Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Prawdopodobnie gwizd turbiny na postoju przy 900obr.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Prawdopodobnie gwizd turbiny na postoju przy 900obr.

Postprzez Rafal_W_wa » 11 marca 2008, 14:52

Szukałem i nic takiego nie znalazłem chyab że ktoś jakoś dziwnie zatytuował.
Gdy zapale auto...postoi chwile czasem dłużej.. zaczyna być słychac taki gwizd ... taki jak od turbiny... gdy dodaje gazu to słysze taki gwizd juz od ok 1200obr... czy ten gwizd to turbina ... ?
Jesli tak to czy nie załacza mi się za wczesnie i czym to może być swpowodowane?
Rafal_W_wa
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1,9 TDI '03

Reklama

Re: Prawdopodobnie gwizd turbiny na postoju przy 900obr.

Postprzez M@riusz » 11 marca 2008, 15:44

Hej,
Wydaje mi sie ze to może być jedna z rolek rozrządu, moze sprzęgło alternatora juz ma dość, a moze napinacz paska wielorowkowego.

Tu bym szukał przyczyny

Pozdr
M@riusz
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1.9 TDI 90KM

Postprzez belzi » 11 marca 2008, 17:16

Rafal_W_wa, z tego co wiem, to turbina zaczyna pompowac dopiero od ok. 1800-1900 rpm, wiec ja bym raczej tez wykluczyl, tak jak kolega napisal, przyczyny szukalbym gdzie indziej
powered by ECUProject®
A4 + Yamaha WR450F + Yamaha FZ8
Obrazek
belzi
Cupra
Cupra

Auto: A4 + WR450F + FZ8

Postprzez tomek163 » 11 marca 2008, 21:10

ja mam taki objaw od czasu wycięcia katalizatora, jak włączę silnik to zaczyna po chwili "gwizdać" jak dodaje gazu to zmienia sie odgłos mi to nie przeszkadza i chyba tak ma byc.
tomek163
Signo
Signo

Auto: 1.9 PD

Postprzez jaro4444 » 11 marca 2008, 22:19

Rafal_W_wa napisał(a):Gdy zapale auto...postoi chwile czasem dłużej.. zaczyna być słychac taki gwizd ... taki jak od turbiny... gdy dodaje gazu to słysze taki gwizd juz od ok 1200obr... czy ten gwizd to turbina ... ?
Jesli tak to czy nie załacza mi się za wczesnie i czym to może być swpowodowane?

Normalnie w silniku TDI poprzez EGR część spalin wraca do dolotu kiedy silnik pracuje na obrotach jałowych. Jednak po 60 albo 90 sek jeśli nie dotkniesz gazu (nie pamiętam, trzeba to sprawdzić w materiałach źródłowych) EGR zostaje zamknięty - tym samy więcej gazów wylotowych napędza turbinę i świszcze ona delikatnie.
Jak usłyszysz jej świst to weź lekko przegazuj - jeśli masz działający EGR to powinna się uciszyć.
Ruszaj niczym wiatr dumny synu mój
Jesteś obrońcą
Zesłał cię Bóg

Superb 2 2.0 TDI CR CFGB by R-Performance
jaro4444
Sport
Sport

Auto: Superb 2
Silnik: diesel inny

Postprzez Rafal_W_wa » 11 marca 2008, 22:27

jest dokładnie jak pisał kolega...
czyli postoi jak nagrzany...i gwiżdze .... jak przegazuje jakis czas ok.. stoi dalej to znow zaczyna gwizdać... i tak wlasnie słychac... że jakby coś zaskoczylo..i zaczyna się gwizd...

gwizd jest z wydechu bo dziś sie przysłuchałem dokładnie... przy silniku tego nie słychac...

to wkoncu jak jest z ta turbina... wiem że pompuje od ok 1800 ale widac jak ma np 1000 obr to tez delikatnie sie napedza skoro swiszczy nawet gdy egr sie zamknie...
mi to nie przeszkadza...poprostu nei znam sie na dieslach... i wole cos zdiagnozowac wczesniej jak potem reanimowac..
Rafal_W_wa
Stella +
Stella +

Postprzez jaro4444 » 11 marca 2008, 22:36

Rafal_W_wa napisał(a):to wkoncu jak jest z ta turbina... wiem że pompuje od ok 1800 ale widac jak ma np 1000 obr to tez delikatnie sie napedza skoro swiszczy nawet gdy egr sie zamknie...
mi to nie przeszkadza...poprostu nei znam sie na dieslach... i wole cos zdiagnozowac wczesniej jak potem reanimowac..

Turbina pracuje ZAWSZE.

Jednak od pewnych obrotów odczuwalny wyraźnie jest efekt jej dzialania - np od 1800. Wszystko to zależy od silnika, rodzaju sterowania turbiną, programu, ....

Generalnie w TDI VP z turbiną VNT wszystkie spaliny jakie produkuje silnik (poza tymi co wrócą przez EGR) przelatują przez turbinę i wirnik turbiny ZAWSZE się kręci.
Ruszaj niczym wiatr dumny synu mój
Jesteś obrońcą
Zesłał cię Bóg

Superb 2 2.0 TDI CR CFGB by R-Performance
jaro4444
Sport
Sport

Auto: Superb 2
Silnik: diesel inny

Postprzez Rafal_W_wa » 11 marca 2008, 23:07

tak własnie mysłałem ... ale niektorzy mowia ze przed 1800 nie powinno byc nic słychac... i już zgupiałem..a poprstu przed tymi obrotami ona nie spomaga az tak silnika ze jest odczuwlany Kop...
czyli ogolnie mam chyba wszystko ok... ewentualnei jesli ten swist z wydechu... przy dodawaniu gazu jest zbyt glosny to jaki moze byc objaw... u mnie przy tlumiku jest ot jedna dosc odczuwalne... koelga ma toledo 130KM tdi i nic nie swisczy zero... a turbo napewnoi dziala ..bo autko idzie super...
Rafal_W_wa
Stella +
Stella +

Postprzez FranekF » 12 marca 2008, 18:08

Podepne się pod temat, bo mam to samo. Na postoju po okolo 1,5 minucie na wolnych obrotach włącza sie właśnie ten świst. Początkowo myslałem,że to wentylator, ale wiatraki stoją w miejscu a odgłos dochodzi z za silnika w okolicach turba.
FranekF
Stella
Stella

Auto: ----

Postprzez Ziomal » 13 marca 2008, 20:46

Franek posłuchaj Jara bo dobrze mówi ;)
Ziomal
Signo
Signo

Auto: Octavia ASV

Postprzez FranekF » 13 marca 2008, 20:59

Narazie się tym za bardzo nie przejmuje.Jezdzi to jezdzi, nie bedzie jezdził bedziemy robili ;) Tylko pojawiło się to nie dawno, wczesniej tego nie miałem, i to mnie zastanawia. Oprócz tego,że słychac ten dzwięk z okolic turba na postoju,to od nie dawna także świszcze,ono na niskich obrotach. Wczesniej turbina chodziła baardzo cicho. Nie wiem czy to jest ze sobą jakoś powiązane.
FranekF
Stella
Stella

Auto: ----

Postprzez thomekch » 20 marca 2008, 21:08

Witam
Jeżeli słyszysz że coś ci gwiżdżę to polecam sprawdzić wężyki dochodzące do turbiny od intercolera. Drobne pęknięcia powodują opisane przez ciebie gwizdy.
Wymiana węzy jest zawsze tańsza od wymiany turbiny
thomekch
Stella
Stella

Auto: CupraR

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel