » 24 października 2020, 10:41

wszelkie cuda z zamkami, otwieraniem, zamykaniem, sterowaniem
- zaczynamy od sprawdzenia instalacji, wiazki drzwi, miedzy nimi a buda auta, tych idących " w gumie " widocznych po otwarciu drzwi
standard, to ulamane przewody, to pracuje
miroA3
FR
FR

Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez bontt » 3 listopada 2020, 11:14

marcin7x5 napisałeś najlepszym rozwiązaniem regenerowac swoje oryginalne i to właśnie mam w planie. Znalazłeś lub ktoś znalazł gdzie mozna kupic pasujące mikro wlaczniki? Grzebie w sieci juz od 2 dni i poki co znalazlem tylko te male do wewnątrz zamka i to prosto z chin. Tego wiekszego ktory najczęściej robi problemy który daje sygnal o otwartych drzwiach nigdzie nie mogę namierzyc. Chyba ze trzeba dopasowac jakis zamiennik i jakos go tam zamocowac.
bontt
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: cupra R
Silnik: BAM 1.8

Postprzez marcin7x5 » 3 listopada 2020, 19:23

Przeważnie problem z mikrostykiem nie jest w mikrostyku a w tworzywie jakim pokryta jest zapadka zamka. Ona pęka i się rozwarstwia przez co potem uszkadza się styk miktostyku z zapadką. Ja u siebie wycinałem ten plastyk na zapadce i nadlewałem w to miejsce klejem epoksydowym. Inni dodają też cieniutką blaszkę pomiędzy zapadkę a mikrostyk aby zapadka mocniej dociskała mikrostyk.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez FreeD » 4 listopada 2020, 16:59

Witam,
podłączę się pod temat.
U mnie był problem z zamykaniem z pilota... uszkodzony był siłownik... ( https://allegro.pl/oferta/silownik-zamk ... 5660232189 ) a od wczoraj, trochę mocniej zamknąłem klapę i nie mogę jej zamknąć, ani z kluczyka- tylko w lewo mogę przekręcić a w prawo nie drgnie, ani z pilota... śrubokrętem próbowałem go zablokować ale nic, lata w lewo w prawo. Koło zamka (tego na dole) znalazłem sprężynkę małą a długą. Nie wiem czy od zamka czy czegoś innego. Są takie zamki nowe/regenerowane? https://allegro.pl/oferta/zamek-klapy-b ... 7195503827
FreeD
Stella
Stella

Auto: Leon1M 1.9 TDI Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez bontt » 5 listopada 2020, 12:59

marcin7x5, tak, tak masz racje, problem jest w wytrarym platiku zamka. Myslalem tez o naprawie tego plastiku ale wydaje mi się ze jest on zanitowany, nie mozna go po prostu wyciagnac i naprawic, a naprawa w stanie zamontowanym jakos nie wydaje mi sie byc trwała naprawą. Pomysl mam wymienic ten mirko styk ma taki z blaszką, wtedy ten platik większą powierzchnią będzie załączał i tez nie powinno sie dalej wycierac. zamówiłem juz dwa takie mikrostyku na próbę, jak nie zapomne pstrykną zdjecia to dodam do tematu.
bontt
Stella
Stella

Postprzez brtk » 5 listopada 2020, 17:13

Freed, to załóż tą sprężynkę jak ci spadła i nie zatrzaskuje klapy. Ja w podobnym zamku bagażnika, bo od toledo już dwa razy sprężynkę od zamka zakładałem w poprzednią zimę, bo zamarzał mi zamek i przy mocniejszym pociągnięciu, sprężynka spadała ze swojego miejsca. Trochę kombinacji z pęsetą ale udawało mi się ją za każdym razem założyć.. ;)

Jeżeli chodzi ci o taką sprężynkę.
Obrazek
brtk
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Toledo 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez marcin7x5 » 5 listopada 2020, 20:05

bontt napisał(a):naprawa w stanie zamontowanym jakos nie wydaje mi sie byc trwała naprawą.

Nie tylko nie trwała ale wręcz niemożliwa. Bez wyciągania zamka się nie obejdzie...gdzie znalazłeś tak małe włączniki z blaszkami?
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez FreeD » 8 listopada 2020, 12:32

brtk, oki, będę się na dniach z tym bawić, a pamiętasz jaki tam jest klucz? Znalazłem że śruba M8X22, czyli to będzie (?) "klucz" 22 imbus czy torx? Łepek jest pół okrągły i kombinerkami jej nie złapie

https://seat.catalogs-parts.com/#{client:1;page:part;lang:en;region:e;model:leon+leon+4;modification:le;year:2003;modetype:268;group:8;subgroup:827;pnc:827020}#19
FreeD
Stella
Stella

Postprzez bontt » 10 listopada 2020, 21:59

marcin7x5 napisał(a):
bontt napisał(a):naprawa w stanie zamontowanym jakos nie wydaje mi sie byc trwała naprawą.

Nie tylko nie trwała ale wręcz niemożliwa. Bez wyciągania zamka się nie obejdzie...gdzie znalazłeś tak małe włączniki z blaszkami?

nie zrozumieliśmy sie, chodziło mi o wyciągnięcie tego uszkodzonego elementu z zamka a nie o sam zamek. Wiadomo że zamek trzeba zdemontować. Ale wyjęcie tego plastiku z zamka żeby go nadlać czy jakos oddtowrzyć..
Aktualnie udało mi sie znalęśc w miare pasujący wymiarami mikro wyłącznik prawie identyczny z orginałem tylko inne punkty mocujące.
Coś takiego,
https://www.conrad.de/de/search.html?se ... 4%1Fc14745
Wyłącznik jest z blaszką wieć nawet ten uszkodzony element plastikowy wyzwala bo bez problemu. Zanocowałem go tam na dwuskładnikowym kleju. do tego cała płytke znajdującą sie wewnąrze zamka przelutowałem, miała zimne luty.
Mam nadzieje że będze działać dożywotnio.
Do naprawy jeszcze 2 zamki .
bontt
Stella
Stella

Postprzez FreeD » 14 listopada 2020, 20:30

Problem zamka znaleziony- "urwana" sprężynka i zabrudzony zamek ( eska)- trochę wd-40, poruszanie i śmiga
A w zamku miałem coś takiego... ważne części czy nie było tematu? :D https://zapodaj.net/920dc281d5906.jpg.html
A po co jest wtyczka 3pin w zamku (ryglującym)? Będzie to od czujnika otwarcia bagażnika?
FreeD
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne